Familie i bil

Trygg biltur med barn i baksetet

For barnefamilien er det spesielt to ting som er nøkkelen til suksess på biltur: Pauser og barnevennlige attraksjoner. Slik sikrer du familien en god bilferie.

© NAF

Planlegg bilturen

Klassikeren “Hvor lenge er det igjen?” fra baksetet, kjenner alle mødre og fedre. Den kommer raskt. Derfor er det viktig å planlegge bilferien på barnas premisser. Ikke tenk at du skal komme raskest mulig fram til målet, men gladest mulig.

Et godt tips er å printe ut reiseruten på forhånd, slik at barna kan følge med på hvor dere befinner dere til enhver tid og selv se hvor langt det er igjen. Dette er kun et godt tips hvis du har barn som ikke blir fort bilsyk.

Last også ned quizpodkasten vår, «Forsetet mot baksetet», før dere reiser på tur. Podkasten har vi laget sammen med barne tv-stjernen Stian Barsnes-Simonsen og barna hans Teodor og Erica. Podkasten er en morsom spørrelek hvor store og små i bilen kan konkurrere mot hverandre når de er på kjøretur.

Tips til pakkliste:

1

Mat og drikke til bilturen

2

Klær for både varme og kalde dager

3

Lydbøker og nettbrett

4

Papir og toalettpapir

5

Solkrem

6

Kryssord

7

Mobillader

8

Antibac og våtservietter

9

Solbriller

10

Leker til barna

11

Reisesyketabletter

Barnas leker til biltur i ferien
Underholdning: Ikke glem barnas bamser, tegnebøker, hodetelefoner og ipader når dere skal på tur. Husk bare at nettbrett i bilkupeen skal sitte fast.

Mat og underholdning til de i baksetet

Det er viktig med mat og drikke, og ikke minst underholdning som barna kan drive med mens man kjører.

En sikker vinner her er en iPad eller et nettbrett. Husk ladekabler med bilinngang, eventuelt en powerbank. Det kan også være lurt å laste ned tidsfordriv som filmer, serier, lydbøker og spill på forhånd. Men husk at sikre gjenstandene godt, og pakk bilen sikkert. Skulle dere komme ut for et uhell, vil du ikke ha et nettbrett flyvende gjennom bilen med voldsom kraft. Det finnes gode løsninger for å spenne fast slike produkter.

Det finnes heldigvis også ikke-elektroniske tidsfordriv som med fordel kan bli med på turen, som for eksempel bøker, tegnesaker og leker.

Er barna små kan det lønne seg å fylle baksetet med myke ting som tepper, puter og kosebamser for å gjøre bilturen så behagelig som mulig. Selv om de selvfølgelig sitter fastspent i barnesetet under kjøring, kan det være godt å holde i noe mykt.

rasteplass
Rasteplass: Finner du en rasteplass kan familien ta seg en god pause, spise mat, løpe rundt og se på den vakre naturen vi har i landet vårt.

Finn barnevennlige attraksjoner

Finn noen fine attraksjoner dere kan besøke på turen. Rundt om i landet er det aktivitetsparker, besøksgårder og andre attraksjoner for barn dere kan besøke. Det er ikke alt som er åpnet på sommeren så det kan være lurt å sjekke dette på forhånd.

Du finner attraksjoner både i gode, gamle NAF Veibok og i NAFs digitale reiseplanlegger.

Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

Ikke glem pausene underveis

Vel så viktig er de gode pausene. Både små og store trenger et avbrekk på lengre kjøreturer, og det trenger ikke være de mest spektakulære pausene dere tar.

En is på et hyggelig sted gjør underverker, det samme gjør en dukkert i et lite tjern eller i sjøen. Poenget er å hygge seg på tur. Legg heller inn noen pauser for mye og ta noen pauser på sparket. Da blir stemningen langt bedre.

Børst støv av teltet

Det er ikke alle som eier eller har tilgang til en hytte. Så kanskje telt og sovepose skal være en del av ferieoppakningen i år? Eller hva med fjorårets hit, nemlig hengekøya? Da blir det en slags retro-ferie. En reise tilbake i tid til da man slo opp telt ved et vakkert fjellvann eller i en fin vik innerst i en fjord.

Vi er så heldige i Norge at vi faktisk kan campe nær sagt hvor som helst. Allemannsretten står sterkt. Men husk at du ikke kan være lenge på et sted uten tillatelse fra grunneier, maks to døgn. Og det er viktig å oppføre seg og vise hensyn, både til andre som har valgt samme sted for overnatting og ikke minst til naturen og rydde opp etter seg når man drar.

Mann som pakker i bagasjerommet på bil
Ut på tur: Det er mye som skal med når familien skal på bilferie, og et av våre beste tips er å stroppe fast bagasjen før dere reiser.

Sikre feriebagasjen på tur

Det er ofte mye som skal med på tur, og det å sikre feriebagasjen er noe av det viktigste du gjør før du reiser. Husk at den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest, og så langt fram i bagasjerommet som mulig for å gi lavt tyngdepunkt. Da ligger bagasjen mest mulig stabilt og tyngdepunktet til bilen blir fint.

Har du takboks, pakk alle de lette tingene på taket, men husk at du også må passe på takboksvekta. Om du reiser fra sted til sted – ikke glem å sikre bagasjen hver gang du pakker om.

God tur!

Publisert: 30. mars 2023

Sist oppdatert: 10. september 2024

Marianne Søhagen,

Les også


Fant du det du lette etter?