Kjør forsiktig
Hvert år rykker NAFs bilbergere ut til bilister som har kjørt av veien under vanskelige kjøreforhold. Om du vil unngå skader på bilen og i verste fall personskader, er rådet rett og slett å kjøre forsiktig.
– Tilpass farten etter forholdene og hold god avstand til bilen som kjører foran deg – husk at bremselengden er mye lengre når det er glatt og du har bilen full av bagasje. Nattefrost eller steder med skygge kan gi overraskende glatte veipartier, sier driftsleder i NAF Veihjelp, Petter Schøyen.
Gode dekk gjør kjøreturen tryggere. Har du eldre og slitte dekk på bilen, bør du sjekke mønsterdybden.
- Les mer: Kjører du lovlig med dekkene dine?
Flatt batteri
Elbilister som trenger hjelp fra NAF Veihjelp på vinteren møter stort sett på de samme utfordringene som bensin- og dieselbilister.
– En av de vanligste årsakene til at elbilister og andre trenger hjelp er flatt startbatteri, og det gjelder særlig når det er kaldt, sier Schøyen.
Hvis bilen står parkert i kulda i flere dager, er det fort gjort at startbatteriet tappes for strøm om det er lite strøm på det fra før.
– Et tips er å unngå å kjøre mange korte turer. Det er fordi du bruker strøm på å starte motoren, og med hyppige start og stopp klarer ikke bilen å lade opp strømmen som ble brukt til å starte, sier Schøyen.
For å sørge for at batteriet har nok strøm, kan du bruke en vedlikeholdslader.
Parkering
Det er lurt å tenke på hvor du parkerer bilen i snøvær. Blir bilen stående over noe tid kan det komme snø og vind som fører til at bilen blir stående fast i snøen.
– Parker med tanke på at du kan trenge hjelp når du skal kjøre derfra. Sjekk alltid underlaget, for ved mildvær kan det som virket som en fin parkering bli en utfordring. Plutselig har snøen smeltet slik at du står fast på en veiskulder eller i et gjørmehull, sier Schøyen.
Et tips er å ha hurtigkjetting i bilen, men da bør du å ha trent på å sette på kjettingene før du står fast på fjellet.
Gode forberedelser
Ved kjøring i snøvær og kulde er det ekstra viktig å være bevisst på rekkevidde hvis du kjører elbil. Det kan være langt til nærmeste ladested, så husk å lade opp bilen og fylle spylevæske før du legger ut på de lengste strekningene.
– Ikke ta sjansen på at du kommer frem med litt strøm igjen på batteriet – stopp heller for å lade og vær trygg på at du har nok. Du vet aldri når noe uforutsett kan skje som gjør at du trenger mer strøm enn du trodde, sier Schøyen.
Vær forberedt på at det vil bli en kald fornøyelse om du må vente lenge i en avslått bil dersom uhellet skulle være ute.
– Pakk bilen med varme klær lett tilgjengelig, og ta gjerne med en full termos, noe å spise og en powerbank til mobilen, råder Schøyen.
Rask hjelp med NAF Veihjelp
Vær trygg på å få raskest mulig veihjelp med vårt store nettverk av bilbergere i Norge og hele Europa. Som medlem med veihjelp får du hjelp uansett årsak og det er 0 kroner i egenandel.
Andre tips til vinterturen:
Pakking av bilen
Husk å pakke bilen slik at den tyngste og største bagasjen ligger nederst og innerst. Takboks er kun for skiutstyr og eventuelt klær. Takstativ, skiboks og innhold skal som regel ikke veie mer enn maksimum 75 kilo – sjekk vognkortet for å se hvor mye du kan laste på taket til bilen din. Sjekk også hvor mye vekt takboksen din tåler.
Spade
Havner du i grøfta, kan en spade være gull verdt. Spaden er også god å ha hvis du sliter med å få på kjettinger eller strømpe på hjulene. Liten, sammenleggbar spare er å anbefale – denne kan brukes på en skitur også.
Slepetau
Dette bør være obligatorisk i bilen når du drar på fjellet.
Reservenøkkel
Kan være verdt sin vekt i gull. Fest gjerne bilnøkkelen med en sikkerhetsnål til klærne, sekken, veska og lignende – det mistes mange bilnøkler i snøen.
Dekkrens
Bildekk fulle av fett og salt er ikke det lureste på fjellet. Det legger seg en film på gummien, som gjør at dekkene får dårlig grep på vinterføre. En boks med dekkrens kan være det som skal til for at dekkene skal ta skikkelig. Rens dekkene før du drar hjemmefra. Ta gjerne en stopp og rens dekkene når du kjører av den saltede hovedveien og inn på den snødekte fjellveien også.
Kjettinger og sokker
På glatte fjellveier er hurtigkjetting eller AutoSock et uvurderlig hjelpemiddel. Med et par hurtigkjettinger eller AutoSock i bilen er du trygg på komme frem nesten overalt. Har du ikke brukt slike hjelpemidler tidligere, bør du trene på det hjemme før du reiser.
Kjetting på boks
Kjetting på boks kan også være en idé. Dette er en spray du sprayer på dekkene. Den fungerer som klister og gir deg ekstra veigrep.