Sjekk dette tallet etter elbilferien: – Kan bli en dyr overraskelse

Er årets sommerferie den første gangen dere tok med elbilen på en skikkelig langtur? Eller ble det elbilferie i stedet for flytur i sommerens streikekaos? I så fall bør dere sette av tid til en viktig sjekk når dere er hjemme igjen.


Dashbord i bil
© NAF

– Elbiler med lengre rekkevidde og et bedre utbygd ladenettverk gjør at stadig flere velger å dra på bilferie med elbilen. I tillegg har det vært streikekaos i flytrafikken og kaotisk ved flere store europeiske flyplasser. Mange har valgt elbilen i stedet, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, - Etter en ferie med mye kjøring, er det viktig å kontrollere kilometerstanden når dere kommer hjem, fortsetter han.

Mindre igjen på forsikringen

Alle har en avtalt kjørelengde i bilforsikringen. Du velger selv den kjørelengden som passer best til dine kjørevaner.

– Bruker du elbilen stort sett til korte turer i hverdagen, kan en bilferie gjøre store utslag på kilometerstanden. Overstiger du den avtalte kjørelengden, kan det bli en dyr overraskelse om du er uheldig og trenger å bruke forsikringen, sier Sødal.

Har du flere kilometer på telleren enn du har forsikring for når uhellet er ute, vil det gå ut over beløpet du får igjen på forsikringen.

– Hvis du oppdager at elbilen har kjørt lenger enn du har avtalt med forsikringsselskapet, eller at du er i ferd med å overstige grensen, tar du kontakt med forsikringsselskapet for å oppjustere kjørelengden, sier NAF-rådgiveren.

Viktig hvis du leaser

Det har blitt populært å lease bilen. Dersom dere bruker en leaset bil på bilferien, er det viktig at dere sjekker kilometerstanden opp mot antall kilometer i leasingkontrakten.

–Hvis du nærmer deg grensen, har du egentlig to valg. Kjøre mindre fremover eller ta kontakt med leasingselskapet og høre hvor mye det koster å øke kjørelengden, sier Sødal.

Garanti

Alle som har en elbil i garantiperioden bør også være bevisste på kilometerstanden. Garantien settes ut fra antall år eller kilometer bilen har kjørt.

– Hvis garantien på bilen nærmer seg å løpe ut på grunn av antall kjørte kilometer, bør du fremme eventuelle garantikrav før det er for sent, råder Sødal.

Det er alltid viktig å følge elbilens serviceprogram, og særlig om bilen fortsatt er i garantiperioden. Dersom bilferien har gjort at du nærmer deg kjørelengden som gjør at du må ha service, bør du bestille service tidligere enn planlagt.

– Om bilen er innenfor garantitiden er det mye enklere å få gjennom krav senere om du har vært nøye med å gjennomføre service-programmet, avslutter Nils Sødal.

Publisert: 19. juli 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Nils Sødal,

Les også


Fant du det du lette etter?