Sjekk bilen og gjør den klar til ferie!

Skal du på langtur i vinterferien? Sjekk bilen din før du reiser og gjør den klar for vinterkulda. Vi deler våre beste tips for en ferieklar bil.


mann utenfor bil på vei i vinterføre
Unngå overraskelser: Invester tid i å klargjøre bilen for langtur for å unngå problemer på veien. © NAF

Sjekk dette før du reiser på bilferie:

  • Mønsterdybde og dekktrykk
  • Motorolje, kjølevæske, bremsevæske
  • Frontruta og vindusviskerne
  • Bilens batteri
  • Bilens lys må virke
  • Refleksvest og varseltrekant må også med

Er bilen din klar for ferie?

Når du ruller avgårde på bilferie i vinterkulda, skal bilen gjennom en av årets hardeste prøvelser. Bilen er tungt lastet, det er kaldt og det er utrolig kjedelig om bilen havarerer på den etterlengtede ferien.

Kanskje det er flere år siden du var på bilferie sist? For å unngå ubehagelig overrasker på veien, bør du bruke litt tid på å klargjøre bilen din før avreise til fjells.

Hvis det er lenge siden du har hatt bilen på service, er det en god idé å gjennomføre det før ferieturen. Da får du gått over bilen slik som serviceprogrammet sier at du skal.

Medlemsfordel:

Få 10% på service og reparasjon

Våre NAF-sentre er åpne for alle, og som NAF-medlem får du en ekstra fordel, når du fikser bilen din hos oss.

Illustrasjon av mekaniker

Vær trygg på at bilen er i god teknisk stand

En del ting kan du sjekke på egenhånd, selv også det som skal sjekkes i motorrommet.

Oljen er viktig fordi den smører motoren, kjøler og leder varmen vekk fra viktige motordeler. Den kan du enkelt sjekke med peilepinnen i motorrommet. Om du har en bil med elektronisk måling, finner du nivået i menyen på instrumentpanelet.

Kjølevæske er viktig for å holde temperaturen på motoren nede. Den beskytter kjølesystemet mot frost og er i tillegg smørende og hindrer rust. Bremsevæsken er viktig for at bremsene skal fungere som de skal. Det sjekker du enkelt ved å se om du har riktig nivå på beholderne i motorrommet.

mann fyller kjølevæske i bil
Frostbeskytte motoren: Frostvæske er også nødvendig om vinteren, slik at blandingen ikke fryser. © NAF

Selv om du har riktig nivå med både olje, frostvæske og bremsevæske, kan det være behov for å skifte dem ut. Er du usikker på bilens tekniske tilstand eller hvordan du skal sjekke bilen, kan du ta en NAF-test på ditt nærmeste NAF-senter.

Sørg for god batterihelse

Våre bilbergere rykker ut til mange med starttrøbbel. Flatt batteri er faktisk den vanligste årsaken til bilproblemer langs veien, spesielt i vintersesongen.

Ved å ta enkle grep for vedlikehold og lading av bilbatteriet kan du unngå starttrøbbel på veien. Kjøp en vedlikeholdslading av batteriet før vinterferien. Er batteriet gammelt, er det lurt å få sjekket tilstanden og ladekapasiteten på et av våre sentre eller et verksted.

Gode lys er viktig

Ta også en sjekk om lysene på bilen din fungerer som de skal. I den kalde årstiden er det mye snødrev og ulikt vær. Uansett lysforhold er gode lys viktig. Ikke minst er det viktig at bremselysene og blinklysene fungerer som de skal i tett trafikk.

Sjekk lufttrykket i hjulene

Har du tung last eller kjører mye motorvei, skal lufttrykket økes. Tommelfingerregelen er 10 prosent høyere trykk enn ved vanlig hverdagskjøring. Er du i tvil om riktig lufttrykk, sjekker du instruksjonsboka. Lufttrykket skal måles når dekkene er kalde. Riktig lufttrykk gir lavere drivstofforbruk, mindre utslipp, bedre økonomi og gjør bilen trafikksikker.

mann sjekker lufttrykk på bilhjul
To i en: Denne digitale måleren måler både mønsterdybden og lufttrykket i hjulene dine. © NAF

Husk:

  • Sjekk om jekk og verktøy er i bilen, og test at utstyret fungerer.
  • Trenger du spesialnøkkel til hjulboltene, husk også verktøy til dette.
  • Kravet til mønsterdybde i sommerdekkene er 1,6 millimeter for personbiler, men vi anbefaler deg minimum 3 millimeter.

Holder registerreima ferieturen?

Registerreimbrudd er ikke noe moro å oppleve. Det fører til motorhavari på de fleste biler. Er du tvil om registerreima er skiftet i henhold til skifteintervallene, tar du bilen enten til oss eller et verksted. Du ønsker ikke at den ryker på ferieturen.

Ikke glem refleksvest, trekant og reservenøkkel

Det er viktig at refleksvest og varseltrekant er lett tilgjengelig. Hvis man får stopp på veien er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder for trafikken. Med delt bakseterygg kan varseltrekanten ligge bak en av ryggene.

Husk også reservenøkkel. Det kan by på store problemer, og ta lang tid å skaffe en ny nøkkel, dersom den for eksempel mistes. Oppbevar nøkkelen på et trygt sted.

dame setter frem varseltrekant
Trafikksikkerhet: Sørg for å alltid ha varseltrekant og refleksvest i bilen. © NAF

Publisert: 3. mai 2021

Sist oppdatert: 19. februar 2024

Tom Andre Nilsen,

Les også


Fant du det du lette etter?