Far og datter ler foran bil

Hvilken bil skal jeg velge?

Det er et utall ulike biltyper og modeller å velge mellom. Hva er det som passer deg og dine behov? Vi hjelper deg å velge riktig bil.

Det kan være vanskelig å navigere i dagens bilmarked med stadig flere valgmuligheter, og det er mange ting å vurdere for å gjøre et godt valg for deg og dine behov. Vi har laget en guide til valg av bil som kan hjelpe deg med å sikre drømmebilen.

Kartlegg dine behov

Hvilket behov du har og hva du skal bruke bilen til, har det meste å si for valget av biltype. Det kan være lurt å starte med å kartlegge dine daglige behov og hva du vil bruke bilen til. Tenk på hva du må ha og hva du ønsker deg, men kan klare deg uten.

Noen spørsmål det kan være lurt å ta stilling til:

1

Hvor kjører du oftest og hvor langt kjører du vanligvis?

By- eller landevei, asfalt, grus- eller skogsveier, lett terreng eller mye bratte bakker,vanskelige vinterveger, småkjøring og korte distanser eller langkjøring.

2

Har du lademuligheter?

Dersom du skal kjøpe elbil, bør du undersøke hvilke lademuligheter du har. Kan du lade hjemme eller i nærheten av boligen, på fritidsbolig, på arbeidsplassen eller på steder som du ofte kjører til og vil ha behov for å lade?

3

Hvor kan du parkere?

Tenk på hvilke parkeringsmuligheter du har hjemme, på fritidsbolig, på arbeidsplassen og på andre steder som du ofte besøker. Tilgang på parkering er spesielt viktig for deg som bor i by med begrensede parkeringsmuligheter.

4

Hva skal du transportere?

Skal du ha med deg barn, kjæledyr, ski, sykkel og annet turutstyr, eller klarer du deg med plass til bare handleposene?

Dersom du har planer om å fylle bilen med mange passasjerer og mye bagasje, bør du også sørge for at bilen du vurderer å kjøpe har god nok plass og høy nok nyttelast til ditt behov.

5

Skal du frakte hund?

Skal hunden være med på tur, bør du ha plass til et hundebur. Det er spesielt høyden på hundeburet som kan være en utfordring, og særlig for litt større hunder. Ta mål av buret og husk å få med dybde og høyde, også på den øverste delen av buret, for å se om det er plass nok til at du får igjen bagasjeromsdøren. Er du usikker? Ta med deg buret til selgeren og be om å få teste buret i bilen.

Det er mulig å sikre hunden i baksetet med en sikkerhetssele, men dette er ikke like trafikksikkert ved en kollisjon som med et bur, og gir nok ikke samme komfort for hunden.

Mann pakker barnevogn inn i bil
Finn ut hva du trenger:Har du behov for en bil med ekstra god plass til barneseter og bagasje, kan kanskje en stasjonsvogn eller en større SUV være noe for deg.

Hvilken type bil skal du velge?

Basert på dine ønsker, behov og kjøremønster, kan du ta stilling til hva slags bil du trenger. Har du behov for en familiebil med ekstra stor bagasjeplass, eller kanskje en mindre bil som primært skal brukes til bykjøring. Ved å definere hvilken type bil du trenger kan du lettere filtrere søket etter riktig modell på markedet.

Ulike biltyper du kan velge mellom:


Eksempler på biler du kan velge:


Elbil, dieselbil eller bensinbil?

De fleste klarer seg med en elektrisk bil. I dag får du elbiler med bra trekkraft, god bagasjeplass og lang rekkevidde. Bredden av elbiler i markedet dekker de fleste behov, men prisen kan være en barriere for mange. En stor elektrisk familiebil eller en elbil med mye trekkraft og bagasjeplass ligger høyt i pris, både i nybil- og i bruktmarkedet.

Det er også få elbiler som passer for den virkelig store familien som trenger en seks- eller syvseter. Da må du i alle fall gå på noen kompromiss når det gjelder lading og rekkevidde. Elbilen er heller ikke bilen for deg som ikke orker ladekøen eller som ikke har mulighet for å lade hjemme.

Du kan utforske ladetid og rekkevidde på et bredt utvalg av elbiler på markedet i elbilguiden vår.

Hvis økonomien setter grenser, så havner du fort på en bensin eller diesel-bil. Du finner gode og rimeligere alternativer til elbil blant bensin- og dieselbiler i bruktmarkedet. Finn.no er et fint sted å undersøke markedet for brukte biler på. Vær likevel oppmerksom på at utgifter til drivstoff gjennomgående vil være dyrere for bensin- og dieselbil enn for elbil. Det er lurt å ta driftskostnadene med i det store regnestykket når du skal velge drivlinje.

Kjøpe brukt? Hvor gammel bør bilen være?

Hvis du har planer om å kjøpe bruktbil, kan det være lurt å sette en grense for alder på bilen. Har du råd til en bil som er under fem år, så er dette en fordel med tanke på garanti og reklamasjonsrett. Biler med nyere teknologi har også bedre kollisjonssikkerhet og annen sikkerhet i form av moderne førerstøttesystemer.

Økonomien vil alltid sette begrensninger for deg som skal kjøpe bil, men vi anbefaler gjerne at bilen ikke bør være eldre enn ti år. Eldre biler blir fort dyre i drift etter hvert som du må skifte ut deler og gjøre reparasjoner på bilen.

Ved å følge noen enkle råd kan du likevel øke sjansen for å gjøre et godt bruktbilkjøp, og unngå en tikkende kostnadsbombe i ettertid.

NAF Billån

Drømmer du om ny bil?

Med NAF Finansieringsbevis har du finansieringen i orden og kan slå til på et godt bilkjøp, når riktig bil dukker opp.

Søk om NAF Billån og realiser bildrømmen!

Illustrasjon av dame som holder en kjøpekontrakt for bruktbil

Publisert: 7. mars 2024

Sist oppdatert: 2. juli 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?