digital kjøpekontrakt på mobil og pc

Kjøpekontrakten er salgets viktigste dokument

Overraskende mange lar være å skrive kontrakt når de skal selge eller kjøpe bil privat. For å unngå problemer i ettertid, anbefaler vi alltid å skrive en kjøpekontrakt.

© NAF

Skriv alltid kjøpekontrakt

En kontrakt bør si noe om hvilke opplysninger selger har gitt om bilen og hva partene ellers har blitt enige om.

Gjelder for kjøp og salg av bruktbil og andre kjøretøy mellom privatpersoner.

Dokumenter som bør legges ved kjøpekontrakten inkluderer blant annet:

  • Servicehefte
  • Kvitteringer for utførte reparasjoner og påkostninger
  • EU-kontroll
  • Mangel-lapp og lignende

Som kjøper har du rett til å få vite om vesentlige forhold ved bilen. Hva som regnes som vesentlige forhold, vil variere med alderen på bilen, hvor langt den har gått og lignende. Vårt råd til deg som skal kjøpe bruktbil, er at du ikke er redd for å stille kritiske spørsmål til selger. Som selger bør du være mest mulig ærlig, og fortelle det du vet om bilen.

Foto 1: © NAFFoto 2: Alt-i-ett: Hos oss kan du signere NAF Kjøpekontrakt digitalt og gjøre alt av papirarbeid på ett og samme sted; kjøpekontrakt, salgsmelding, forsikring og omregistrering. © NAF
to kvinner med naf kjøpekontrakt på mobil
NAF kjøpekontrakt på to mobiltelefoner

Omregistrering, betaling og forsikring

Ved eierskifte skal salgsmelding fylles ut av tidligere og ny eier. Bilen omregistreres når salgsmelding er utfylt og omregistreringsavgift er betalt. Husk at før du betaler omregistreringsavgiften må bilen være forsikret.

Vår digitale kjøpekontrakt er knyttet til eierskifte hos Statens vegvesen, slik at bilen bytter eier samtidig som pengene overføres direkte fra Vipps. Kjøper kan da være sikker på at kjøretøyet er registrert på sitt navn, og selger kan trygt gi fra seg nøkler når betalingen er mottatt.

Oppgjør og overlevering av bilen

Som kjøper bør du alltid sjekke bilens heftelser før du skriver under en kontrakt og før du betaler kjøpesummen. Dersom det er heftelser på bilen, så må det sikres at heftelsene slettes samtidig som betalingen skjer.

Som selger er det viktig å ikke overlevere bilen til kjøper før hele kjøpesummen er mottatt. Alle transaksjoner som skal overføres fra kjøper til selger, kan du gjøre inne i NAF Kjøpekontrakt. Det kan være alt fra egenkapital, deler av kjøpesummen eller hele kjøpesummen som skal overføres.

Medlemsfordel:

NAF Kjøpekontrakt inkluderer:

  • Kjøpekontrakt
  • Gebyrfri betaling med Vipps
  • Forsikring
  • Salgsmelding og omregistrering
  • Signer med BankID eller fingersignatur

Ofte stilte spørsmål:

Fikk du ikke svar på det du lurte på? Se alle vanlige spørsmål, eller ta kontakt med oss i chatten - vi hjelper gjerne!

Publisert: 17. august 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?