Sjekk bilen og gjør den klar til ferie!

Skal du på ferie med bilen din? Sjekk bilen din før du reiser og gjør den klar for langtur. Her er våre tips og råd for ferieklar bil.


Mor og barn ser under panseret på bil
Unngå en kjedelig overraskelse og sjekk bilen før du drar på ferie.

Sjekk dette før du reiser på bilferie:

  • Mønsterdybde og dekktrykk
  • Motorolje, kjølevæske, bremsevæske
  • Frontruta og vindusviskerne
  • Bilens batteri
  • Bilens lys må virke
  • Refleksvest og varseltrekant må også med

Er du usikker på hvordan du skal sjekke dette, kan du ta kontakt med et NAF-senter eller et annet verksted for hjelp.

Er bilen din klar for ferie?

Når du ruller avgårde på bilferie til late sommerferiedager, skal bilen gjennom en av årets hardeste prøvelser. Bilen er tungt lastet, det er varmt og det er utrolig kjedelig om bilen havarerer på den etterlengtede ferien.

Kanskje det er flere år siden du var på bilferie sist? Da er det viktig å ikke glemme å gjøre bilen klar for eventyrene i sommer.

Hvis det er lenge siden du har hatt bilen på service, er det en god idé å gjennomføre det før sommeren. Da får du gått over bilen slik som serviceprogrammet sier at du skal.

Oljepeilestav
Motorolje: Når du skal sjekke oljenivået på bilen din, kan du enkelt sjekke den med peilepinnen i motorrommet.

Vær trygg på at bilen er i teknisk god stand

En del ting kan du sjekke på egenhånd, selv også det som skal sjekkes i motorrommet:

Oljen er viktig fordi den smører motoren, kjøler og leder varmen vekk fra viktige motordeler. Den kan du enkelt sjekke med peilepinnen i motorrommet. Om du har en bil med elektronisk måling, finner du nivået i menyen på instrumentpanelet,

Kjølevæske er viktig for å holde temperaturen på motoren nede, og er i tillegg smørende og hindrer rust. Bremsevæsken er viktig for at bremsene skal fungere som de skal. Det sjekker du enkelt ved å se om du har riktig nivå på beholderne i motorrommet.

Er du usikker på om bilen er i god teknisk stand kan du også få hjelp på et NAF-senter eller et annet verksted. Selv om du har riktig nivå med både olje, frostvæske og bremsevæske, kan det være behov for å skifte dem ut.

Bilbatteri
Ikke glem batteriet: Vedlikeholdslad batteriet før sommerferien. Da slipper du å få trøbbel med batteriet på langtur.

Batteriet er også viktig

Våre bilbergere rykker ut til mange med starttrøbbel sommerstid. Det er ikke sånn at batteritrøbbel kun eksisterer i vinterkulda.

Kjøp en vedlikeholdslading av batteriet før sommerferien. Er batteriet gammelt, er det lurt å få sjekket tilstanden og ladekapasiteten på et av våre sentre eller et verksted.

Holder registerreima ferieturen?

Registerreimbrudd er ikke noe moro å oppleve. Det fører til motorhavari på de fleste biler. Er du tvil om registerreima er skiftet i henhold til skifteintervallene, tar du bilen enten til oss eller et verksted. Du ønsker ikke at den ryker på ferieturen.

Gode lys er viktig

Ta også en sjekk om lysene på bilen din fungerer som de skal. Uansett lysforhold er gode lys viktig. Ikke minst er det viktig at bremselysene og blinklysene fungerer som de skal i tett trafikk.

Et nærbilde av en dekktrykkmåler.
To i en: Denne digitale måleren måler både mønsterdybden og lufttrykket i hjulene dine.

Sjekk lufttrykket i hjulene

Har du tung last eller kjører mye motorvei, skal lufttrykket økes. Tommelfingerregelen er 10 prosent høyere trykk enn ved vanlig hverdagskjøring. Er du i tvil om riktig lufttrykk, sjekker du instruksjonsboka. Lufttrykket skal måles når dekkene er kalde. Riktig lufttrykk gir lavere drivstofforbruk, mindre utslipp, bedre økonomi og gjør bilen trafikksikker.

Husk:

  • Sjekk om jekk og verktøy er i bilen, og test at utstyret fungerer.
  • Trenger du spesialnøkkel til hjulboltene, husk også verktøy til dette.
  • Kravet til mønsterdybde i sommerdekkene er 1,6 millimeter for personbiler, men vi anbefaler deg minimum 3 millimeter.

Ikke glem refleksvest, trekant og reservenøkkel

Det er viktig at refleksvest og varseltrekant er lett tilgjengelig. Hvis man får stopp på veien er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder for trafikken. Med delt bakseterygg kan varseltrekanten ligge bak en av ryggene.

Husk også reservenøkkel. Det kan by på store problemer, og ta lang tid å skaffe en ny nøkkel, dersom den for eksempel mistes. Oppbevar nøkkelen på et trygt sted.

Er du usikker på bilens tekniske tilstand eller hvordan du skal sjekke bilen, kan du ta en NAF-test på ditt nærmeste NAF-senter.

Publisert: 3. mai 2021

Sist oppdatert: 30. november 2023

Tom Andre Nilsen,

Les også


Fant du det du lette etter?