Sykkelklær til vintersykling

Lurer du på hva du bør ha på deg når du skal sykle om vinteren? Du kommer langt med vanlige vinterklær. Her er våre klestips.


Bilde av to damer på sykkelen sin i sykkelklær til vintersykling
Hvis du sykler på elsykkel, så bruker du mye mindre energi enn på en vanlig sykkel. Det kan derfor være lurt med tykk fleece under allværsjakken, eller en dunjakke eller vindtett vinterjakke. © NAF

Kort fortalt:

  • Du kommer langt med vanlige vinterklær
  • Dekk godt til utsatte kroppsdeler
  • Varme hender er viktig for godt grep- bruk styrevotter eller varmeposer!

Du kommer langt med det du har

Den kalde luften og kulden om vinteren blir forsterket av farten på sykkelen. Da er det lurt med vindtett tøy. Du kommer langt med yttertøy du vanligvis bruker på tur om vinteren, i tillegg til ullundertøy og et mellomlag.

Hvis du sykler på elsykkel, så bruker du mye mindre energi enn på en vanlig sykkel. Derfor har du behov for å kle deg varmere. En tykk fleece under allværsjakken, eller en dunjakke eller vindtett vinterjakke kan fungere bra.

Å sykle om vinteren uten ytterbukse kan bli i det kjøligste laget. Har du en turbukse i skapet? Skibukse? Sykkelbukse? Ta det du har! Mangler du bukse, anbefaler vi å kjøpe en vindtett ytterbukse som beskytter mot vær og vind.

En bukse med glidelås på sidene er et godt alternativ som er lett å ta av når du kommer til jobb. Er det ekstra kaldt og du sykler elsykkel som krever lite energi, så velg en tykkere overtrekksbukse.

Rosa bukse med glidlås til vintersykling
Overtrekksbukse: En bukse med glidelås på sidene er et godt alternativ som er lett å ta av når du kommer til jobb. © NAF
NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Beskytt øyne, ører og hals

En liten lue eller pannebånd som dekker ørene, samt en buff som dekker mesteparten av ansiktet er å anbefale. Luen bør være tynn, slik at hjelmen sitter som den skal for best beskyttelse. Gå for tettvevd og mest mulig vindtett stoff for å beskytte ører og hals på de kaldeste dagene.

Små snøfnugg kan føles vondt når de treffer i 25 km/t. Enkelte bruker goggles som sykkelbriller. Et alternativ kan være å gå til innkjøp av hjelm med visir.

Dame med klær for vintersykling
Muffer: På de kaldeste vinterdagene, kan muffer til å ha på styret fungere godt i kombinasjon med hansker. © NAF

Hold hender og føtter varme

Hendene er veldig utsatt for kulde, så solide hansker eller votter er et must. Fingrene må kunne beveges og gripe både bremse og gir. Pass på at dette enkelt lar seg gjøre, enten du velger votter eller hansker. Hansker gir best bevegelse, men kan fort bli for kaldt på de kaldeste vinterdagene. Da kan muffer til å ha på styret fungere veldig bra i kombinasjon med hanskene.

På beina anbefaler vi å ha forede vintersko. Gjerne med vindtett beskyttelse. Et alternativ er å bruke forede vintertrekk til sykkel- eller langrennssko over skoene dine.

På ekstra kalde dager kan du legge varmeposer oppi skoene eller hanskene. Posene aktiveres ved fysisk berøring og gir varme til kalde føtter og hender. På ordentlig kalde dager er disse gull verdt!

Et godt tips til nye vintersyklister er å passe på at det ikke er noen gliper mellom klærne. Bruk en lang jakke over buksen og dekk glipene mellom jakken og vottene, da holder du greit på varmen.

Våre klestips:

Publisert: 3. desember 2023

Sist oppdatert: 12. mars 2024

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?