Sjekk bilen og gjør den klar til langtur i sommer!

Skal du på bilferie i sommerferien? Sjekk bilen din før du reiser og gjør den klar for langtur. Her er våre tips og råd for ferieklar bil.


Ikke fyll bilen for full på ferie
Unngå overraskelser: Invester tid i å klargjøre bilen for langtur for å unngå problemer på veien. © Johner

Er bilen din klar for ferie?

Når du ruller av gårde på bilferie til late sommerferiedager, skal bilen gjennom en av årets hardeste prøvelser. Bilen er tungt lastet, det er varmt og det er utrolig kjedelig om bilen havarerer på den etterlengtede ferien.

Kanskje det er flere år siden du var på bilferie sist? Da er det viktig å ikke glemme å gjøre bilen klar for eventyrene i sommer.

Enklest og kanskje det viktigste er å følge bilens service- og vedlikeholdsprogram.

Erfaringsmessig så er det travelt på verkstedene frem mot ferie, så det er lurt å kontakte verkstedet i god tid for service, om du trenger det. Da sikrer du at viktige elementer i bilen, som motor, gir, bremser, hjuloppheng osv., er i orden og klar for en lengre tur.

Medlemsfordel:

Få 10% på service og reparasjon

Våre NAF-sentre er åpne for alle, og som NAF-medlem får du en ekstra fordel, når du fikser bilen din hos oss.

Vær trygg på at bilen er i god teknisk stand

Enklest og kanskje det viktigste er å følge bilens service- og vedlikeholdsprogram. Er det en stund siden sist bilen var på service så er det lurt å bestille time i god tid før sommerferien. Da sikrer du at viktige elementer i bilen, som motor, gir, bremser, hjuloppheng osv. er i orden og klar for en lengre tur. Erfaringsmessig så er det travelt på verkstedene frem mot ferie og det kan være vanskelig å få time nært opp mot ferien.

 

Hva kan du gjør selv?

Et verksted klarer å sjekke mye mer enn det man selv klarer på gårdsplassen, men det er en del ting man kan gjøre selv, uten noe forkunnskaper som bidrar til å være mer trygg på bilen. For eksempel væskenivåer, kan du fint sjekke på egenhånd.

Væskenivåer

Oljen er viktig fordi den smører motoren, kjøler og leder varmen vekk fra viktige motordeler. Oljenivået kan du enkelt sjekke med peilepinnen i motorrommet. Om du har en bil med elektronisk måling, finner du nivået i menyen på instrumentpanelet.

Kjølevæske er viktig for å holde temperaturen på motoren nede. Den beskytter kjølesystemet mot frost og er i tillegg smørende og hindrer rust. Bremsevæsken er viktig for at bremsene skal fungere som de skal. Både bremsevæske- og kjølevæskenivå, kan enkelt sjekkes ved å se om du har riktig nivå på beholderne i motorrommet. Nivået skal ligge mellom min- og max-merkene.

Mann tørker oljepeilestav
Oljepeiling: Alt mellom minimum og maksimum på pinnen er ok, men det er anbefalt at den ligger omtrent midt mellom på nyere biler.  © NAF . © NAF

Selv om du har riktig nivå med både olje, frostvæske og bremsevæske og det er en stund siden siste service, kan det være behov for å skifte dem ut. Er du usikker på bilens tekniske tilstand eller hvordan du skal sjekke bilen, kan du ta en NAF-test på ditt nærmeste NAF-senter.

Vask bilen

En ren bil innvendig og utvendig gir en god følelse og ikke minst trivsel når man skal ut på tur. Som en veldig viktig effekt så vil rene ruter gi deg god sikt. Er det en stund siden sist bilen ble vasket så er det en gylden anledning til å vaske bilen innvendig og utvendig, før en lengre ferietur. Frontruten, sammen med de andre rutene, vasker du enkelt med en vindusvask og ett par kluter. Husk å vask alle rutene. Det kan kreves litt innsats får å få rutene veldig fine, men det er verdt det.

Samtidig så kan du jo se om viskerne har behov for å byttes ut. Fjerner de ikke vannet effektivt eller lager striper så er det nok på tide å bytte. 

Kontroller klimanlegget

Som oftest tenker man ikke på AC/klimaanlegget før det slutter å fungere. En enkel kontroll er å starte bilen, slå på AC/klimanlegget, sett temperaturgiveren på laveste nivå. Da skal det gi ganske så kald luft i alle dysene foran og bak. Dersom det er dårlig kjøleeffekt, rare lyder eller vond lukt så er det nok behov for en kontroll eller service på klimaanlegget.

Sørg for god batterihelse

Våre bilbergere rykker ut til mange med starttrøbbel. Flatt batteri er faktisk den vanligste årsaken til bilproblemer langs veien, spesielt i vintersesongen.

Ved å ta enkle grep for vedlikehold og lading av bilbatteriet kan du unngå starttrøbbel på veien. En batterilader er et nyttig verktøy som hjelper deg å holde batteriet i god kondisjon om man lader batteriet jevnlig. Behovet for vedlikeholdslading varierer litt med bruken av bilen, men lad gjerne batteriet en gang for sesongen. Har du opplevd startproblemer for eksempel i vintersesongen og batteriet mistenkes som synderen så er det lurt å få dette sjekket på et av våre mange sentre eller verksteder. Aller helst i god tid før du drar på ferie.

Gode lys er viktig

Ta også en sjekk om lysene på bilen din fungerer som de skal. Dette er også noe man enkelt kan gjøre selv, sett på de ulike lysene og gå en runde rundt bilen. Test kjørelys, nærlys, fjernlys, bremselys, tåkelys, tåkebaklys, skiltlys og ekstralys om bilen har det. Uansett lysforhold er gode lys viktig, både for at du skal se og viktigst; at andre skal se deg. Ikke minst er det viktig at bremselysene og blinklysene fungerer som de skal i tett trafikk.

Sjekk lufttrykket i hjulene

Dette er noe som mange bare kontrollerer den dagen man skifter hjul. Det å sjekke lufttrykket jevnlig gir lavere drivstofforbruk, mindre utslipp, mindre slitasje, bedre økonomi og gjør bilen trafikksikker.  Er du i tvil om hva som er riktig lufttrykk står dette som regel i instruksjonsboken eller på en lapp, klistret i for eksempel døråpningen på bilen. Alternativt så vil en bensinstasjon som har mulighet for luftfylling ha en plakat med de ulike dekktrykkene. Ved mye last i bilen så kan man øke lufttrykket. Det står også i tabellen som viser lufttrykk for bilen din.

Korriger lufttrykket på kalde hjul og når du først er i gang med dette så kan du sjekke dekket for skjevslitasje, skader og om mønsterdybden er bra. Her må du nok ha noe å måle med. Det finnes egnet utstyr, men en tommestokk fungerer også. Mål i hovedrillene og minimumskravet er 1.6 mm, men vi anbefaler at man har mer enn 3 mm på over hele dekket. Det reduserer faren for vannplaning.
Tips: De aller fleste dekkmerkene har en slitasjevarsler i dekket. Det er en liten «klump» i dekkmønsteret som er 1.6 mm høy. Når dekkets overflate slites ned til denne er dekket klart til å skiftes.

Digital måler sjekker mønsterdybde på bil
To i en: Denne digitale måleren måler både mønsterdybden og lufttrykket i hjulene dine.

Husk:

 • Sjekk om jekk og verktøy er i bilen, og test at utstyret fungerer.
 • Trenger du spesialnøkkel til hjulboltene, husk også verktøy til dette.
 • Kravet til mønsterdybde om sommeren er 1,6 millimeter for personbiler, men vi anbefaler minimum 3 millimeter.

Holder registerreima ferieturen?

Registerreimbrudd er ikke noe moro å oppleve. Det fører til motorhavari på de fleste biler. Har ikke bilen fulgt servicene i den senere tid og du er i tvil om registerreima er skiftet i henhold til skifteintervallene, tar du bilen enten til oss eller et verksted. Du ønsker ikke at den ryker på ferieturen.

Ikke glem:
refleksvest, trekant, ladekabel og reservenøkkel

Det er viktig at refleksvest og varseltrekant er lett tilgjengelig. Hvis man får stopp på veien er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder for trafikken. Med delt bakseterygg kan varseltrekanten ligge bak en av ryggene.

Ladekabel er lett å glemme. Den står som oftest trygt i laderen hjemme, men denne er smart å ha med seg om man skal lade utenfor hurtigladerne.

Husk også reservenøkkel. Det kan by på store problemer, og ta lang tid å skaffe en ny nøkkel, dersom den for eksempel mistes. Oppbevar nøkkelen på et trygt sted.

En liten huskeliste før bilferien:

 • Vask bilen
 • Væskenivåer
 • Mønsterdybde og dekktrykk
 • Klima/AC-anlegg - pollenfilter
 • Motorolje, kjølevæske, bremsevæske
 • Frontruta og vindusviskerne
 • Bilens batteri
 • Bilens lys må virke
 • Refleksvest og varseltrekant må også med

Foto 2: Trafikksikkerhet: Sørg for å alltid ha varseltrekant og refleksvest i bilen.
dame i refleksvest setter frem trekant på veien
dame i refleksvest ringer naf veihjelp

Publisert: 3. mai 2021

Sist oppdatert: 6. juni 2024

Tom Andre Nilsen,

Les også


Fant du det du lette etter?