Dette må du vite før elbilferien i Europa

Skal du kjøre elbilen utenfor Norges grenser i ferien? Det kan være en veldig god idé, men det er noen ting du bør vite om lading før du reiser av gårde.


BMW i3 lader på ladestasjon
Ladestasjon: En BMW i3 på tur fra Norge til Italia lades ved en ladestasjon i Bispingen sør for Hamburg i Tyskland. Foto: Jan Tore Gjøby / © NAF

Kort forklart:

  • Å lade elbilen i utlandet kan være annerledes enn du er vant til hjemmefra.
  • Det er fullt mulig å bruke elbilen til en bilferie i Europa, så lenge du planlegger litt på forhånd.
  • Her får du de beste tipsene fra de som har erfaring med å kjøre elbil nedover Europa.

Rekkevidde på elbilen

– Elbilferie utenfor Norge kan være veldig fint. Samtidig bør du ha tenkt litt før avreise på hvordan du skal lade på turen, sier NAFs ladeekspert Jan Tore Gjøby.

Selv om vi også her i landet gjerne skulle hatt enda flere ladestasjoner, har vi blitt vant til et relativt godt utbygd ladenettverk. I utlandet er det ikke nødvendigvis et like godt tilbud.

Ny elbilist?

Enten du skal kjøpe, lade, ta service, selge eller trenger veihjelp til din elbil – så kan vi i NAF hjelpe deg.

Illustrasjon av mann som lader elbil

– Allerede i Sverige er tilbudet mindre enn i Norge. Også i Danmark er det færre ladestasjoner, men der er det gjerne så korte avstander at du alltids kommer deg rundt, sier Gjøby.

Det er ikke noen fasit på hvor lang rekkevidde elbilen din bør ha for at det skal være mulig å kjøre nedover Europa, men har du for eksempel mindre enn 200 kilometers rekkevidde, må du se på det som en tur og ikke en transportetappe. Det vil bli mange stopp og mye tid som går til lading.

– For de som ikke er interessert i å bruke mye tid på å sette seg inn i lade-infrastruktur, kan det være greit med en bil som hvert fall går 40 mil, mener ladeeksperten.

Hurtiglader nord i Danmark.
Lading: En hurtiglader for elbil nord for Ålborg i Danmark. Foto: NAF. Foto: Kjersti Stuestøl / © NAF

Sjekk ladetilbudet

Det første du bør gjøre når du planlegger utenlands elbilferie, er å undersøke ladetilbudet i landene du skal kjøre gjennom.

– Sjekk hvilken ladeapp som tilbyr ladepunkter der du skal kjøre. Last ned relevante apper og legg inn betalingskortet ditt i appene. Før du legger ut på turen, bør du kjøre til en hurtigladestasjon i Norge og sjekke at appen fungerer, oppfordrer Gjøby.

– I Norden fungerer ladeappen Elton svært bra, og har god dekning, legger han til.

Medlemsfordel:

Få rabatt på hurtiglading

Visste du at du som NAF-medlem får 10 % introduksjonsrabatt hos Elton i hele 6 måneder, i tillegg til fast 15 % laderabatt når du betaler med NAF Xtra kredittkort?

Eff. rente 27,16 % v/15.000 kr o/12 mnd. Kostnad 1.974 kr. Totalt 16.974 kr.

Elton ladeapp brukt ved ladestasjon

Skal du ta med deg elbilen utenfor Norden og ønsker en app som fungerer hos mange operatører, er Plugsurfing og Shell Recharge gode alternativer. Disse appene gir deg tilgang til over 600.000 ladepunkter i Europa.

Appene benytter e-roaming til mange operatører, slik at det ikke er behov for å ha appen til hver enkelt operatør. Dette er en løsning NAF jobber for at alle ladeoperatører skal ta i bruk.

En ladestasjon for elbil i Firenze i Italia
Lading i italia: En ladestasjon for elbil i Firenze i Italia. Foto: NAF. © NAF

Operatører med mange ladestasjoner

Bjørn Nyland, for mange kjent som «Teslabjørn», har kjørt mye rundt i Europa med elbil. Han påpeker at det er en jungel av ladeoperatører der ute.

– Derfor kan det enkleste være å bruke roaming-apper som Plugsurfing eller Shell Recharge, sier Nyland.

Noen ladeoperatører har så mange ladestasjoner at du kan komme langt kun ved å lade hos dem. Da «Teslabjørn» kjørte fra Oslo til Frankfurt med en Mercedes-Benz EQC, ladet han hovedsakelig bare hos Ionity.

– Det gikk egentlig veldig fint. Å lade elbilen i utlandet kan virke litt klønete når du står der, men når du først har gjort det, går det greit, sier Nyland.

Han trekker frem Ionity som en ladeoperatør som med sin omfattende utbygging har bidratt til å dekke opp for noe av lademangelen i deler av Europa. Tenker du at Ionity er en ladeoperatør du vil benytte deg av på turen, laster du ned appen og legger inn betalingskort.

Kjører du Tesla, kan du i stor grad belage deg på Teslas godt utbygde ladenettverk. Siden Tesla har åpnet de fleste ladestedene sine for andre bilmerker, kan dette også være en god løsning for andre enn Tesla-eiere.

Les også: Tesla åpner ladenettverket for andre biler

Ladebrikke i utlandet

I Norge har mange blitt vant til å bruke ladebrikke for å lade med hurtiglader. Skal du på elbilferie i utlandet, bør du være obs på at du i liten grad får brukt ladebrikken du har med fra Norge.

NAF Ladebrikke, som du som NAF-medlem får tilsendt gratis, kan brukes hos Mer i Sverige og på Fortums ladestasjoner i Sverige, Danmark og Tyskland. Vi har også fått rapporter om at den fungerer hos spanske Iberdrola hvis brikken er registrert hos Circle K.

Vær obs på at noen av ladeoperatørene i andre land krever at du bestiller en egen ladebrikke på forhånd for at du skal kunne benytte deres ladestasjoner.

Skal du lade mye hos én ladeoperatør, kan du vurdere om det lønner seg å opprette et abonnement.

– Husk å sjekke om bilprodusenten til bilen din har spesialavtale med noen ladeoperatører eller har egne apper som baserer seg på e-roaming, sier Gjøby.

Planlegging av reisen med elbil

Ifølge ladeeksperten er det lurt å ha en viss idé om hvor du har tenkt til å lade, samtidig som du heller ikke bør planlegge for detaljert.

– Hvis du tyner rekkevidden fordi du skal komme fram til en bestemt ladestasjon, risikerer du å bli stående ved en ladestasjon som ikke fungerer. Ta heller turen litt som den kommer, oppfordrer Gjøby, som samtidig legger til at det er fornuftig å se etter neste ladestasjon mens du lader.

Bjørn Nyland har opplevd å komme fram til ladepunkter som av ulike årsaker er ute av drift. Hvis du skal lade i tilknytning til en butikk eller et kjøpesenter, kan det hende at ladestasjonen er stengt på søndager.

– Grunnregelen for lange turer med elbil er at du bør lade når du kan, ikke når du må. Ikke sats på å komme fram til en hurtiglader med én prosent igjen på batteriet, sier Nyland.

Dersom du skal bo på et hotell, kan det være lurt å velge et hotell som tilbyr saktelading slik at du kan lade elbilen om natta.

– Hvis du må hurtiglade, bør du gjøre det på kvelden når batteriet er varmt etter kjøring, sier Nyland, og forklarer:

– Venter du med å lade til morgenen når batteriet er kaldt, kan ladingen gå betydelig tregere. Det hjelper bare å svinge innom en hurtiglader et kvarter på kvelden, for da kan du kjøre mye lenger dagen etter og vente med å lade igjen til batteriet er varmt.

Opplevelser mens du lader

Det er betydelige forskjeller mellom hvor godt ladenettverket er utbygd i ulike land. Det er for eksempel større lademuligheter for elbilister i Vest-Europa enn i Øst-Europa.

I flere land er også destinasjonslading vesentlig mer utbredt enn hurtiglading, slik som for eksempel i Danmark. Da kan dere lade bilen mens dere hygger dere i Legoland og komme tilbake til ferdigladet bil.

Både Bjørn Nyland og NAFs ladeekspert Jan Tore Gjøby mener elbilferie i Europa kan være en veldig god idé for de som har lyst. Gjøby understreker imidlertid at elbilen egner seg best for turer hvor du uansett skal stoppe innimellom.

– Finn fine steder å lade, og sett fra deg bilen mens du opplever ting. Da vil du få en veldig fin ferietur med elbilen, sier Gjøby.

Publisert: 18. mai 2022

Sist oppdatert: 22. mars 2024

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?