Lading av elbil

Slik får du ned lade-regningen

Med enkle grep kan du spare inn noen kroner på strømregningen.

© NAF

Det kan lønne seg å være bevisst på hvordan du lader for å spare mest mulig.

Strømprisen endrer seg hver time, og det lønner seg naturligvis å lade når strømprisen er lav.

– De fleste av oss har en spotprisavtale på strømmen hjemme, og da svinger prisen gjennom døgnet. Det viktigste sparetipset er å lade bilen når strømmen er billigst, sier senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Natten er tiden på døgnet prisene på strøm er lavest. Strømforbruket er som regel på sitt laveste fra klokken ti om kvelden til seks om morgenen. Dette er tiden du bør prøve å lade bilen.

– Har du en nyere bil, kan du styre ladingen ved å sette tidsintervallet der bilen skal lade. Mange har også en app enten knyttet til bilen eller strømselskapet der en kan styre ladetiden, sier Sødal.

I tillegg til at strømprisen er lavest om natten, er nettleien lavere om natten. Nettleieprisene bidrar altså til at det lønner seg å lade om natten.

Rabatt på hjemmelader

Som NAF-medlem får du Zaptec Go til medlemspris! Ladeboksen lader automatisk når strømmen er billigst, og er testvinner i NAFs test av ladebokser.

Plugg i laderen om kvelden

Enkelte strømselskaper tilbyr smart lading, som betyr at ladingen kobles ut når prisen blir høy. Det finnes også ladebokser som gjør dette.

– Ikke alle eier de nyeste elbilene, har smartlading fra strømleverandøren sin eller har en såkalt smart ladeboks hjemme. Da går det an å gjøre det på gamlemåten, nemlig å sette bilen på lading rundt klokka ti om kvelden, sier Sødal.

Husk at det er viktig å ha et sikkert ladepunkt når du lader elbilen mens familien sover. Det eneste riktige er å lade bilen på en forskriftsmessig installert ladestasjon.

Lading i vanlig stikkontakt kan utgjøre en brannrisiko.

Ny strømstøtte

Fra 1. september 2023 gjorde regjeringen endringer i strømstøtten som hadde betydning for deg som lader elbil hjemme.

Tidligere ble strømstøtten beregnet ut fra den gjennomsnittlige strømprisen for hele måneden. Med denne ordningen var det mye å spare på å lade når strømmen var billig.

Nå følger strømstøtten i stedet strømprisen time for time. Hensikten er at strømstøtten skal reflektere forbruket enda tettere og beskytte forbrukerne mot høye timespriser.

En konsekvens av dette er at det er mindre å tjene på å bruke strøm når den er billig og det er mye ledig kapasitet i nettet.

– Du vil ikke lenger spare så mye på å flytte lading til tider på døgnet med lave strømpriser. Men det vil fortsatt være billigst å lade når strømprisen er lavest, sier Sødal.

For deg som lader elbil lønner det seg altså fortsatt å lade når strømmen er billig, men du sparer mindre på det enn før.

En mann plugger i en elbillader i en garasje
© NAF
© NAF

Lading andre steder enn hjemme

Om du ikke har tilgang til lading hjemme (eller på jobben), må du lade kommunalt eller hos en ladeoperatør.

Prisen på kommunal lading varierer i ulike kommuner, men også der vil det som regel lønne seg å lade om natten. I Oslo er det for eksempel billigere å lade fra klokken 20 til 09 enn det er å lade mellom 09 og 20.

Hvis du lader mye hos en ladeoperatør, kan det lønne seg å inngå en ladeavtale. Vær imidlertid bevisst på hvor mye du må lade for at avtalen skal lønne seg.

Medlemsfordel:

Få rabatt på hurtiglading

Visste du at du som NAF-medlem får 10 % introduksjonsrabatt hos Elton i hele 6 måneder, i tillegg til fast 15 % laderabatt når du betaler med NAF Xtra kredittkort?

Eff. rente 27,16 % v/15.000 kr o/12 mnd. Kostnad 1.974 kr. Totalt 16.974 kr.

Elton ladeapp brukt ved ladestasjon

Publisert: 12. september 2023

Sist oppdatert: 16. januar 2024


Les også


Fant du det du lette etter?