bil med taktelt

Camping i kulda

Campingturen trenger ikke være forbeholdt sommeren. Med enkle grep kan du holde varmen selv når gradestokken kryper ned mot null – og forbi.

© NAF

Camping i Norge er Norges største campingguide, og denne kan du hente gratis hos NAF-sentre og på NAF camp-plasser landet rundt. Du kan også laste ned campingguiden her:

Sov godt i naturen

Vintercamping er en fantastisk måte å nyte den norske naturen på. Og med moderne campingalternativer med bedre isolasjon, er ikke bilferiesesongen lenger begrenset til sommermånedene. lenger noen hindring for å drive camping. Likevel kan noen tips være gode å ta med seg for å holde ekstra godt på varmen i vinterkulda.

Innside av en campervan
Campervan: Nyt en god bok inne i varmen i en bobil eller campervan. Foto: Eirik Aspaas / © NAF

Vi har testet mange overnattingsalternativer, både med og uten innebygget varme. Husk at det er fullt mulig å utvide campingsesongen selv om du ikke har innebygget varme. Med enkle triks kan du sove godt uten å fryse for mye.

Fire tips for vintercamping

1

Godt liggeunderlag

Et oppblåsbart liggeunderlag skaper avstand mellom deg og bakken, og gjør at du ikke blir kald når du sitter eller ligger. Faktisk vil vi tørre å påstå at et godt liggeunderlag gjør at du slipper unna med en sovepose med en mer begrenset komfort-temperatur. 

2

Bruk lue

Varmetapet er stort på hodet. En god lue vil hjelpe deg med å holde varmen utover kvelden og gjennom natta. Hvis du att på til sørger for at alle kroppens ytterpunkter er godt dekket – med gode sko, sokker og votter – hjelper det godt på.

3

Lag en varmeflaske

Du kan lage en provisorisk varmeflaske ved å bruke vannflasken du allerede har med på tur. Kok opp vann før du legger deg, lukk korken godt og putt den nedi soveposen. Bruker du en 1,5liters flaske vil den trolig holde godt gjennom hele natta. 

4

Tenn bål

Mellom 15. September og 15. April opphører det generelle bålforbudet, og du kan tenne bål i skog og utmark uten tillatelse. Bålet kan du bruke for å holde varmen, men er også ypperlig for å lage mat. Husk å følge skogbrannvett-reglene og vær forsiktig – selv på vinteren. 

Bål i naturen
Bålhygge: Et bål kan du bruke for å holde varmen, men det er også ypperlig for å lage mat. © NAF

Kan du holde varmen uten bål?

Hvis du ikke vil tenne bål, har Fjellsport et praktisk alternativ som er en grill og en bålpanne i ett. Vi har testet Biolite Firepit Pluss, med innebygget batteribank og vifte som fjerner røyken. 

Du kan også benytte en portabel gassvarmer for å varme opp telt telt eller fortelt. Vi har testet en fra Kampa som gir 2 kW. Det er ikke mye, men kan være nok for å holde komforttemperatur. Husk bare å lufte, det er tross alt en gassovn.

Campingalternativer med innebygget varme 

Hvis tanken om å potensielt hutre i et telt ikke frister, er det også helt ok. Det er mange alternativer du enten kan leie eller eie, som lar deg campe med høy komfortfaktor hele året. 

minicampingvogn med taktelt
Innebygget varme: Mini-campingvognen er et praktisk alternativ på camping, og har ofte innebygget varme. © NAF

Vi har testet fem alternativer med innebygget varme som vi tror du vil trives i. Les mer om de ulike alternativene nedenfor:

Ta i bruk dine reisefordeler

Spar penger og få rabatter på overnatting, opplevelser, leiebil og drivstoff på dine reiser.

barn på fjelltur

Publisert: 8. desember 2022

Sist oppdatert: 26. februar 2024

Anette Berve,

Les også


Fant du det du lette etter?