Liten tro på politikernes elbil-mål

Alle nye personbiler som selges skal være nullutslippsbiler innen 2025, har politikerne satt som mål. Dette er det kun hver sjuende nordmann som tror går.


Ladetest El Prix vinter 2023
Elbilsalget slår rekorder, men folk har ikke tro på politikernes mål. © NAF

Kun 14 prosent av befolkningen tror at regjeringen vil nå målet om at det kun selges nye nullutslippsbiler i 2025. Det kommer frem i NAFs elbilmonitor, som er utført av Norstat i januar i år, hvor 1855 personer ble spurt. Elbilister har noe mer tro på at målet kan nås enn bensin- og dieselbilister, men det gjelder fortsatt bare 17 prosent av de som eier en elbil i dag.

- Dette er svært lave tall. Vi leser dette som at folks syn på elbil påvirkes av regjeringens nylige kutt i elbilfordelene. Folk er sensitive for endringer i avgiftene, og nå er det kommet nye og økte avgifter på kjøp av både nye og brukte elbiler, sier Sødal.

Siden nyttår har bomrabatten på elbiler blitt redusert, og det er nå moms på den delen av bilprisen som overstiger 500 000 kroner.

- Folk har merket at regjeringen er i ferd med å fjerne elbilfordelene, og økte avgifter kan være med å bremse elbilsalget, sier Nils Sødal.

I 2022 var fire av fem nye biler en elbil. Sødal mener at om regjeringen skal nå målet om kun elbiler i nybilsalget allerede i 2025, må de ikke kutte mer i elbilfordelene nå.

- Overgangen til elbiler går ikke av seg selv. Fordelene både ved kjøp av elbiler og bruksfordelene er viktige for at vi skal få det til. Så nå må ikke regjeringen falle for fristelsen til å skru avgiftene ytterligere opp, men bevare fordelene som er i dag noen år til, sier Sødal.

Tabell:

Regjeringen har satt som mål at alle nye personbiler skal være nullutslippsbiler innen utgangen av 2025. Tror du de når dette målet?

TOTALEier elbil i dagEier ikke elbil
Ja14 %17 %11 %
Nei86 %83 %89 %
TOTAL100 %100 %100 %

Kilde: NAFs elbilmonitor gjennomført av Norstat for NAF i januar 2023. Representativt utvalg på 1855 respondenter.

Publisert: 7. mars 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023

Nils Sødal,

Les også


Fant du det du lette etter?