Beskytt deg mot svindel og ID-tyveri

Vær oppmerksom på falske e-poster og tekstmeldinger fra svindlere som utgir seg for å være NAF. Se Politiets tips og råd for hvordan du beskytter deg.

Nasjonal turistveg Senja

Turistveien gir gode smakebiter på eventyrøya Senja, Norges nest største øy.


Utsikt over Bergsfjorden og Bergsbotn fra utsiktsplattform.
Foto: Jarle Wæhler / © Statens vegvesen

Nasjonal turistveg Senja sted for sted:

Gjennom Torsken kommune
Fra Andenes og Nasjonal turistveg Andøya kommer det ferge til Gryllefjord om sommeren. Den tar 1 time og 40 minutter og går 2-3 ganger daglig.
Gryllefjord er startpunkt for Nasjonal turistveg Senja som følger FV86 til Berg kommune. Turistveien er også Nasjonal sykkelrute.

Gryllefjord
er administrasjonssenter i Torsken kommune.
Det er Senjas minste kommune, men dessverre også den største fraflyttingskommunen i Troms, med 22,6 prosent nedgang i folketallet fra 2002 til 2012. Torsken er nærmest en ren fiskerikommune og har nærhet til de store fiskebankene Svensgrunnen og Malangsgrunnen. Kommunen har fiskemottak flere steder, og med noe fiskeforedling og - oppdrett. Landskapet er typisk for yttersiden av Senja, med bratte fjell og trange fjorder, og veinettet deler kommunen i to. Litt av Ånderdalen nasjonalpark ligger i Torsken, med adkomst bl.a. fra Bumanssvatnet øverst i Kaperdalen og fra Gjeska ved FV243. Det er merkede stier flere steder i kommunen og gode muligheter for sjøfiske og flere gode fiskevann.
Gryllefjord er et tettbygd fiskevær med fryseri og filetproduksjon. Ca. halvparten av innbyggerne bor her, mens nærliggende Torsken er nest største tettsted. Den viktigste attraksjonen i kommunesenteret er Gryllefjord kapell fra 1902, av tømmer. Her står også minnestøtte over 13 fiskere som mistet livet under krigshandlinger på Svensgrunnen 12.04.1943.

Torsken
nås på avkjøring etter ca. fire km. Det er et fiskevær med Keipen (661 m) midt i mot. Torsken kirke er en liten rødmalt korskirke i tre fra 1784. Kirken har en del gammelt inventar, bl.a. krusifiks, antakelig utført i Lübeck, fra 1550-årene og kirkeklokke fra 1500-tallet. Kirken ble bygd av almuen etter at den eldre kirken forfalt. Det ble bygd mange kirker i fiskeværene på Senja. Fisket finansierte inventar og vedlikehold, kristentrua var en trygghet å ha med seg i båten. Kirken og befolkningen kom dermed i et gjensidig avhengighetsforhold.

Ballesviktunnelen
er 845 meter lang og ble åpnet sent i 2013, sammen med 315 m lang bru over Gryllefjorden, som del av Torskenpakken, med i alt 16 veiprosjekter. Tunnelen erstatter vei over Ballesvikskaret, med høyeste punkt 170 moh. Denne var rasutsatt og vanskelig å holde åpen om vinteren.

Ballesvika
er et mye brukt rekreasjonsområde i Torsken. Området har fine bade- og opplevelsesmuligheter på langstrakte sand- og rullesteinsstrender.

Gjennom Berg kommune:

Hamn
avkjøring 400 m til det idylliske fiskeværet som fikk eget poståpneri 1874 og telegraf 1896.
Det var et blomstrende handelssted med et av Nord-Norges første fiskemottak 1925–35. De gamle bygningene drives nå som overnattings- og feriested. Flere av husene brant dessverre ned høsten 2006, men er nå gjenreist. Stedet har mange aktivitetstilbud. Det gamle nikkelverket i Hamn er et kulturminne.

Finnsæter
med Senjatrollet og Hulderheimen er en opplevelsespark med «verdens største troll og trollkjerring». Senjatrollet er registrert i Guiness Rekordbok: 17,96 m høyt i sittende stilling, og 125 tonn veier det. I trollets mage finnes en eventyrverden bygd på gamle sagn fra Senja. Her er aktiviteter, galleri og levende dyr. Parkeringsplass med bobiltømming; arkitekt 70o Nord.

Straumen bru
140 m lang bru over en tidevannsstrøm med opptil sju knops fart. Dette er en god fiskeplass.

Svanelvdalen
byr på Indre og Ytre Svanvatnet som er gode fiskevann, og turisthytta Senjabu ved sørenden, den eneste turisthytta på Senja.

Straumsbotn
Her er det rasteplass ved Krokelv bru og utsikt mot Spekelvfossen, med flere fine fall.
FV 86 fortsetter til Finnsnes og Bardufoss, men Nasjonal turistveg Senja følger FV862 fra Straumsbotn til Botnhamn i Lenvik.

Skalandstunnelen
er 1900 meter lang. Den ble åpnet i 1987 og går gjennom Stormoa, 975 m. Senjas nest høyeste fjell.

Bergsbotn
Her har turistvegprosjektet bygd en rasteplass og utsiktspunkt som gir et storslått panorama over Bergsfjorden og havet utenfor. Her er en skjærgård med 99 øyer og korallrev ytterst i fjorden (Bergsøyan). Utsiktspunktet ved siden av parkeringsplassen er en rampe i stål og tre hvor du kan ta flotte bilder. Den kalles «Magasuget» på folkemunne. Arkitekt: Code Arkitektur

Skaland
som nås på avkjøring på FV251, er bygd opp omkring Skaland Grafitverk. Det ble etablert i 1917, men brant ned i 1985 og ble så gjenoppbygd til 1989. Viktigste attraksjon er Bergverksmuseum, basert på grafittverket. Her ligger også Berg kirke, en langkirke i mur fra 1955, hvor Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås, virket fra 1961 til 1965.
Skaland er også administrasjonssenter i Berg kommune. Ca. 80 prosent av kommunens veinett er turistvei – talende for hvilken naturtype som dominerer den sentrale kommunen på yttersiden av Senja: Spisse og taggete fjell som stuper rett i havet, avbrutt av trange fjorder, dels med smale striper av flatere og beboelig land, ikke minst i fjordbotnene. Berg er nesten en ren fiskerikommune, supplert av grafittverket ved Skaland, fiskeindustri i Senjahopen og turisme. I perioden 2002–2012 hadde kommunen en nedgang i folketallet på 13 prosent. Berg er også en kommune med både utfordrende, vill og vakker fjellheim, men inneholder også lettere turmuligheter. Her er også gapahuker, grill, benker og bord. Det er mange gode fiskevann og fine muligheter for sjøfiske fra land, og flere flotte badestrender.

Bøvær
nås på smal og svingete vei videre fra Skaland. Bøvær har en 750 meter lang sandstrand og Kråkeslottet. Det er et ombygd fiskebruk som brukes til kulturarrangement, blant annet ARTiJULI, samtidskunst i hele juli måned. Hele eller deler av huset kan leies.

Tungeneset
Her har Nasjonal turistveg laget en spektakulær rasteplass og utsiktspunkt, med toalett. En rullestolvennlig trekonstruksjon går over svabergene ned til sjøen og fjæra, der et par fjellgryter hver dag får vannutskifting ved flo sjø og hurtig oppvarming av sola. Flott utsikt mot fjellrekken Okshornan. Arkitekt: Code Arkitektur.

Ersfjord
har en stor sandstrand, mye brukt til kiting. Stranda er over én km lang og er en av Norges vakreste sandstrender med et utrolig strandliv på fine sommerdager.

Geitskarstunnelen
er 2148 m lang. Da den ble åpnet i august 2004 kortet den ned avstanden mellom Senjahopen/ Mefjordvær og kommunesenteret Skaland med 95 km.

Senjahopen
nås på avkjøring langs FV252, er en fiskerihavn med fiskeforedling. Herfra er det utsikt mot stupbratte Flåget, Hesten og Segla tvers over fjorden. Det er bobiltømming ved Senjahallen. FV252 fortsetter videre til Mefjordvær, som ligger mot havgapet. Der er det kulturminnesti. Den er en del av «Fotefar mot nord», og viser mange og rike spor etter fordums bosetting og aktivitet.

Mefjordeidet
Herfra er det avkjøring til Fjordgård på FV275. Fjordgård er et idyllisk fiskevær i Lenvik kommune.

Gjennom Lenvik kommune:

Husøy
nås på avkjøring langs FV277 gjennom to trange tunneler. Det er storslått utsikt i nedkjøringen til Husøy. Det er et lite øysamfunn, knyttet til fastlandet med en molo, og et av Senjas største og mest aktive fiskerisamfunn. Her praktiseres også den spanske siestaskikken (se eget avsnitt om Torsken). Husøy Overnatting og Opplevelser arrangerer guidede turer og vannski.

Finnsnes
administrasjonssenter i Lenvik kommune, nås på avkjøring langs FV881.

Botnhamn
er et fiskevær og fergested med Bygdesamling. Herfra er det avkjøring på FV274 til Laukvik er et gammelt pittoresk handelssted med nærhet til naturen. Derfra er det utsikt mot det åpne havet og det karakteristiske fjellet Håja ved Kvaløya. På øya Hekkinga nord for Laukvik er det fuglefjell med ca. 2000 par krykkjer. Fra Botnhamn går det ferge til Brensholmen på Kvaløya i Tromsø kommune. Den tar 45 minutter og går seks ganger daglig fra april til september.


Fant du det du lette etter?