Slik lader og vedlikeholder du bilbatteriet

Over 30 000 av våre medlemmer får årlig hjelp på grunn av startbatteriet. Med enkle tips unngår du trøbbel og sparer penger.


To menn står veilangs foran et åpent panser hvor sjåføren får hjelp med bilbatteriet sitt.
Veihjelp med bilbatteri.

Kort fortalt:

  • Bilens batteri slites ofte av korte kjøreturer.
  • Det kan være vanskelig å starte bilen med et slitt og dårlig ladet batteri.
  • Vedlikeholdslading av bilen er enkelt og billig.

Lad bilbatteriet før kulda kommer!

Startproblemer og flatt batteri er blant de aller vanligste assistanseoppdragene for bilbergerne våre. Dette gjelder både biler med bensin- eller dieselmotor og elbiler, siden elbiler har et vanlig 12-voltsbatteri som gir strøm til all styringselektronikk. Med flatt 12-voltsbatteri får du ikke mye glede av elbilen heller, selv om «kjørebatteriet» er fulladet.

I 2022 hadde bilbergerne våre 30 000 assistanser på grunn av flatt batteri eller strømfeil. Hovedandelen av disse trengte hjelp med startbatteriet – de var rett og slett for reduserte og trengte vedlikeholdslading.

Bildet viser et bilbatteri installert i bilen
Rent batteri: Har du vedlikeholdsladet batteriet før vinteren, yter det bedre og du reduserer faren for driftsstans i kulda.

Slik vedlikeholder du bilbatteriet:

Rask hjelp med NAF Veihjelp

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

illustrasjon av bilberging

Når må bilbatteriet byttes ut?

Bilbatteriets varighet er veldig avhengig av hvordan bilen brukes og vedlikeholdes. Er batteriet fem til syv år gammelt, kan batteriet ditt fort være svekket.

Ta gjerne turen innom ditt nærmeste NAF-senter eller et bilverksted for å kontrollere batteriet og ladespenningen. Er det irr på batteri-polene, bør disse rengjøres med vann.

Slik kan du skifte bilbatteri selv:

Bytt selv: Skal du bytte batteriet selv, gir vi deg noen viktige tips i denne videoen.

Publisert: 20. desember 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Audun Bergerud,

Les også


Fant du det du lette etter?