Test av utstyr til vintersykling

Hvordan holder du deg varm når du sykler på vinteren? Vi har testet utstyr for vintersykling sammen med tre vintersyklister.


Bildet viser en dame med utstyr til vintersykling
© NAF

Kort fortalt:

  • Det er vanskelig å holde seg varm på hode, hender og føtter når du sykler om vinteren
  • Vi har testet utstyr for vintersykling
  • Tre vintersyklister hadde samme favoritt blant utstyret

Vi fikk hjelp av tre vintersyklister til å teste utstyr til vintersykling. I tillegg fikk vi testernes personlige tips til utstyr som fungerer. Fokus i testen er ulike typer utstyr, fremfor forskjellen på de ulike merker.

Hvordan holder du deg varm på hendene?

Det blir kaldt med bare sykkelhansker, selv om du velger vindtette hansker. Det er erfaringen til våre testere. Vintersykkelhansker eller langrennshansker kan fungere greit på kjølige dager og for de som sykler seg varm på vanlig sykkel i høyt tempo.

- Tidligere har jeg kun syklet med votter, men det gjør det vanskelig med giring og bremsing, sier Marte, som er en erfaren vintersyklist.

Hva er det da som fungerer? Løsningen kan være en kombinasjon av vinterhansker og styrevotter.

Styrevotter til sykkel
Styrevotter: Har du styrevotter, trenger du kun et tynt par med hansker inni. © NAF

Styrevotter holder deg varm på hendene

Styrevotter (også kalt håndvarmere eller bar mitts), er muffer som du monterer på styret, og som du kan stikke hendene inni når du holder i styret.

Dette er antakeligvis noe av det beste du kan investere i for å holde deg varm på hendene når du sykler på vinteren. Våre tre testere var veldig begeistret for styrevottene.

- Av alt utstyret jeg har testet, så er disse helt fantastiske! Jeg gikk fra å ha kalde hender til å måtte ta av meg hanskene når jeg syklet fordi det ble for varmt. Dag, erfaren vintersyklist på vanlig sykkel.

Hva trenger du på hodet vinterstid?

En buff eller balaklava er god å ha under hjelmen på kjølige dager, men vinden blåser fort gjennom plagg i ull. Ellisiv som testet ullbalaklava, hadde lite nytte av den for å holde ørene varme. Her fungerte en tett buff bedre enn ullplaggene.

For å beskytte deg mot kald luft i ansiktet og i øynene kan du velge en hjelm med visir, som er Martes førstevalg, men disse koster litt mer enn en vanlig sykkelhjelm. Et godt alternativ er å bruke skibriller/goggles.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Blir det varmere med vintertrekk på setet?

Testerne våre prøvde setetrekk i ull eller i syntetisk teddystoff. Konklusjonen var at det var lunere og mer behagelig å sette seg opp på setet, men at varmeeffekten er liten underveis. Mest begeistret for ullsetet var Marte;

- Setet var behagelig og fint! Vet ikke hvor mye varme det faktisk gir, men det er med på å pimpe opp sykkelen og gjør i hvert fall setet mykt og behagelig!

Diverse sykkelutstyr
Vinterutstyr: Vi testet ulikt utstyr til å holde seg varm på hodet, hender og føtter for deg som skal sykle om vinteren. © NAF

Holder du deg varm på beina med skotrekk?

Vi testet vind- og vanntette overtrekk til skoene, og erfaringen fra testerne var at disse gir god beskyttelse mot fukt og søle, men lite varme til beina. Rådet fra de erfarne vintersyklistene i testen er å velge et par forede vintersko til syklingen.

-Skotrekkene er flotte fordi de tar bort vind fra beina som gjør at det blir litt lunere, men jeg anbefaler uansett å ha på deg vintersko, mener Dag.

Det finnes tykkere skotrekk til sykling enn det vi testet, og det kan fungere bedre. Et godt tips er også å bruke et foret vinterskotrekk til langrennssko. Undertegnede bruker dette selv, og det gir god isolasjon.

Hund med briller
Hundebriller: Doggles ble akseptert av dachsen min! Ellisiv, fersk vintersyklist med passasjer. © NAF

Hold hunden varm på sykkelturen

Det kan bli iskaldt for hunden å sitte i sykkelvognen på vinteren. Ellisiv beskytter hunden med vinterdekken. Hun fikk også testet goggles til hunden, eller Doggles, som produsenten kaller dem, og det fungerte overraskende bra for å beskytte hunden mot kald vind i ansikt og øyne.

Det er et godt tips hvis du har en hund som liker å stikke snuten ut og følge med på hva som skjer underveis.

Publisert: 14. desember 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?