Slik kommer du deg løs hvis du kjører deg fast

Plutselig sitter du fast i en snøfonn. Har du kjettinger, bør du ha trent på å sette dem på. Det er nemlig ingen enkel jobb.


Bildet viser en mann som monterer snøkjetting på bilhjulene sine.
Mann monterer snøkjetting. © NAF

Kort fortalt:

  • Ikke spinn deg ut av grøfta hvis du kjører deg fast
  • Har du kjettinger – tren på å montere dem
  • Ha kjettinger som passer til dine dekk

Hvis du setter deg fast

Det finnes en rekke hjelpemidler som lover skikkelig grep om du skulle sette deg fast og hjulene spinner på snø eller is. Og mange av produktene lover at de er lekende lette å sette på. Det høres for godt ut til å være sant, og det er det som regel.

Kompliserte hurtigkjettinger

• Hurtigkjettinger er svært effektive, vel og merke når de først sitter på hjulene. De biter seg fast i underlaget og gir godt grep.

• En såkalt AutoSock, som en slags pose man trer rundt dekket, kan også gi brukbart grep. Dessuten er de forholdsvis enkle å montere.

• Dekkspray er en spray som renser dekkene for skitt og belegg som reduserer grepet. Det fungerer til en viss grad, men hjelper deg neppe opp av grøfta.

Ikke spinn deg ut av grøfta

Hvis du kjører deg fast, gjelder det å tenke seg om med en gang. Tråkker du hardt på gassen for å komme deg opp, kan du gjøre vondt verre og sette bilen enda mer fast.

Ta en tur ut av bilen i stedet, behold roen og tenk hvordan du kan få bilen løs.

• Er du på langtur på vinteren bør du ha en spade i bilen. Det kan hende at en liten innsats med en spade er nok for å komme løs.

• Er dere flere i bilen kan det være nok med et dytt. Pass på så ingen blir påkjørt om bilen plutselig skulle få grep. Husk – vær varsom med gasspedalen. Spinner hjulene polerer du fort underlaget til blank is, eller hjulene graver seg enda mer ned i problemer.

• Har du slepetau i bilen, noe alle bør ha, kan du spørre om hjelp til å bli trukket løs av andre. Men vær ekstra varsom med sleping, og bruk bare bilenes slepepunkter. Hold avstand til slepetauet; et slepetau som ryker kan gjøre stor skade både på mennesker og biler. Og gjør forsiktige forsøk. Sitter bilen helt fast trenger du profesjonell hjelp.

Husk at skader som oppstår ved sleping eller annen privat assistanse kan bli en juridisk nøtt mellom bileierne.

Tren på å montere kjettinger

Kjettinger kan være redningen om du kjører deg fast eller blir overraskende av svært glatt føre. Men – ingen kjettinger er lynraske og enkle å sette på.

Om du kjøper kjettinger, bør du prøve å sette dem på under kontrollerte forhold. Det er helt nødvendig å lese bruksanvisningen og teste ut kjettingene, selv lette hurtigkjettinger.

Husk dette om kjetting:

• Tren godt på å sette dem på. En halvtimes økt hjemme kan spare deg for masse frustrasjon når du først trenger dem. Forsøk deg på et løst hjul, slik som reservehjulet eller et sommerhjul du har liggende.

• Kjettinger og andre ting som skal festet rundt hjulene må være godt strammet. Løsner de mens du kjører, kan de kile seg fast og skade bilen.

• Husk at kjettinger skal gi grep, ikke fart! På bruksanvisningen står det maksimal fart du kan kjøre med kjetting.

• Er bilen forhjulsdreven må du være helt sikker på at kjettingene passer (les bruksanvisningen eller spør bilforhandleren). Vær også forsiktig med rattutslag på forhjulsdreven bil med kjetting montert.

• Ha alltid et par hansker og en hodelykt sammen med kjettingene.

Skaff riktig kjetting til din bil

Kjettinger finnes i en rekke prisklasser, fra rimelige varianter på Biltema til mer påkostede fra bilrekvisitabutikker. Våre erfaringer tilsier at ingen kjettinger er svært enkle å sette på, men noen har smartere patenter enn andre.

Husk at en bil med senket understell krever kjettinger som bygger lite slik at de ikke skraper i innerskjermer og hjulbuer.

Det lureste er å spørre i butikken, slik at du får kjettinger som passer dekkdimensjonen din og din bilmodell.

Rask hjelp med NAF Veihjelp

Vær trygg på å få raskest mulig veihjelp med vårt store nettverk av bilbergere i Norge og hele Europa. Som medlem med veihjelp får du hjelp uansett årsak og det er 0 kroner i egenandel.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

Publisert: 8. oktober 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Audun Bergerud,

Les også


Fant du det du lette etter?