Videoguide til riktig bruk av lys

Når du kjører bil skal du alltid sørge for å bruke riktig lys. Feil bruk av lys kan være trafikkfarlig, og i tillegg koste deg dyrt.


Vintertest elbil 2021 riksvei 4
Vintertest elbil 2021. Foto: Harald Wisløff

Våre beste lystips:

  • Sjekk regelmessig hvilken innstilling du har satt bryteren i.
  • Sjekk hvilke lys som lyser når du har på de ulike alternativene:
    0, auto, parklys og på.
  • Sjekk både i dagslys og i mørket.

Se bra når du selv kjører og bli sett av andre trafikanter

Endel bilførere er dessverre ikke klar over hvilket lys som er tent. Feil bruk av lys kan være trafikkfarlig, og ved uriktig bruk risikerer du et forenklet forelegg på 3900 kroner. Som sjåfør er det ditt ansvar å vite hvilke lys du har på bilen, slik at du er trygg på hva du skal bruke når.

På lysbryteren har du valget mellom tre eller fire innstillinger, avhengig av merke og årsmodell. Av, på. auto og parklys.

Vi anbefaler at du i hverdagen kjører med lyset stilt inn på -auto. Da vil kjørelysene automatisk tennes på dagtid, mens baklysene kun skrur seg på i mørket og når du kjører inn i tunneller.

Men husk, du må selv følge med på vær, føre og sikt, å vurdere om du må bruke andre innstillinger underveis.

Enkle huskeregler for bruk av lys på bil:

  • Bruk av tåkelys er ikke tillat brukt sammen med nærlys.
  • Bruk av annet lys enn parkeringslys når bilen står parkert er ikke tillatt.
  • Bruk blinklys oftere – det reduserer risikoen for både ulykker og bøter.

Vi guider deg gjennom lysene til bilen din:

Episode 1: Sjekk kjørelys, baklys, fjernlys og tåkelys

Under kjøring er det du som fører som har ansvaret for at bilens lys til enhver tid fungerer og har riktige innstillinger. Det vil si at under kjøring skal nærlys/ kjørelys eller fjernlys være tent.

Nærlyset skal benyttes når fjernlys ikke er påkrevd eller tillatt. Fjernlys skal ikke benyttes slik at annen trafikant blir blendet.

Vi oppfordrer deg til å se hva som lyser på din bil når du setter på de ulike lys-alternativene. Sjekk både i dagslys og i mørket. Da blir du trygg på hva som er riktig lys til enhver tid.

Usikker på hvordan de forskjellige symbolene eller varsellampene ser ut? Her er de viktigste huskereglene for varsellamper i bil.

Episode 2: Slik fungerer autolys

Hvis du har en auto-innstilling på bilen din, er dette det vi anbefaler at du bruker. I de aller fleste tilfeller vil automatikken sørge for at du har lys på bilen når det er mørkt. Denne funksjonen bestemmer via sensorer på hvilket tidspunkt nærlysene og baklysene skrur seg på i forholdet til lyset ute.

I dagslys vil nærlysene og baklysene kunne være slukket, mens kanskje en led-lysstripe fungerer som kjørelys. Baklysene er ikke tent i dagslys. Kjører du inn i en tunnell eller i mørket på kvelden vil baklysene skru seg på automatisk når bryteren står på -auto.

Du bør allikevel ikke stole helt blindt på automatikken. I overgangen mellom dagslys og mørket bør du å sette lysbryteren i stillingen,-på. Da vil kjørelys/ nærlys og baklys være tent hele tiden. Det samme gjelder på gråværsdager og i tåke når dette reduserer sikten.

Skal du kjøre med bil og henger, må du huske å skru på lysene – unngå å sette bryteren i -auto.

Episode 3: Hva skjer når du skrur kjørelysene helt av

Har du skrudd av lysene, blir enten ingen av lysene eller kun kjørelysene foran tent når du starter bilen. Da er det fort gjort å glemme å skru på lysene, særlig ved helt eller delvis opplyst vei, og du risikerer å kjøre rundt med en svært lite synlig bil. Både på kvelden og i tunneller på dagtid.

Ikke alle biler blir helt uten lys. Noen modeller har frontlyset tent i form av det vi kaller kjørelys eller via en lysstripe. Noen eldre modeller skrur på nærlysene foran.

Det er ikke nødvendigvis slik at bilen din varsler om at du ikke kjører med lysene på. Dersom du må slå de av, bare husk å slå de på igjen.

Episode 4: Hvorfor er permanent -på, en god helgardering

Når du velger innstillingen -på, lyser frontlys og baklys hele tiden. Det er ikke noe galt å kjøre med lysene på hele tiden – du sørger bare for at du ser og blir sett.

Dersom innstillingen, -auto, ikke velger riktig lys, eller om du er usikker på hvilke lys du har på i øyeblikket, vil innstillingen, -på, alltid gi deg kjørelys foran og bak. I tillegg ved skumring og ellers krevende lysforhold bør du alltid velge denne innstillingen.

Episode 5: Husk å bruke parkeringslys

Når du velger innstillingen for parkeringslys, lyser en dempet versjon av kjørelysene og baklyset.

Parklys skal kun brukes når du står parkert, slik at du ikke blender motgående trafikk. Ved å benytte parkeringslys forsterker du også at du står stille, og trafikanter som oppholder seg i nærheten av bilen din vil være mer synlig.

Husk bare å skru på lysene når du kjører videre.

Husk riktig justering av lysene på bilen din

Hvis din bil ikke har selvjusterende (nivellerende) frontlys, bør du selv sørge for å gjøre dette jevnlig. Lysjustering kan du få hjelp til enten på et av våre NAF-sentre, eller et verksted. For å få opplyst veien tilstrekkelig fremover og ut til siden er det helt avgjørende at lysene er riktig justert .

Nye regler for ekstra fjernlys

1. oktober 2018 ble det gjort noen endringer i regelverket for ettermontering av ekstra fjernlys. Nå kan du montere så mange ekstra fjernlys du vil på bilen din. Det er heller ingen begrensning i forhold til maksimal tillatt lysstyrke.

Det finnes dessverre noen ulemper ved å ha for sterke ekstralys på bilen. Når du eller automatikken på nytt skrur av fjernlyset, kan du oppleve å se svært dårlig, fordi ekstralysene ytterligere vil redusere nattesynet ditt. Litt sånn som når du kjører fra sterkt sollys og inn i en veldig mørk tunnell. Ønsker du deg bedre lys på bilen, bør du sette deg godt inn i bruken av ekstralys og hvordan de fungerer på veien.

Hos noen av våre NAF-sentre tilbyr vi både salg og montering av ekstralys. Time for montering avtaler du med senteret som tilbyr dette.

Publisert: 12. august 2024

Øyvind Årbogen ,

Les også


Fant du det du lette etter?