Dame og hund foran bil med hundebur i bagasjen

Sikre dyrene riktig i bilen

En løs hund eller katt i bilen kan forstyrre føreren eller forårsake store personskader ved en kollisjon. Husk å sikre dyrene i bilen!

© NAF

Kort fortalt:

  • Der det er mulig bør dyr være plassert i et bur.
  • Har du ikke bur eller plass til bur, kan du bruke seler som kombineres med bilens sikkerhetsseler.
  • Vår test av bur og seler til sikring av hund i bilen viser at hundebur er best.

Sikker plassering av kjæledyret ditt

Barn og voksne er godt sikret til bilferien. Men hva med hunden eller katten? Løse dyr i bilen kan være livsfarlige i en kollisjon. I tillegg kan et varmt og urolig dyr skape trafikkfarlig kaos i bilen.

Her er våre råd for biltur med dyr:

Sikkerhet først

  • Der det er mulig bør dyr være plassert i bur – for alles sikkerhet
  • Hvis det ikke er mulig å ha dyret i bur, så finnes det spesielle seler for hund som kan kombineres med bilens sikkerhetsseler.
  • Hvis ingen av disse alternativene er mulige, så er den beste plasseringen av løse dyr i bil på benplassen til passasjer foran.

Unngå bilsyke dyr

  • Det finnes reisesyketabletter for dyr.
  • Et godt råd på lik linje med barn, er å la dyrene være plassert høyt slik at de kan følge med på veien, hvis det er mulig.

Ta med dyret ut

  • Forlat aldri dyret i bilen, den blir raskt en varmefelle på kort tid i solen. Selv om du parkerer i skyggen kan dyret bli overopphetet. Husk: Selv om du parkerer bilen i skyggen forflytter solen seg raskt
  • Er det fare for dyrets liv og helse i en varm bil, kan en lovlig knuse bilvinduet.

Medlemsfordel:

Usikker på hvilket hundebur du skal velge?

Ta i bruk din medlemsfordel hos Norgesdel, og finn ut hvilket bur som passer til din bil. Du får også 15 prosent rabatt på hundebur.

Hundebur i bil

Bur er best når du skal frakte hund i bilen

I 2018 testet vi bur og seler til sikring av hund i bilen i samarbeid med syv andre europeiske bilorganisasjoner.

Testen er gjort i regi av den sveitsiske bilorganisasjonen TCS og vi har testet både kollisjonssikkerhet, komfort for hunden, brukervennlighet og vedlikehold. Størst vekt er lagt på sikkerhet for passasjerer og hund ved kollisjon.

– Det er viktig å sikre at hunden ikke kan treffe deg hvis du kolliderer. Hvis hunden er sikret unngår du også å ha en panisk hund løs dersom du kolliderer. Det er også det beste for redningsmannskaper som kommer til et ulykkessted. Et bur som er forankret til bilen er nok den beste løsningen både for hund og passasjerer, sa veterinær Kristin Wear Prestrud i Norsk Kennel Klub da testen ble publisert.

– Bur er det vi anbefaler, men det er jo ikke alle som har plass til et bur i bilen. Vi er også realistiske og forstår at ikke alle vil ta seg råd til å investere i et bur. Da mener vi at sele er en bedre løsning enn å ikke sikre hunden i det hele tatt. Med en sele så hindrer du også at hunden er løs i bilen og forstyrrer deg når du kjører, mener Wear Prestrud.

Publisert: 20. februar 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?