Kjøpsguide til el-lastesykkel

Hvilken el-lastesykkel skal du velge? Lastesykler kommer i mange former, og det er stor forskjell i egenskaper på de ulike modellene. Her får du tipsene som hjelper deg å velge sykkelen som passer deg.


To damer sykler på elsykler i Bjørvika.
Prøvesykle før du velger lastesykkel. © NAF

I vår el-lastesykkelguide finner du:

  • Hvilke sykkeltyper som finnes på markedet.
  • Hvordan det er å sykle på ulike typer lastesykkel.
  • Forskjellen på en dyr og billig el-lastesykkel.

Hvilken el-lastesykkel skal jeg velge?

Det avhenger først og fremst av hva du skal bruke sykkelen til, men også av hva du er komfortabel med å sykle.

Er du komfortabel med å håndtere en stor lastesykkel i trafikken, eller vil du ha en lastesykkel som likner mest mulig på en vanlig sykkel? Skal du ha plass til flere unger, eller skal du bare ha med deg ett barn? Trenger du en sykkel med god rekkevidde som du kan bruke til å pendle?

Her er el-lastesykkeltypene som finnes på det norske markedet:

Bildet viser en dame som sykler på en elsykkel på brygga ved Operaen.
Midtail-sykkel: Ønsker du en litt kortere sykkel, som også er litt mer lik en vanlig sykkel, kan sykkelen fra Riese & Müller Multicharger være et godt alternativ. © NAF

Stor forskjell i kjøreegenskaper

En el-lastesykkel er en stor investering for de fleste. Du bør derfor bruke litt tid på å lese tester, finne ut av bruken og hvor mye penger du ønsker å legge i en el-lastesykkel.

Tips til deg som skal kjøpe el-lastesykkel:

  • Prøvesykle før du velger lastesykkel!
  • Velg en sykkel som du er trygg på og klarer å manøvrere
  • Vurder hva du skal bruke sykkelen til og hvor mye lastekapasitet du trenger
  • Tenk over hvor stor plass du har til å lagre sykkelen

Her er våre råd om kjøreegenskaper:

Bilder viser et barn i vognen på en elsykkel med mor i bakgrunnen.
Kasse foran: I en lastesykkel med to hjul og kasse foran har du god lastekapasitet og plass til flere barn, avhengig av hvor stor sykkel du velger. © NAF

Skal du frakte barn og varer?

Alle de ulike typene av lastesykler gir mulighet for å frakte ett eller flere barn i tillegg til varer. Forskjellen ligger i lastekapasiteten, og om lasten fraktes i kasse foran på sykkelen, eller på bagasjebrettet bak.

Her er forskjellene på lastesyklene:

Bildet viser en elsyklist på brygga i Oslo.
Lastesykkel med tre hjul: Det er lurt å tenke over om du har plass til sykkelen hjemme, på jobben eller andre steder du regner med å sykle til. © NAF

Har du plass til en stor lastesykkel?

Det er en fordel å oppbevare lastesykkelen under tak og på et tyverisikkert sted, og det er lurt å tenke over om du har plass til sykkelen hjemme, på jobben eller andre steder du regner med å sykle til.

Tohjulingen med kasse foran er lang og krever god plass for å lagre. Trehjulingen tar også mye plass, både i lengden og bredden. Tenk at du skal ha god nok plass til å manøvrere sykkelen, og vurder om det er terskler eller hjørner som gjør det vanskelig.

Lastesyklene med brett bak (midtail eller longtail) tar ikke stort mer plass enn en vanlig sykkel. Velger du en longtail-sykkel som denne fra Yuba, så trenger du litt mer plass til oppbevaring, og det er ikke sikkert at den sklir rett inn i sykkelboden i blokken. En kompakt sykkel som denne fra Tern er veldig plasseffektiv og kan også settes på høykant! Det er et godt valg for den urbane familien med plassmangel.

Hva er forskjellen på en dyr og en billig el-lastesykkel?

Prisen på elektriske lastesykler kan variere fra 18 000 til 100 000 kroner. Du må regne med at de billigste el-lastesyklene har lavere kvalitet og kortere holdbarhet på sykkeldeler som motor, drivverk, gir og bremser. Du vil også oppleve at motorstyrke og batterikapasitet er lavere på de billige syklene sammenliknet med dyrere sykler. Det betyr også at rekkevidden og trekkraften til sykkelen blir dårligere.

Betaler du mer, så får du gjerne også mer igjen av kvalitet på deler, i tillegg til mer motorstyrke og bedre batterikapasitet. Blant de dyrere syklene finner du også modeller med beltedrift og innvendige gir som er mindre utsatt for skitt og slitasje enn ordinære gir med kjede og kassett. Det er en fordel for deg som vil ha en sykkel som er mest mulig vedlikeholdsfri.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

El-lastesykkelens rekkevidde 

Skal du bruke sykkelen til korte turer i nærområdet, kan du klare deg med en sykkel uten lang rekkevidde på batteriet. Dersom du skal pendle langt og sykle 5-6 mil hver dag, blir rekkevidden mye viktigere. Rekkevidden påvirkes både av sykkelens tekniske egenskaper som batterikapasitet og effektivitet i drivverket, og av hvordan du bruker sykkelen. Fordi det er mange faktorer ved bruken av sykkelen som påvirker rekkevidden, oppgis rekkevidden gjerne som en fra-til størrelse, eksempelvis som 40-80 km.

Publisert: 26. april 2022

Sist oppdatert: 19. mars 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?