Så mye billigere er elbil i bomstasjonene og på fergene

Elbilistene sparer mye sammenlignet med dieselbilistene i landets bomstasjoner. På mange av feriestrekningene betaler du flere hundre kroner mindre i bom- og fergeutgifter med elbil.


Elbil på bilferje i Nordland
Elbil på bilferje. Foto: Harald Wisløff

Alle som reiser på bilferie sør for Tromsø må regne med utgifter til bompenger og ferger. Det varierer riktignok en del ut fra hvilken vei du velger, selv på hovedveiene. Elbilistene begynner også å bli vant til å betale noe bompenger, særlig i de større byene, men sammenlignet med en dieselbilist betaler en elbilist en brøkdel i bompenger på sommerferieturen.

Så mye sparer du på disse 3 strekningene

Oslo – Trondheim via Østerdalen: 394,72 kroner

Oslo – Bergen (Riksvei 7): 300,80 kroner

Stavanger – Trondheim: 810,82 kroner

Se oversikt nederst i saken for de strekningene NAF har plukket ut.

Ta en tur utenfor allfarvei

Også for de som kjører elbil, er det forskjell i bom- og fergeutgifter ut fra hvilken rute som velges. Det koster om lag halvparten i bomutgifter om du velger å kjøre Østerdalen fra Oslo til Trondheim framfor E6 i Gudbrandsdalen tur-retur. Fra Bergen til Kristiansand er det drøyt 300 kroner billigere å velge riksvei 9 fremfor E39.

- Uavhengig av om bilen du kjører går på strøm eller flytende drivstoff, er det enda mer å spare om du velger å kjøre mer utenfor allfarvei. Med god planlegging og litt bedre tid til selve reisen, kan bom- og fergekostnadene dine bli betydelig lavere, sier Sødal.

Det finnes flere nettsider som er gode til å planlegge en slik reise, blant annet reiseplanlegger.no fra NAF.

- Kanskje er det en god idé å la selve bilturen bli en viktig del av ferien, foreslår Sødal.

- Rett og slett at reisen blir målet i stedet for at man skal komme raskest mulig frem til ett feriemål, fortsetter han.

Hvordan skaffe seg oversikt over kostnadene?

Bompengekalkulator.no gir god oversikt over prisene for både bompenger og ferger langs den ruten du velger. Prisene er inkludert 20 prosent Autopass-rabatt. Prisene nedenfor er tur-retur på hele den aktuelle strekningen. Både bompenger og fergekostnader er med i summen. Prisene er innhentet 29. juni 2022.

Nord for Tromsø er det bompenge- og fergefritt.

Publisert: 4. juli 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?