Nå blir det dyrere å lade på denne måten

Ny nettleiemodell har betydning for hvordan du bør lade elbilen hjemme og på hytta.


Mann lader elbil
Smart lading av elbilen hjemme blir viktig med ny nettleiemodell. © NAF

Fra 1. juli trer ny nettleiemodell i kraft, som innebærer endringer i hvordan regningen fra nettselskapet ditt beregnes.

Pleier du å lade elbilen hjemme, bør du nå være enda mer bevisst på hvilket tidspunkt du lader.

– Med den nye nettleiemodellen må du betale mer hvis du bruker mye strøm samtidig. Du bør altså ikke sette elbilen på lading på samme tid som du skal lage middag og sette på en klesvask, sier NAFs ladeekspert Jan Tore Gjøby.

Dette er nytt

Den nye nettleiemodellen består av to deler: Energiledd og effektledd. Energileddet er det du kjenner fra før, hvor du betaler for hvor mye strøm du bruker i løpet av hver måned. Det nye som innføres er effektleddet.

– Effektleddet bestemmes av hvor mye du belaster strømnettet de timene i måneden du bruker mest strøm. Meningen er å oppfordre folk til å fordele strømforbruket utover dagen og ikke sette på alt samtidig, sier Gjøby.

Effektledd kalles også fastledd eller kapasitetsledd.

– Effektleddet er delt inn i ulike trinn. Hvilket trinn du havner på bestemmes av de tre timene du i gjennomsnitt brukte mest strøm forrige måned. Jo høyere trinn, jo mer må du betale, sier Gjøby.

Ulike priser på hverdag og helg

Nettselskapene setter egne priser på hvor mye du må betale på de ulike trinnene. Hos Elvia, som er den største nettleverandøren i Norge, betaler du 125 kroner i måneden på det laveste trinnet.

På trinn to må du betale 200 kroner og trinn tre 325 kroner. Bruker du mellom 15 og 20 kW gjennomsnittlig de tre timene med høyest forbruk, havner du på trinn fem og må ut med 575 kroner.

– En annen forskjell nå er at energileddet, altså kilowattimene vi bruker, har forskjellig pris i løpet av døgnet og uka. Å få levert en kilowattime er rimeligere på natta og i helgen enn på dagstid på hverdager, sier Gjøby.

Hos Elvia er prisen 43,10 øre/kWh på dagtid og 36,85 øre/kWh på natten og i helgene.

– Hvis vi lader bilen hjemme med 500 kWh i løpet av en måned, sparer vi drøyt 30 kroner på en måned i tillegg til at vi normalt har lavere strømpris på natten. Det er imidlertid viktig å holde forbruket jevnt, for hvis du går opp et trinn på effektleddet, betyr det hos Elvia en økning på 125 kroner i nettleien, sier ladeeksperten.

Hva du bør gjøre

Med den nye nettleiemodellen er det enda mer å spare for elbilister på å lade om natten.

– Lad sakte med en trygg hjemmeladestasjon på natta. Da slipper du at lading av elbilen bidrar til en høy forbrukstopp på ettermiddagen, sier Gjøby.

Nettopp å lade saktere kan være en god idé. Mange nye elbiler kommer med muligheten til å lade relativt raskt også hjemme, men dette er ikke nødvendigvis en fordel.

– Se om du kan redusere effekten ladeboksen lader elbilen med. Dette er noe som også kan styres fra bilen i en del modeller. Bruk også appen til strømleverandøren din for å finne ut når du bruker mye strøm, slik at du kan redusere forbrukstoppene i hjemmet, sier Gjøby.

Publisert: 30. juni 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?