Kontrakt som blir signert på panseret til en bil

Fire av ti dropper dette når de kjøper bruktbil

Rundt en halv million bruktbiler skifter eier hvert år i Norge. Veldig mange av de som kjøper og selger bil velger å droppe kjøpekontrakt, men det bør du ikke gjøre.

© NAF

Jakten etter en ny bruktbil kan gå svært raskt – eller vare i flere uker. Det kommer helt an på hva du ser etter og hvilke krav du stiller til din nye, brukte bil. Når du finner bilen du leter etter, kan det også være lett å la seg rive med. Det er imidlertid lurt å ikke starte kjøpsprosessen før du har sjekket og prøvekjørt kjøretøyet.

Mann i forsetet på bil
Prøvekjøring: Ta deg god tid når du prøvekjører bruktbilen du vurderer å kjøpe. Sjekk også de typiske slitedelene. © NAF

En nøytral vurdering

Ta deg god tid når du skal prøvekjøre bilen. Og ta gjerne med deg en sjekkliste slik at du vet hva du skal se etter.

– Det er smart å skaffe en tilstandsrapport fra et verksted eller å ta en NAF-test av bilen før kjøp. Slik kan du avdekke feil i forkant, sier Benny Christensen. Han jobber som bilteknisk konsulent hos NAF og er for øvrig kjent fra TV-nettstedet Broom.

En NAF-test gir en nøytral vurdering av bilen og reduserer risikoen for konflikt etter salget

«

– Alle har muligheten til å få utført en slik test, men det er billigere hvis du er NAF-medlem.

NAF ansatt

Sjekk heftelser og registrering

Hvis prøvekjøringen går greit og NAF-testen viser at bilen er i god stand, er det tid for å starte kjøpsprosessen.

– Hvis du ikke har gjort det ennå, er det nå viktig å sjekke at bileier og selger er samme person, og at kjøretøyet er fritt for heftelse. Sjekk også om bilen har vært på service jevnlig og om det er skiftet ut vesentlige deler den siste tiden, sier han.

Be selger vise deg bilens service- og verkstedhistorikk, og få bekreftet at bilen er EU-godkjent. Det er også viktig å vite om den har vært utsatt for kollisjon eller skader.

Mann bytter dekk på bil
© NAF

Skriv alltid kontrakt

Når dette er gjort, kan kjøpekontrakten undertegnes.

– Vi vet at fire av ti dropper kontrakt når de skal kjøpe bruktbil privat. Hvis du vil unngå problemer i ettertid, anbefaler vi å alltid skrive en kjøpekontrakt, sier Christensen.

Kontrakten bør inneholde opplysninger selger har gitt om bilen samt hva partene har blitt enige om. Selv om du kjøper en bruktbil slik den står, stilles det krav til selger.

– Kjøper har krav på å få vite vesentlige forhold om bilen. Hva som anses som vesentlige forhold varierer litt med alderen på bilen og hvor langt den har gått. Som selger av bruktbil har du opplysningsplikt, sier han.

Kontrakt som blir signert på panseret til en bil
Husk kontrakt: En kjøpekontrakt er viktig hvis du vil sikre deg mot problemer etter bruktbilkjøpet. © NAF

Vipps over betalingen

Før du kjører bilen hjem, er det noen ting du må huske å gjøre.

– Som kjøper må du tegne forsikring på bilen før du kjører hjem. Selger må fylle ut en salgsmelding, slik at bilen overføres til deg. Dette kan gjøres inne på vår digitale kjøpekontrakt, sier han.

Når det er tid for å overføre penger for bilen, er det både enkelt og smart å betale med Vipps. Da skjer eierskifte og betaling av bilen samtidig.

«

– Det betyr at bilen registreres på ny eier hos Statens Vegvesen samtidig som betalingen vippses til selger

NAF ansatt


Vanlige feil og mangler

Vi har en ganske gammel bilpark her i landet. Gjennomsnittsalderen på personbiler er 10,7 år, og gjennomsnittsbilen vrakes først når den er 18,2 år, sier Christensen.

Med en såpass gammel bilpark er det kanskje ikke så rart at det kan dukke opp noen feil på den nyinnkjøpte bruktbilen din, og noen mangler er vanligere enn andre.

– Det er greit å ta en ekstra titt på typiske slitedeler når du inspiserer en bil du vurderer å kjøpe. En del av skadene er ikke lett å oppdage ved prøvekjøring, slik som slitte bremseskiver, problemer med bremserør og feil ved hjuloppheng, sier han. Derfor kan det være lurt å få bilen sjekket på et verksted før kjøpet.

Han anbefaler også å sjekke om det er oljelekkasje i motoren eller girkassen, samt høre med selger når registerreimen sist ble skiftet.

Mann fikser på bil
© NAF

7 ting du bør sjekke før kjøp av bruktbil

1

Slitte bremseskiver

2

Problemer med bremserør

3

Feil ved hjuloppheng

4

Feil på baklys

5

Feil med bremselys

6

Oljelekkasje i motor og girkasse

7

Slitt registerreim

Kjøper har rettigheter

EU-kontroll gir heller ingen sikkerhet ved bruktbilkjøp, så den beste forsikringen mot slike skader er en NAF-test og det å påse at service er gjennomført.

– Men selv om bilen er godt undersøkt og gikk greit gjennom NAF-testen, kan det selvfølgelig dukke opp ting i ettertid. Gjør det det, er det viktig å klage skriftlig til selger

Hvis selger har gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger om den, eller den er i vesentlig dårligere stand enn du kunne forvente, er selger ansvarlig.


Juridisk hjelp til medlemmer

Dersom du får problemer i forbindelse med et bilkjøp, kan den juridiske og tekniske bistanden du får som NAF-medlem være til hjelp. Hos NAF kan du få støtte av advokater døgnet rundt, og det tilbys også utvidet rettshjelp hvis du har behov for det.

– Den juridiske hjelpen til NAF kan også brukes blant annet i forbindelse med skader etter trafikkulykke, uenighet med forsikringsselskap, hvis du skal klage på verkstedregningen eller har andre problemer knyttet til bilholdet, sier Christensen.

Som NAF-medlem får du dessuten veihjelp uansett årsak, og rabatt på blant annet lading av elbil, leiebil og drivstoff.


Publisert: 26. september 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023


Fant du det du lette etter?