Slik polerer du bilen din enkelt

Voks eller poleringsmiddel «tetter» lakken og gjør den mer motstandsdyktig mot sand, salt og støv. Dessuten ser en polert bil skinnende bra ut!


Polering av bil.

Slik polerer du bilen blank og fin:

  • Sjekk at bilen er helt tørr.
  • Unngå sterkt sollys og altfor varme omgivelser.
  • Bruk et tyntflytende poleringsmiddel eller voks.
  • Legg på polish/voks med svamp eller klut.
  • Legg et tynt og jevnt lag med polish/voks.
  • Polér i sirkelformede bevegelser.
  • La det virke i noen minutter.
  • Tørk av og polér fram glansen i lakken med en mikrofiberklut.

Beskytt lakken

Lakken er bilens viktigste rustbeskyttelse, og et lag med polish eller voks beskytter lakken mot vær og vind uansett årstid. Det bør legges på et par ganger i året og er ikke så vanskelig som mange tror.

Før du starter med poleringen av bilen, må du vaske bilen med litt sterkere såpe. I tillegg må du gjøre den helt tørr med en mikrofiberklut eller et pusseskinn! Husk at støv og skitt på lakken lager riper når du skrubber med polish og klut.

Bilder viser en mann stående på huk ved siden av en bil som holder en veske med poleringsprodukter.
Poleringsprodukter: Det finnes en rekke poleringsprodukter på markedet, slik som denne baggen som inneholder det meste av det du trenger. Pris er ikke alltid avgjørende for å få et bra resultat. Det viktigste er selve jobben.

Kjøp riktig poleringsmiddel

Det finnes et vell av poleringsmidler, i alle prisklasser. Generelt er de tyntflytende produktene lette å legge på for hånd, og de siste årene har også voksen blitt enklere å jobbe med.

Det finnes også polish med slipemiddel for å fjerne for eksempel små riper i lakken, men disse produktene må man være forsiktig. Det er lett å skade lakken!

Bilder viser en mann som polerer bildøren sin.
Polering av bil: Det er viktig at bilen din er helt tørr før du begynner å polere. Legg på polish i et tynt og jevnt lag med lette sirkelbevegelser, og ta gjerne et felt av gangen. Ikke polér på svarte plastdetaljer.

Legg på polish

Legg på et lag med polish slik det står på pakken med en svamp eller klut. Bruk sirkelformede bevegelser når du jobber deg gjennom bilen – gjerne del for del.

Unngå sterkt sollys og altfor varme omgivelser, og husk også at fuktig og kjølig vær gjør det vanskelig å få av polishen etterpå. Passe varme og tørre omgivelser er perfekt for polering. Skal du både vaske og polere er det dermed lurt å beregne nok tid før solen går ned, med mindre du står i en garasje.

Når polishen har tørket til et hvitaktig belegg tar du en god neve med pussegarn og tørker av restene. Det er nå selve poleringen begynner. Er du flink til å tørke av og skifte klut/pussegarn ofte, blir glansen finere. Tørk av og polér fram glansen med rette bevegelser.

Blir ikke lakken skikkelig blank etter første forsøk, kan du gjenta prosessen.

Du kan også bruke poleringsmaskin

Ønsker du virkelig å få utnyttet polishens egenskaper og få skikkelig glans, bør du polere med en poleringsmaskin. Den roterende og vibrerende poleringsputen opparbeider litt varme, noe som gjør at porene i lakken åpner seg slik at skitt og avfallsstoffer dypt i lakken forsvinner.

Pass på at puten ikke blir fuktig av vannrester etter vask, og når du har polert en del av bilen kan du riste av tørre polishrester på duken ved å slå på den.

Ved bruk av maskin er det viktig å holde denne i bevegelse hele tiden – uten for stort trykk. Slik at du ikke skader eller brenner lakken!

Bildet viser på nært hold en mann som tørker av poleringen på panseret
Tørk av: Når polishen har tørket til en hvitaktig film, skal den gnis av med en klut eller et pussegarn. Det er nå du får frem glansen i lakken.

Ikke glem lister og støtfangere

Bruk polish eller voks kun på lakk. Plastmaterialer som ikke er lakkert skal ikke poleres. Her vil polish sette seg fast som stygge hvite skjolder som er vanskelige å få av. Et tips kan være å maskere gummi og plastlister før du polerer.

På bensinstasjoner og bilutstyrsbutikker får du en mengde produkter som skal ta vare på nærmest hver del av bilen. Noen av produktene fungerer godt, ikke minst gjelder det poleringsprodukter for chromedetaljer, altså de sølvblanke pyntelistene.

Også rense- og poleringsprodukter for ulakkert plast gjør bilen som ny. Etter en lang vinter eller tørr sommer blir falmede svarte lister og støtfangere som nye med litt spesialmidler.

Les alltid bruksanvisningen for produktet før du bruker det, og bruk hansker om du har sart hud.

Du kan også sette bort jobben

Mange synes kanskje dette er litt mye jobb og føler seg usikre. Det er ingen skam å bruke et profesjonelt firma. Det finnes en mengde bilpleiefirmaer som både vasker og polerer bilen for deg, men selvgjort er velgjort.

Lykke til!

Publisert: 4. mai 2021

Marlene Engan Aasen,

Les også


Fant du det du lette etter?