Tett i tett med kajakpadlere i slusene i Ørje

Reise i Østfold

Østfold blir kalt «Porten til Norge», med de viktigste grensepasseringene i landet. Veier, jernbane og skipsfart knytter Norge sammen med Skandinavia, gjennom dette fylket.

Vi har delt inn de 25 opplevelsene du kan finne i Østfold, alfabetisk. Bruk lenkene for å komme direkte til opplevelsene.

B-G | H-J | L-R | S | U-Y

Hva skjer i Østfold?

Lengst sørøst i Norge ligger Østfold og byr på en variert natur, uten høye fjell, men med dype skoger, lange elver og ikke minst en nydelig kyst. Tidligere ble området kalt Smaalenene amt på grunn av de mange herregårder og rike jordbruk.

Begge deler er det mye av fremdeles. I tillegg er både skogbruk, industri og sjøfart viktige næringsveier ved siden av handels- og servicenæringene og turismen. Historien er preget av et trøblete forhold til nabolandet med store festningsverk og en rekke kriger. Påvirkningene gjennom fredelig kontakt med nabolandet har imidlertid vært langt viktigere, og trafikken langs urgamle ferdselsveier har betydd mye for utvekslingen av varer og ideer.

Nå blir Østfold kalt «Porten til Norge» med de viktigste grensepasseringene i landet. Veier, jernbane og skipsfart knytter Norge sammen med Skandinavia, gjennom dette fylket. De 25 opplevelsene vi har plukket ut i dette kapittelet inneholder eksempler på det meste av dette.

Kanoner og murbygg i gamlebyen i Fredrikstad
Gamlebyen i Fredrikstad er Nordens best bevarte festningsby.
Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

25 opplevelser i Østfold

B-G

Gutt sitter på kanon, på Fredriksten festning.
Fredriksten festning er en av Europas flotteste kulturarenaer.

H-J

Brannvakttårn
Nord-Europas eneste betjente brannvakttårn er bemannet i juni, juli og august.

L-R

Solbergtårnet
I Solbergtårnet finnes en lokalhistorisk presentasjon fra istid til nåtid.

S

U-Y

Podkast: NAF Veiboks beste turforslag

Lytt til Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen og medforfatter Reidar Stangenes dele sine beste turforslag og opplevelser fra Østfold

Publisert: 19. juni 2024

Sist oppdatert: 2. juli 2024

Per Roger Lauritzen,

Fant du det du lette etter?