Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

Nesten rundt Senja

Norges nest største øy byr på store muligheter for en variert motorsykkeltur med innslag både av kyst- og fjellpartier, og mange tunneler.


Senja_1
Vakre Ersfjorden ligger nordvest på Senja. © NAF

Av de ti største øyene i Norge utenfor Svalbard, ligger fire i Troms. Hinnøya er størst både her og i landet og ligger lengst sør. De tre andre øykjempene er Senja, Kvaløya og Ringvassøya. De ligger nesten på rekke videre nordover med ryggen mot fastlandet og indre deler av Troms. Å komme fra den ene til den andre øya går ganske greit. Fra Hinnøya til Senja kan du bruke ferge enten via Bjarkøy eller via Andøya, i hvert fall om sommeren. Fra Senja kommer du videre til Kvaløya med en annen ferge, og til naboen Ringvassøya går det en veitunnel. Her ligger det med andre ord godt til rette for dem som vil bedrive en smule øyhopping. Skal du gjøre annet enn å ta et par stopp på hver øy, må du imidlertid ha god tid.

Allerede medlem?

Les hele saken som NAF MC-medlem

Få tilgang til dette innholdet og mange andre fordeler når du melder deg inn.

Senja_2
Turistplassen Hamn ligger langs turistveien. © NAF
© NAF

Øyene er kjempestore og avstandene ditto. I løpet av en drøy ukes tid kan du bare få med deg noen gode smakebiter på hver av øyene. Det kan derfor være en god ide å ta for seg bare en av øyene av gangen. Da kan Senja være et godt førstevalg. Det er Norges nest største øy, og den er den eneste av disse øyene som har en nasjonal turistvei å by på.

Begynner du med Senjas 1590 kvadratkilometer, vil du ganske snart også erfare at floskelen om «et Norge i miniatyr» gjelder nok mer her enn de fleste andre steder. Bruker du motorsykkelen som fremkomstmiddel langs veiene rundt øya, er du sikret å komme tett på varierte landskapsopplevelser. På Senja veksler de mellom fjorder og fjell, skoger og dyrket mark.

Senja_3
Finsnesvatnet smykker kommunesenteret. © NAF

Rundt nordkysten

Vårt turforslag for MC-folket denne gangen starter i Finnsnes, kommunesenteret i den nye storkommunen Senja. Senja er resultatet av at de gamle kommunene, Torsken, Berg, Tranøy og Lenvik ble slått sammen 1. januar 2020.
Finnsnes ligger ikke på øya Senja, men inne på fastlandet adskilt av Gisundet. Det er den indre leia der Hurtigruta passerer etter å ha vært innom Finnsnes på sin ferd mellom Harstad og Tromsø og videre langs kysten. I Finnsnes er det flere overnattingsmuligheter i sentrum. Der bør du også få med deg en spasertur rundt det vakre Finnsnesvatnet før du krysser over Gisundbrua til Senja.
Vel over på øya anbefaler vi at du i første omgang tar turen nordover langs kysten på FV861. Veien følger Gisundet et langt stykke før den svinger vestover langs nord- kysten av Senja. Første avstikker vi anbefaler, er den til Botnhamn, et fiskevær med fergeforbindelse til Brensholmen på Kvaløya i Tromsø kommune i sommerhalvåret. Herfra kan du fortsette videre på FV7882 til Laukvik som er et gammelt, pittoresk handelssted med nærhet til naturen. Derfra er det utsikt mot det åpne havet og det karakteristiske fjellet Håja ved Kvaløya. På øya Hekkinga nord for Laukvik ligger fuglefjell med ca. 2000 par krykkjer. Der ligger også et flott besøksfyr.

Senja_4
Tranøy kirke og gamle handelssted. © NAF



Vel tilbake på FV862, som den heter videre, er du på den nasjonale turistveien som går mellom Gryllefjord og Botnhamn, og den anbefaler vi å følge et stykke. I første omgang frem til Mefjordeidet. Herfra er det avkjøring til Fjordgård på FV7884. Gjennom et par lange tunneler kommer du frem til et idyllisk fiskevær.

Videre på FV862 må du gjennom noen tunneler. Den lengste er Geitskartunnelen på 2148 meter. Før tunnelen ligger fiskerihavna Senjahopen. Gjennom den går FV7868 til Mefjordvær som ligger mot havgapet. Her vil du finne en kulturminnesti. Den er en del av ”Fotefar mot nord”, og viser mange og rike spor etter fordums bosetting og aktivitet.

På vestsiden

Etter Geitskartunnelen kommer du til den vakre Ersfjorden med en imponerende sandstrand og minst like imponerende utsikt utover en forreven rekke fjell, Okshornan, populært kalt Djevelens tanngard. Enda bedre blir utsikten om du kjører ut på Tungeneset hvor Veivesenet har anlagt en spektakulær rasteplass med utsiktspunkt.


Gjennom neste tunnel er du fremme ved avkjøringen på FV7866 til Skaland. Det er et tettsted bygd opp omkring Skaland Grafitverk. Det ble etablert i 1917, men brant ned i 1985 og så gjenoppbygd til 1989. Viktigste attraksjon er et bergverksmuseum basert på grafittverket. Her ligger også Berg kirke, en langkirke i mur fra 1955, hvor Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås, virket fra 1961 til 1965. Følger du FV7866 videre på en motorsykkelvennlig vei, altså smal og svingete, kommer du til Bøvær. Der finnes det også en imponerende lang sandstrand og Kråkeslottet, et ombygd fiskebruk som brukes til kulturarrangement.

FV862 går gjennom den nesten to kilometer lange Skalandtunnelen, og dermed er du fremme ved Straumsbotn. Der anbefaler vi at du svinger over på FV86 sørover, men først bør du svinge over Straumen bru og kjøre ut til det idylliske fiskeværet Hamn. Stedet fikk elektrisk strøm alt i 1882 fra et av verdens to første vanndrevne kraftverk, eget poståpneri i 1874 og telegraf i 1896. Det var et blomstrende handelssted med et av Nord-Norges første fiskemottak 1925–35. De gamle bygningene drives nå som overnattings- og feriested og er vel verdt en avstikker og en stopp.

Senja_5
Turistplassen Hamn ligger langs turistveien. © NAF
© NAF

Tur – retur Skrolsvik

Det er det også når du kommer over på FV86. Her er det først rasteplass ved Krokelv bru med fin utsikt mot Spekelvfossen, og deretter kommer du inn i vakre Svanelvdalen. Der kan de som er interesserte i en liten fottur, parkere ytterst i dalen og vandre en kilometers vei opp til turisthytta Senjabu, eneste turisthytte på Senja. Er du fiskeinteressert, kan du gå litt lenger og prøve lykken i Ytre Svanvatnet som skal være et godt fiskevann.

Dessuten kan du glede deg over en flott kjøretur gjennom dalen og over til østsiden av Senja til Svanelvplassen hvor det ligger et pent, lite kapell inne i skogen.

Derfra kan du selvfølgelig kjøre direkte tilbake til Finnsnes, eller du kan få med deg en tur til sydsiden av Senja også. Da må du komme deg over på FV8600 som følger kysten på østsiden og svinge innom Stonglandseidet. Der anbefales en stopp på den lokale kaffebaren og kafeen Senja Roasters for litt påfyll. Veien fortsetter så frem til Skrolsvik hvor den ender. Det går rutebåt over til Harstad, men dessverre ikke bilferge.

Å kjøre tilbake langs østsiden av Senja samme vei som du kom, er imidlertid ikke noe dårlig alternativ. Dessuten har du da muligheter for nok en interessant avstikker, til Tranøy kirke og gamle handelssted. For å komme dit, må du riktig nok i skyssbåt, men det er det verdt.

NAF MC

Bli medlem i NAF MC

Vi har 27 MC-klubber over hele Norge. Som medlem får du gratis sikkerhetstrening, tips og råd, inspirasjon og en rekke turforslag.

Du får også veihjelp, nøkkelforsikring, hjelp fra NAFs advokater og tilgang til NAFs fordelsprogram.

Motorsyklist i rundkjøring

Fant du det du lette etter?