Familie pakker for biltur

Ti råd for trafikksikker bilferie

Hva skiller hverdagsreiser fra feriereiser? Mye bagasje? Varm sol gjennom vindu? Her er våre 10 tips for en trafikksikker bilferie.

Sommeren er høysesong for bilferie. Når det er mye trafikk og mange i bilen, kan det øke risikoen for ulykker.

10 tips til bilferien

1

Klargjør bilen og underholdning

Klargjør bilen på forhånd slik at du får en avslappede kjøretur. Still inn de funksjonene du trenger før du begynner å kjøre. Klimaanlegg, navigasjon, speil og underholdning i bilen bør være klart før du legger ut på tur. Om du trenger å endre noe mens du kjører så spør eventuelt passasjeren din om hjelp, eller stopp hvor du kan utføre ønskede endringer.

2

Ta hensyn til vær og føre

Velg fart etter forholdene. Husk at bremselengden vil øke betraktelig om du møter på en regnskur på turen.

3

Ikke ta unødvendige forbikjøringer

Finn hvilepuls og ikke la deg styre etter klokken. Møteulykker er en stor andel av de alvorlige ulykkene vi har i trafikken. Gjør en ekstra vurdering om det er nødvendig å gjøre en forbikjøring. Ta trygge valg når du kjører forbi syklister og andre som ferdes langs veien.

4

Hold fartsgrensene

Et fartsgrenseskilt forteller deg som sjåfør kun at det er forbudt å kjøre over angitt hastighet. Hvilken hastighet du bør velge er det mange faktorer som bestemmer slik som sted, føre-, sikt- og trafikkforhold.

5

Del veien med myke trafikanter

Både motorsyklister og landeveissyklister er et kjent syn på sommerveiene. Vær tålmodig med hverandre, hold avstand og vis hensyn. Gi tydelige tegn og sjekk blindsonene ofte.

6

Hold avstand

Handlingsrom dreier seg om det rommet du skaper rundt bilen – kjør derfor med god avstand til andre trafikanter. Har du plass nok og avpasset farten, rekker du å handle i tide om noe uventet skulle skje

7

Slipp andre forbi i kø

Å oppleve at du er først i køen kan være stressende. Kjør inn på en rasteplass, lomme el. og slipp forbi de bak. Det vil spare deg for stress og tidsmessig er det lite å tape. Du vil også da ta hensyn til dine medtrafikanter.

8

Vær fokusert og oppmerksom

Unngå all aktivitet som tar fokus vekk fra veien. La mobiltelefonen ligge, og la fokuset være på veimiljøet. Høy hastighet på motorveier krever mer av deg som sjåfør. Vær spesielt oppmerksom ved av- og påkjøringer, ved veiarbeid, og ved kø eller ulykker/uhell.

9

Unngå forstyrrelser i bilen

Barn som blir utålmodig og kjeder seg kan fort bli en distraksjon. Planlegg underholdning og ta ofte pauser. Her er våre tips til deg som reiser med barn.

10

Ta jevnlige pauser

Unngå å legge opp til et stramt tidsskjema når det er ferie. Kjenner du at du begynner å bli trøtt må du ta deg en pause om du ikke har med deg en co-pilot som kan ta over kjøringen. Gå en liten tur, trekk litt frisk luft, eller ta deg en 15 minutters høneblund.

Sjekk stengte veier og trafikkmeldinger

Her finner du oppdaterte vei- og trafikkmeldinger for:

Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

Publisert: 19. juni 2023

Sist oppdatert: 17. juni 2024

Marianne Søhagen,

Les også


Fant du det du lette etter?