mann sjekker bilbatteriet på hvit bil

Slik lader og vedlikeholder du bilbatteriet

Over 30 000 av våre medlemmer får årlig hjelp på grunn av startbatteriet. Ved å følge våre enkle tips for vedlikehold og lading av bilbatteri kan du både unngå trøbbel og spare penger.

© NAF

Lad bilbatteriet før kulda kommer

Startproblemer og flatt batteri er blant de aller vanligste assistanseoppdragene for bilbergerne våre. Dette gjelder både biler med bensin- eller dieselmotor og elbiler, siden også elbiler har et vanlig 12-voltsbatteri som gir strøm til all styringselektronikk. Med flatt 12-voltsbatteri får du ikke mye glede av elbilen heller, selv om «kjørebatteriet» er fulladet.

I 2023 hadde bilbergerne våre 30 000 assistanser på grunn av flatt batteri eller strømfeil. Hovedandelen av disse trengte hjelp med startbatteriet – de var rett og slett for reduserte og trengte vedlikeholdslading.

Bildet viser et bilbatteri installert i bilen
Rent batteri: Har du vedlikeholdsladet batteriet før vinteren, yter det bedre og du reduserer faren for driftsstans i kulda.

Slik vedlikeholder du bilbatteriet

Et bilbatteri trenger regelmessig vedlikehold. Vi deler våre beste tips for hvordan du kan vedlikeholde bilbatteriet for å forlenge levetiden:

1

Vedlikeholdslading av bilbatteri

Har du mye småkjøring vil hyppigere vedlikeholdslading være en fordel. Hvorfor? Jo, bilen lader batteriet når motoren går. Men du bruker strøm på å starte motoren. Med mye start og stopp og korte turer klarer ikke bilen å lade opp strømmen som ble brukt til å starte.

En batterilader til noen hundrelapper betaler seg fort når bilen starter når du trenger det. Sørg for at du får en lader som er tilpasset batteristørrelsen og batteritypen til din bil.

Når du kobler laderen til batteriet, er det viktig å gjøre det i rett rekkefølge. Begynn med å koble til pluss først – det er den røde batteriklemmen. Deretter kobler du til minuspolen med den sorte batteriklemmen. Til slutt kobler du laderen til stikkontakten. Når ladingen er ferdig kobles laderen fra i motsatt rekkefølge.

2

Sjekk lading på bilen

Oppsøk et NAF-senter eller bilverksted for å måle om dynamoen lader godt nok. Det er dynamoen som sørger for å lade opp batteriet når motoren først i er i gang.

Husk at et nesten flatt batteri, som så vidt startet bilen, ikke blir fulladet av korte kjøreturer. Er batteriet merkbart svakt når du starter, må det lades skikkelig med egen lader. Med en vedlikeholdslader blir bilbatteriet ladet langsomt opp over mange timer, og dette er det optimale ladingen.

3

Renhold av bilbatteriet

Vask batteriet med såpevann, skyll og tørk godt av etterpå. Du får ikke støt eller strøm i deg av en skånsomt vask, og batteriet kortslutter heller ikke av dette.

På et skittent batteri vil bittelitt strøm snike seg langs skitt og møkk og «kortslutte» uten at det tar fyr eller lager elektriske problemer uten videre. Krypstrøm reduserer levetiden på batteriet. På et rent batteri vil det ikke bli krypstrøm. Smør vaselin eller syrefritt fett over batteripolskoene for å forhindre irr og krypstrøm.

4

Sjekk kontaktene på bilbatteriet

Batteripolskoer og ledningsforbindelser til batteriet må være gode - det holder ikke bare med nok strøm på batteriet. Etter vask av batteriet er det viktig å sjekke bl.a. om batteripolskoene er hele og ikke er irrete, samt at disse er skrudd godt nok fast.

5

Sjekk nivå på batterivæska

På batterier som ikke er vedlikeholdsfrie må du sjekke mengden væske i hver battericelle. Væsken skal stå over batteriplatene som du ser nede i cellen. Er du usikker kan du gjerne se instruksjonsboka. Ved etterfylling av vann på batteriet, skal det helst skje med destillert vann.

Bruk hansker når du åpner korkene på batteriet. Det er ikke farlig å åpne dem, men batterisyre er etsende. De aller fleste batterier på nyere biler er vedlikeholdsfrie og har ingen korker som kan åpnes.

Slik kan du skifte bilbatteri selv

Bytt selv: Skal du bytte batteriet selv, gir vi deg noen viktige tips i denne videoen.

Når må bilbatteriet byttes ut?

Bilbatteriets varighet er veldig avhengig av hvordan bilen brukes og vedlikeholdes. Er batteriet fem til syv år gammelt, kan batteriet ditt fort være svekket.

Ta gjerne turen innom ditt nærmeste NAF-senter eller et bilverksted for å kontrollere batteriet og ladespenningen. Er det irr på batteri-polene, bør disse rengjøres med vann.

Fordeler for deg med elbil!

Som medlem i NAF får du gode fordeler som forsikring, billån og lading. Vi står også klare for å hjelpe deg med vedlikehold, verkstedtjenester og service.

Illustrasjon av elbil som lader

Publisert: 20. desember 2022

Sist oppdatert: 7. desember 2023

Audun Bergerud,

Les også


Fant du det du lette etter?