NAF.no benytter informasjonskapsler (cookies) slik at vi kan yte deg bedre service. De blir hovedsakelig benyttet for trafikkmåling og optimalisering av tjenesten. Les mer her om hvordan NAF behandler informasjonskapsler.
Straand Hotel er et tradisjonsrikt hotell som ligger i Kviteseid kommune i Vestfold og Telemark fylke ved nordenden av innsjøen Nisser. Ved inngangspartiet på hotellet står det en BMW 850 GS, og lenger inne i bygningen står det minst tre andre motorsykler. På utsiden står det vanligvis også mange motorsykler som gjestene har parkert. Det er derfor ikke vanskelig å føle seg velkommen når du kommer til hotellet. Selv dro vi dit på familietur, men hadde med en motorsykkel. Dermed kunne far prøve noen av kjørerutene i området, mens mor og datter koste seg med noen av tilbudene det mangfoldige hotellet hadde å by på.
Allerede medlem?
Les hele saken som NAF MC-medlem
Få tilgang til dette innholdet og mange andre fordeler når du melder deg inn.
Første del av planen gikk over all forventning. Så snart det ble mulig hev undertegnede seg i salen på min medbragte Yamaha Tracer 7 og kjørte sørover på RV41. Vær og omgivelser var av første klasse, og kilometerne rant unna langs den store innsjøen Nisser. Den har et areal på hele 76 kvadratkilometer og en lengde på 35 kilometer, og særlig fjellene på vestsiden er imponerende bratte. De hadde jeg lyst til å komme nærmere innpå, og jeg benyttet derfor første anledning til å komme meg over på den siden av innsjøen. Det er ganske enkelt, for noen kilometer etter at RV41 har krysset kommunegrensen til Nissedal, går det en ferge over innsjøen.
Fjoneferga må være en av Norges aller minste bilferger. Da to biler var kjørt om bord, var det så vidt plass til et par motorsykler i tillegg. Jeg trodde først fergen ble trukket av en wire over sundet, men en av de andre passasjerene kunne fortelle meg at den nok ble drevet av en motor, men at wiren sørget for kursen. Fergeturen er knappe 450 meter lang og slik sett også en av Norges korteste, men opplevelsen av å krysse en nesten vindstille Nisser på denne måten var stor.
Rundt Nisser
På vestsiden av Nisser stopper hovedveien ved Fjone der fergen legger til. Videre nordover går det noen private veier, men alle ender blindt. Det går også en vei vestover til Fyresvatnet, men jeg var usikker på om den var stengt, så jeg valgte å legge kursen sørover på den smale, men gode FV3380.
Turen langs vestsiden av Nisser viste seg også å være en minneverdig opplevelse og bød på mange gode anledninger til stoppe. Først måtte jeg selvfølgelig beundre de imponerende svaene som hang stupbratte over veien på første del av turen. Som gammel klatrer var det ikke vanskelig å forstå at disse tiltrekker seg folk som liker å klyve i bratte fjell. Siden jeg også liker å besøke norske kirker, måtte jeg selvfølgelig også stoppe ved det vesle Fjone kapell som ligger kloss ved veien. Flere langstrakte strender innbød også til en stopp, men noe bad ble det ikke.
Det foreløpige høydepunktet viste seg imidlertid å være Z museum i Treungen. Det inneholder samlinger av utrolig mye artig og er akkurat et slikt museum jeg synes det er spennende å gå på oppdagelsesferd i. Blant annet var det mange spennende kjøretøyer, både på to og fire hjul i samlingen. Hadde det ikke vært for at jeg hadde planer for turen videre, kunne det nok endt med at jeg hadde blitt på Z-museum resten av dagen.
Den går østover til Drangedal og passerer de populære hytteområdene ved Gautefall før den kommer ned til Bustrak ved langstrakte Bjorvann.
Langs Telemarkskanalen
Fra Bustrak er det flere gode turmuligheter både for to- og firehjulte. Turen østover langs FV38 til Drangedals kommunesenter, Prestestranda, er et godt alternativ. Derfra er det blant annet fint å kjøre nordover på FV3310 til Kjeldal og Lunde, som er to sentrale steder langs Telemarkskanalen. Det er også overkommelig å kjøre ned til det fantastiske sluseanlegget Vrangfoss og så kjøre tilbake til Vrådal langs nordsiden av Telemarkskanalen på FV3320 til Fjågesund. Langs kanalen er det et vell av muligheter for dem som vil oppleve flotte utsikter. Særlig er det flott å se på de mange sluseanleggene, men også langs de store vannene er det mange gode utsiktssteder.
Jeg ville også komme tett på Telemarkskanalen, men hadde kjørt langs den flere ganger tidligere, så jeg valgte den direkte ruta til Fjågesund. Jeg dro derfor nordover på FV38 fra Bustrak og forbi den enkle trekirken i Tørdal til krysset der veien deler seg ved Grova. Istedenfor å fortsette langs FV38 gjennom Vesterdalen til Vrådal, svingte jeg over på FV3324 til Flåvatn. Derfra går Telemarkskanalen gjennom Fjågesund til Kviteseidvatnet. Det fulgte jeg langs FV3324 på sørsiden frem til Kviteseid gamle kyrkje. Den er fra ca. 1260 og er en av Telemarks best bevarte steinkirker. Bygningen er i romansk stil og er viet St. Olav (Olav den hellige). I et rom i muren i koret finnes en glatt og avrundet stein, et såkalt «St. Olavs brød» - «Tårestein». traand Hotel er et tradisjonsrikt hotell som ligger i Kviteseid kommune i Vestfold og Telemark fylke ved nordenden av innsjøen Nisser. Ved inngangspartiet på hotellet står det en BMW 850 GS, og lenger inne i bygningen står det minst tre andre motorsykler. På utsiden står det vanligvis også mange motorsykler som gjestene har parkert. Det er derfor ikke vanskelig å føle seg velkommen når du kommer til hotellet. Selv dro vi dit på familietur, men hadde med en motorsykkel. Dermed kunne far prøve noen av kjørerutene i området, mens mor og datter koste seg med noen av tilbudene det mangfoldige hotellet hadde å by på.
Kviteseid gamle kyrkje er åpen sommerstid og vel verdt et besøk. Den inngår som en del av Kviteseid bygdetun. Det gjør også Kviteseid Gard, der våningshuset fra 1769 var bosted for dikterprestene Zetlitz og Landstad, sistnevnte i perioden 1834–1839. Rett sør for kirken går RV41 i slyng gjennom Kviteseidkleivane. De byr på 250 meter høydeforskjell på 5 km. Det var morsomt å la den spreke motorsykkelen ta meg opp gjennom svingene og få svingt meg enda litt mer før jeg var over fjellryggen og ned til Vrådal, Nisser og Straand igjen.
Telemarkskanalen
Telemarksvassdraget har blitt brukt til tømmerfløting og vært trafikkert med båter i flere hundre år. Først med kanaliseringen på slutten av 1800-tallet ble det mest imponerende ingeniørverk. I utlandet vakte ingeniørkunsten så stor oppsikt at den ble kalt «Europas åttende underverk». Senere har kanalen blitt så godt tatt vare på at den har fått Europa Nostra-prisen, EUs pris for kulturminnevern.
Telemarkskanalen har til sammen 18 sluser og er 105 km lang, mens selve den kanaliserte strekningen er 22 km. Den totale høydeforskjellen er på 72 m, og kanalens største sluseanlegg er Vrangfoss ved Lunde hvor fem sluser løfter båtene opp 23 m. Inntil 2007 foregikk det en del tømmerfløting gjennom kanalen, men i dag er det turistbåter og private lystfartøyer som står for trafikken.
Straand Hotel i fem generasjoner
Resten av familien var også svært fornøyde med dagen etter å ha badet og kost seg i bassenget og spasert i det koselige området rundt hotellet. De hadde også vandret i gangene i det tradisjonsrike hotellet og lært en del om historien. De delte gjerne av kunnskapen.
Straand Hotel er drevet siden 1864 av samme familie og er fylkets eldste familieeide hotell. Det hele startet da Olav og Kari Straand kjøpte husmannsplassene Øvre- og Nedre Straand i 1864 og åpnet skysstasjon med overnatting i Vrådal. I turismens barndom ble Straand et viktig knutepunkt for de reisende i Telemark og ble kjent som et sted med god service og mat.
Behovet for større plass kom derfor raskt, og skysstasjonen ble gradvis utvidet til et hotell i sveitserstil, for øvrig Vrådals eneste hotell. Det var først og fremst Kari som drev hotellet. Olav hadde nok å gjøre med tømmerkjøring og annen hestetransport, noe som lenge var en viktig del av virksomheten ved Straand. I 1902 overtok sønnen Johan og kona Sigrid Straand, og de utviklet hotelldriften. I 1924 brant hotellet ned til grunnen, men vertskapet sørget for at det raskt ble bygget opp igjen, og året etter sto det klart i stabburstil. Johan Straand drev også handelsvirksomhet, og tømmerkjøring og var med på å kjøpe Vrådals første bil i 1919. I 1929 kjøpte han lastebil for å utvide transportvirksomheten. Han kjøpte snart også buss og startet grunnlaget for Straand bilruter som blant annet drev bussrute mellom Vrådal og Skien. Straand bilruter ble etter hvert en del av Telemark bilruter. I 1948 overtok neste generasjon, med sønnen Sigmund og kona Sigrid, hotelldriften. Sigmund døde brått i 1960, men kona drev hotellet videre til 1973. Da overtok sønnen Johan og kona Bjørg. Johan hadde skaffet seg hotellfaglig bakgrunn, bl.a fra Park Hotell i Sandefjord og så at det var et marked for Hubriding og veteranbåtdrift
Det er spennvidde over virksomheten på Strand Hotel. Motorsyklene i resepsjonsområdet er plassert der for å markere at hotellet de siste årene har bestemt seg for å vise at stedet er et godt utgangspunkt for motorsykkelturer. Riktignok kalles turene på moderne norsk for hubriding, men slik blir det når dagens markedsførere slipper til. Turforslagene er i hvert fall fine, og den rundturen jeg tok, er bare en av de mange man kan finne på hotellets hjemmesider. I tillegg er det blant annet forslag om turer til Ravnejuvet, Bandaksli og Valle. Turen langs Telemarkskanalen er også en av dem som anbefales med utgangspunkt i Straand Hotel. Hverken Rjukan eller Tvedestrand ligger lenger unna enn at det er mulig å besøke stedene på en dagstur fra Vrådal. Bare forslagene som ligger på hjemmesiden, gir grunnlag for å bo minst en uke på Straand Hotel for å kjøre forskjellige rundturer hver dag, og det finnes sikkert mange andre turmuligheter i området.
God mat, hyggelig betjening og trivelige rom opplevde vi også på hotellet. Det er jo unektelig en fordel når man skal bo der noen dager.
Du må dessuten ikke være MC-entusiast for å trives på det historiske hotellet ved Nisser.
traand Hotel er et tradisjonsrikt hotell som ligger i Kviteseid kommune i Vestfold og Telemark fylke ved nordenden av innsjøen Nisser. Ved inngangspartiet på hotellet står det en BMW 850 GS, og lenger inne i bygningen står det minst tre andre motorsykler. På utsiden står det vanligvis også mange motorsykler som gjestene har parkert. Det er derfor ikke vanskelig å føle seg velkommen når du kommer til hotellet. Selv dro vi dit på familietur, men hadde med en motorsykkel. Dermed kunne far prøve noen av kjørerutene i området, mens mor og datter koste seg med noen av tilbudene det mangfoldige hotellet hadde å by på.
Mange tursyklister har også oppdaget at dette er et utmerket sted å hvile beina mellom tunge etapper. Dessuten er jo Nisser en attraksjon for folk som liker å padle. Selv har jeg brukt kajakken i deler av innsjøen med utgangspunkt i Treungen, men jeg tror nok det er enda flottere muligheter til padling i nordenden.
Den delen av Nisser fikk vi for øvrig sett nærmere på neste dag. Da tok familien en flott rundtur med M/S Fram. Det er en restaurert tømmerslepebåt fra 1909 som Straand Hotel eier. Om sommeren tar M/S Fram passasjerer med på forskjellige rundturer på Nisser og også gjennom slusene i Småstraumen med innlagt besøk på det lokale slusemuseet.
NAF MC
Bli medlem i NAF MC
Vi har 27 MC-klubber over hele Norge. Som medlem får du gratis sikkerhetstrening, tips og råd, inspirasjon og en rekke turforslag.
Du får også veihjelp, nøkkelforsikring, hjelp fra NAFs advokater og tilgang til NAFs fordelsprogram.