Kort fortalt:

  • Skriv kontrakt
  • Vær nøktern ved salg
  • Sjekk heftelser ved kjøp
  • Prøvekjør og undersøk bilen

NAF er mye mer enn trygghet langs veien. Det kan nemlig være store penger å spare på å være medlem – ikke minst når du trenger juridisk hjelp eller bilteknisk ekspertise. Det er det også mange tusen nordmenn som benytter seg av årlig.

Totalt hjalp NAF over 30 000 medlemmer med teknisk juridisk rådgivning i fjor.

– Av disse henvendelsene gikk nesten 7000 videre til bistand hos en av advokatene våre, forteller NAF-advokat Vigdis Svennungsen.

IMG_20200826_115738.jpg

HOLDT NETTMØTE: NAFs jurister, rådgivere og eksperter rakk å besvare 130 spørsmål under et live nettmøte i fjor sommer. Her er advokatene Vigdis Svennungsen og Jens Christian Riege i studio for å svare fortløpende på spørsmål som kom inn.

Dette er de vanligste sakene

Hun forteller at det er særlig en type saker som er overrepresentert.

– I 2020 gjaldt 60 prosent av sakene NAF Advokat bisto i tvister knyttet til kjøp og salg av bil. Andre store kategorier er reklamasjoner på reparasjoner og skadesaker eller forsikringsoppgjør, samt at vi også har en del rene biltekniske saker.

Dette bør du gjøre før kjøp eller salg

Svennungsen understreker at mange av sakene omhandler skjulte feil som enkelt kunne vært oppdaget til en billig penge hos ditt nærmeste NAF-senter.

– Vi anbefaler å teste bilen hos NAF før du kjøper eller selger bruktbil. NAF Test ved kjøp gir deg en vurdering av bilens tekniske tilstand og dokumentasjon av funnene, og dermed trygghet for både kjøper og selger, legger hun til.

Les mer om NAF Test her 

Skriv kontrakt

Den erfarne NAF-advokaten oppfordrer alle til å være nøye med kontrakt ved kjøp eller salg av bil.

– Siden så mange av våre saker gjelder problemer knyttet til kjøp og salg av bil, er vårt råd alltid å skrive en kontrakt. Bruk gjerne NAFs digitale kjøpekontrakt, forteller Svennungsen.

Kontraktdetalj.JPG

POPULÆR TJENESTE: Siden NAF Digital kjøpekontrakt ble lansert i april 2019, er den allerede brukt av over 150 000 nordmenn.

Her finner du NAF Digital kjøpekontrakt 

– Videre er det viktig å sjekke heftelser, samt undersøke og helst prøvekjøre bilen. Ta gjerne en NAF-test på den før kontrakten signeres også, legger Svennungsen til.

Digital skademelding

I fjor lanserte også NAF digital skademelding. Om du er uheldig og bulker bilen, kan du fylle ut skademelding på mobilen. Nå kan du også kjapt få skadetaksering forbundet med uhellet. Samtidig som du fyller ut skademeldingsskjema, vurderer MPS bildene av skaden og gir en kostnadsoversikt. I 2020 hjalp NAF Advokat 439 medlemmer med erstatnings- og forsikringssaker.

Her finner du den digitale skademeldingen

Vær nøktern

Men det er altså ved eierskifte at flest benytter seg av NAF Advokats tjenester. Advokat Svennungsen erfarer at mange konflikter kunne vært unngått ved salg av bil om selger bare hadde vært mer nøktern i sin beskrivelse av bilen ved annonsering og i sine svar på spørsmål fra potensielle kjøpere.

DSC_0894.jpg

TRAVELT ÅR: 2020 ble et annerledes år på mange måter. Ikke minst ble det veldig mange medlemmer som fikk hjelp av Vigdis Svennungsen og henns advokatkolleger i NAF.

Viktig sjekkliste før kjøp

Før kontrakten signeres, er det også mye du bør sjekke grundig før du slår til på drømmebilen. Da bør du gå gjennom denne lista før du skriver kontrakt og kjøper bilen:

  • Prøvekjør bilen. Benytt gjerne NAFs sjekkliste for prøvekjøring.
  • Undersøk bilen på et verksted eller et NAF-senter.
  • Sjekk at bilen ikke har heftelser i Brønnøysundregisteret. Det er ikke uvanlig at en bil har dette. Finn ut hva du gjør hvis bilen har heftelser.
  • Sjekk at vognkort og bil samsvarer. Se for eksempel om understellsnummeret i vognkortet stemmer med det som står på bilen.
  • Se i serviceheftet. Her får du god oversikt over historikken på arbeid som er utført, og om den har blitt jevnlig fulgt opp med servicer.
  • Sjekk at selgeren er den virkelige eieren av bilen ved å kontrollere at navnet på eieren er den samme som i vognkortet.

Kjør trygt og spar penger som NAF-medlem

Få hjelp av NAFs team av bilbergere, advokater og bileksperter du også!

Få mer informasjon