Ny elbilrekord i juni 

I juni var 94 prosent av nye biler solgt til privatkunder en elbil. NAF mener dette massive salget setter nye krav til regjeringens ladeplan som kommer senere i år.


Bildet viser en rød Tesla Model Y.
Tesla Model Y LR Dual Motor. © NAF

I juni ble det registrert 14.901 personbiler.

Tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) viser at i juni var andelen nullutslippsbiler på 94 prosent, det betyr at om lag 19 av 20 nye biler solgt til privatkunder var helt elektriske.

Av de øvrige seks prosentene utgjorde ladbare hybrider halvparten, og bensin- og dieselbiler resten.

-Det selges nesten ikke nye biler med forbrenningsmotorer

- Elbilen er den nye bilen, det er det ingen tvil om, sier myndighetskontakt i NAF, Thor Egil Braadland.

- Med andeler som nærmer seg 100 prosent av nybilsalget for privatkunder har vi passert et «point of no return». Det selges nesten ikke nye biler med forbrenningsmotorer til privatkunder lenger.

Braadland påpeker at den høye salgstakten vil kreve to ting for å gjøre den nye hverdagen enklere:

- Det ene er at stadig flere bileiere skal over på elbil for første gang. Det krever at lading langs veiene både er tilgjengelig og enkel. I dag er det mange som sliter med apper og betaling for hurtiglading. Her håper vi at regjeringen kommer om krav til bankkortbetaling på alle nye ladestasjoner, i tillegg til at selskapene må åpne opp for mye enklere digitale betalingsløsninger enn i dag, sier Braadland.

- Det andre er at det kommer til å komme en politisk debatt om hvordan elbilen skal avgiftsbelegges. Den blir vanskelig, både fordi elbilister ikke er vant til avgifter, og fordi det bare blir flere og flere elbiler i Norge, noe som vil gjøre endringer upopulært og krevende for ethvert parti, sier Braadland.

Bildet av Thor Egil Braadland
Elbilen er den nye folkebilen, sier Thor Egil Braadland i NAF. © NAF

Ikke like høy spenning i næringsandelen

Tallene for juni viser at for næringskunder, som leasing, bildeling og firmabil, var elbilandelen mye lavere enn for privatkunder. Her var elbilandelen på under 60 prosent.

Når man ser privatkunder og næring samlet ble elbil-andelen for Norge i juni på 79 prosent.

Model Y den mest solgte modellen

På topp 5 listen for juni finner vi 4 hel-elektriske modeller og en plug in-hybrid.

Tesla Model Y troner på toppen. Familie-elbilen var nylig med i NAF og Motors elbiltest, hvor den imponerte stort både når det gjelder rekkevidde, ladehastighet og lastekapasitet.

Publisert: 1. juli 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?