Test av sykkelpiggdekk fra reTyre

Hva er reTyre, hvor enkle er de å montere og fungerer de på vinterføre? Vi har testet reTyre sykkeldekk.


Retyre-dekk på sykkel
reTyre piggdekk. © NAF

Kort fortalt:

  • ReTyre er en løsning med sommer- og vinterdekk i ett
  • Du skal enkelt kunne legge på dekket selv
  • To vintersyklister har testet brukervennlighet og veigrep 

reTyre – et piggdekk til sykkel

ReTyre er et sykkeldekk med en glidelåsløsning som gjør at du kan montere piggdekk utenpå sommerdekket. Når du kjøper reTyre, så får du med to dekk. Du bytter ut de ordinære dekkene dine med basisdekket, reTyre sommerdekk. Når vinteren kommer legger du piggdekket utenpå ved hjelp av glidelåsen.

«

– Dekkene blir litt større enn vanlige piggdekk, så jeg måtte ta bort skjermene på sykkelen fordi dekkene lå helt inntil skjermene.

Tas enkelt av i perioder uten is og snø

Fordelen med reTyre er at du slipper å ta av hjulene og skifte hele dekket når du skal legge på piggdekk. Har du elsykkel med motor i hjulet, så kan det være komplisert å skifte dekk selv. Løsningen blir gjerne å sette bort jobben til et verksted. Da kan reTyre være et godt alternativ. Med varierende føre på vinteren, så kan du også ta av piggdekkene i perioder der det blir varmere og fritt for is og snø på veien.

Med andre ord, en genial og superenkel måte å få vinterdekk på sykkelen uten å måtte ta av hjulet og skifte dekkene. Men fungerer det?

Brukertestet av to syklister

Vi fikk hjelp av to vintersyklister til å teste reTyre vinterdekk. Dekkene ble testet i løpet av en ukes tid med sykling på vinterføre i Oslo med is og snø.

De erfarte at dekkene hadde godt veigrep på snø og is, men at det ble ustabilt i løs snø og slaps. Det siste vil nok gjelde de fleste piggdekk i den type vanskelig føre. Her er deres erfaringer.

Mann ved siden av vintersykkel
Gode dekk: Den erfarne vintersyklisten, Dag-Erling Jensen, opplevde at dekkene satt godt både på is og på annet glatt føre. © NAF

Bruketest av reTyre på vanlig sykkel 

Dag-Erling Jensen, erfaren vintersyklist, brukertestet reTyre-dekkene på en vanlig sykkel. Her er Dag-Erlings erfaringer med piggdekket:

– Jeg har skiftet dekk på sykkel før, og det å bytte til reTyre-dekk gikk enklere enn tidligere. Det var også enkelt å sette på piggdekkene utenpå de andre dekkene. Det er noe justering frem og tilbake med glidelåsen for å få vinterdekket til å ligge godt over underdekket, men ikke noe jeg brukte lang tid på å få til.

– Dekkene blir litt større enn vanlige piggdekk, så jeg måtte ta bort skjermene på sykkelen fordi dekkene lå helt inntil skjermene. Så du må beregne litt mer plass rundt reTyre-dekkene enn vanlige vinterdekk.

– Dekkene satt godt både på is og på annet glatt føre, så jeg følte meg aldri utrygg på veien. Det blir litt tyngre å sykle, men det kommer du nok ikke utenom når du har på piggdekk. På våt snø og slaps var det glattere og mer sleipt å sykle, men det skyldes nok føret mer enn dekkene.

Dame og hund med elsykkel
Tung sykkel: På slaps og mye snø, var det litt ustabilt å sykle, mente Ellisiv Brattfjord, og slik er det for de fleste andre også på dette føret. © NAF

Brukertest av reTyre med transportsykkel

Ellisiv Brattfjord, fersk vintersyklist, brukertestet reTyre-dekkene med transportsykkel. Her er Ellisivs erfaringer med piggdekket:

– Jeg skifter ikke dekk selv, det er sykkelen min for stor og tung til å klare. Så jeg fikk hjelp av et sykkelverksted til å sette på reTyre-dekkene. Men jeg fikk testet hvordan de var å sykle med. Jeg hadde reTyre dekk på bakhjulet, og et annet vinterdekk på forhjulet.

– ReTyre-dekket fungerte greit når det var bart eller litt isete på veien. På slaps og mye snø, var det litt ustabilt å sykle. Det har sikkert også sammenheng med at jeg har en ganske tung sykkel.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Publisert: 28. november 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Janne Pedersen,

Les også


Fant du det du lette etter?