Unormal slitasje 

Bil er en bruksgjenstand, og noe slitasje må en regne med i løpet av tre til fire år. Når verdien på en bil vurderes enten om det er leasing eller innbyttepris på en bil man eier, så settes det en pris på det som kalles unormal slitasje. Forskjellen er at når du leverer inn en bil du selv eier så trekkes det fra på den prisen du får for bilen, mens på en leaset bil må du betale for skadene. 

Når unormal slitasje beregnes tas det selvsagt hensyn både til kjørelengden og alderen på bilen. Det som vurderes er først og fremst utvendig og innvendig slitasje. NAF takserer biler basert på klare kriterier for hva som skal regnes som unormal slitasje. 

 Les NAFs retningslinjer for unormal slitasje

Ta ekstra godt vare på leasing-bilen 

Det koster å ha bil uansett om du leaser eller eier. Derfor er det viktig å ta godt vare på bilen. Når det gjelder leasing er det viktig å huske på at du faktisk leier bilen av en annen. Så et godt råd er å ta vare på bilen bedre enn du ville gjort med din egen. 

Godt vedlikehold i form av vask og oppfølging av serviceprogram svarer seg veldig når bilen skal leveres tilbake. Og husk også at bilen skal være ren innvendig og utvendig når du leverer den tilbake. Da er det lurt å rense setene ordentlig og kanskje koste på en skikkelig polering. 

Står jeg fritt til å velge når skader skal fikses? 

Mange småskader er lurt å fikse fortløpende på en bil. Det er alt fra småriper, parkeringsbulker til typiske skader på støtfangere etter å ha sneiet borti en stolpe eller lignende.  

Du kan selv velge hvem som skal utføre reparasjonsarbeidet, men husk at du bør velge noen som både er godkjente og anerkjente. Det er også en god idé å sjekke med eieren av bilen, nemlig leasingsselskapet, om de har noen foretrukne leverandører.  

Er det lurt å sette av penger til påkost? 

Selv om du er flink til å vedlikeholde bilen, er det alltid lurt å ha en buffer for uforutsette utgifter. Det gjelder egentlig det meste i livet, også når du skal levere tilbake en leaset bil.  

Sett av noen kroner hver måned, og blir det ikke funne unormal slitasje ved tilbakelevering, kan du ta deg en sydentur med familien i stedet! 

Medlemsfordel NAF Lease - leasing av elbil