Slik sjekker du oljen på bilen din

Uten riktig type eller riktig mengde olje kan det gå fryktelig galt med motoren! Men oljepeiling er lett som en lek.


Mann tørker oljepeilestav
© NAF

Peil oljen på en-to-tre!

  • Finn bilens instruksjonsbok, og les om oljepeiling.
  • Bilen må stå rett og være varm.
  • Åpne panseret.
  • Finn peilepinnen til motoroljen. Hvis du ikke vet hvor den er, se i instruksjonsboka.
  • Trekk ut peilepinnen og les av oljenivået slik det står beskrevet i instruksjonsboka.
  • Tørk av med tørkepapir, og mål en gang til for å være sikker.
  • Ikke alle biler har peilepinne du kan trekke opp for kontroll, her er det elektronisk kontroll via display på darshbord

Når bør jeg sjekke oljenivået?

De aller fleste sjekker oljenivået veldig sjeldent. Som oftest når en eller annen lampe lyser, som i noen tilfeller kan være litt sent. Noen biler sier ifra automatisk om at du trenger å etterfylle olje og andre må man passe på selv.

Oljenivået kontrollerer man med å peile oljen, og hvor ofte kommer litt an på om du har et oljeforbruk eller ikke. Har du mistanke om at bilen bruker olje, så peil ofte, men generelt så kan et forslag være å peile månedlig. Husk at du kan sjekke oljenivået så ofte du vil. Bilen er en av husstandens dyreste gjenstander, og en titt under panseret når du for eksempel fyller drivstoff betyr at du tar vare på verdiene dine.

Har du først lært å åpne panseret (les hvordan i instruksjonsboka), er neste steg å lokalisere de viktigste kontrollpunktene; å peile oljen er en viktig ting du kan fint gjøre det selv!

Mann peiler olje på bil
Oljepeiling: Plasser bilen rett, og finn peilepinnen til motoroljen. Hvordan du peiler oljen, står også beskrevet i instruksjonsboka. Foto: Eirik Aspaas. © NAF

Hva gjør oljen?

Motoroljen smører, kjøler og renser motorens bevegelige deler under krevende forhold som høy hastighet, temperaturt og trykk.

Derfor er det viktig at det er riktig oljenivå og ikke gammel, forurenset olje. Manglende eller dårlig olje kan føre til store skader eller havari.

Må man sjekke olje på nyere biler?

Ja, på alle biler med forbrenningsmotor bør man sjekke oljenivået jevnlig.

De fleste ønsker et bilhold der man knapt trenger åpne panseret. Mange forhandlere er også svært flinke til å markedsføre at bilen knapt trenger service, og at det i alle fall kan gå lenge mellom hver service.

Hva gjør jeg om det er for lite olje på motoren?

Lite olje på motoren kan tyde at det er andre problemer med motoren, som for eksempel lekkasje på utsiden, eller at den forbrenner olje på innsiden. Oppdager du dette, er det litt nøye at du peiler oljen oftere for å holde øye med nivået over tid for å se om det er et stort forbruk. Det er ikke en god ide å vente til oljelampen lyser inne i bilen, men at man etterfyller jevnlig.

Dette kan du gjøre selv ved å se etter olje på fyllingslokket på toppen av motoren, åpne det og legg det til siden. Etterfyll med olje som er tilpasset motoren. Dette står som oftest i servicehåndboken, eller man får hjelp av nærmeste verksted til å finne riktig olje. Når du skal fylle på ny olje, så kan det være smart å ta det litt rolig og helle på bare litt olje i av gangen starten. Vent litt før du peiler du oljen på ny for å se om oljenivået har økt.

Dette gjentas til oljenivået kommer opp til maks på peilepinnen. Oljenivået bør ikke komme over maks merket på peilepinnen. Ved for høyt oljenivå er det mulig å få enten tappet av litt olje, eller at man suger ut oljen gjennom peilepinnehullet med et spesialverktøy.

Har du lang serviceinterval?

Vær også klar over at det i varierende grad er innvendig oljeforbruk på motorer, og med lange serviceintervaller kan det oppleves relativt stort forbruk (som kan være normalt) i denne perioden. Dette gjelder både nyere og eldre biler.

Publisert: 1. november 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Tom Andre Nilsen,

Les også


Fant du det du lette etter?