Videoguide til riktig bruk av lys på bilen

Når du kjører bil skal du alltid sørge for å bruke riktig lys. Feil bruk av lys kan være trafikkfarlig, og i tillegg koste deg dyrt.


Vintertest elbil 2021 riksvei 4
Vintertest elbil 2021. Foto: Harald Wisløff

Våre beste lystips:

  • Sjekk regelmessig hvilken innstilling du har satt bryteren i.
  • Sjekk hvilke lys som lyser når du har på de ulike alternativene:
    0, auto, parklys og på.
  • Sjekk både i dagslys og i mørket.

Se bra når du kjører og bli sett av andre trafikanter

Mange bilførere er ikke klar over at de har tent feil lys på bilen. Feil bruk av lys kan være trafikkfarlig, og du risikerer et forenklet forelegg på rundt 2000 kroner. Som sjåfør bør du vite hvilke lys du har på bilen, så du er trygg på hva du skal bruke når.

På lysbryteren har du valget mellom tre eller fire innstillinger i bilen, avhengig av merke og årsmodell: av, på. auto og parklys.

Vi anbefaler at du i hverdagen kjører med lyset stilt inn på auto, hvis du har denne funksjonen. Da er kjørelysene tent på dagtid, mens baklysene kun skrur seg på i mørket og når du kjører inn i tuneller.

Men husk – du må selv følge med på vær og føre, og vurdere om du må bruke andre innstillinger underveis.

Enkle huskeregler for bruk av lys på bil:

  • Bruk av tåkelys er ikke tillat brukt sammen med nærlys.
  • Bruk av annet lys enn parkeringslys når bilen står parkert er ikke tillatt.
  • Bruk blinklys oftere – det reduserer risikoen for både ulykker og bøter.

Vi guider deg gjennom lysene til bilen din:

Episode 1: Sjekk kjørelys, baklys, fjernlys og tåkelys

Under kjøring er det du som fører som har ansvaret for at bilens lys til enhver tid fungerer og har riktige innstillinger. Det vil si at under kjøring skal nærlys, godkjent kjørelys eller fjernlys være tent.

Nærlyset skal benyttes når fjernlys ikke er påkrevd eller ikke tillatt i bruk. Fjernlys skal ikke benyttes slik at annen trafikant blir blendet.

Vi oppfordrer deg til å se hva som lyser på din bil når du setter på de ulike lys-alternativene. Sjekk både i dagslys og i mørket. Da blir du trygg på hva som er riktig lys til enhver tid.

Usikker på hvordan de forskjellige symbolene eller varsellampene ser ut? Her er de viktigste huskereglene for varsellamper i bil.

Episode 2: Slik fungerer autolys

Hvis du har en auto-innstilling på bilen din, er dette det vi anbefaler at du kjører med i hverdagen. I de aller fleste tilfeller vil automatikken sørge for at du har lys på bilen i mørket. Denne funksjonen styrer når nærlysene og baklysene skrur seg ved hjelp av sensorer som registrerer om det er lyst ute.

I dagslys vil nærlysene og baklysene være slukket, mens kanskje en led-signatur lyser som kjørelys. Baklysene er ikke tent i dagslys. Kjører du inn i en tunnel eller i mørket på kvelden vil baklysene skru seg på automatisk når bryteren står på ‘auto’.

Du må derimot ikke stole helt blindt på automatikken. I overgangen mellom dagslys og mørket kan det være lurt å vurdere om du bør skru lysene dine på. Det samme gjelder på gråværsdager og i tåke når det er dårlig sikt.

Skal du kjøre med bil og henger, må du huske å skru på lysene – ikke kun sette bryteren i auto.

Episode 3: Hva skjer når du skrur kjørelysene helt av

Har du skrudd av lysene, blir enten ingen av lysene eller kun kjørelysene foran skrudd på når du starter bilen. Da er det fort gjort å glemme å skru på lysene, og du risikerer å kjøre rundt med en bekmørk bil i tunneler og på kvelden.

Ikke alle biler blir bekmørke. Noen modeller har kjørelyset tent i form av det vi kaller kjørelys eller lysstripe. Noen eldre modeller skrur på nærlysene foran.

Det er ikke nødvendigvis slik at bilen din varsler om at du ikke kjører med lysene på. Dersom du må slå de av – så bare husk å slå de på igjen.

Episode 4: Hvorfor er permanent "på" en god helgardering

Når du velger innstillingen “på” lyser nærlys og baklys hele tiden. Det er ikke noe galt med å kjøre med lysene på hele tiden – du sørger bare for at du ser og blir sett.

Om automatikken gjør rare valg ut fra lysforhold eller om du er usikker på hvilke lys du har på i øyeblikket, vil denne bryteren alltid gi deg nærlys foran og bak. I skumring og ved krevende lysforhold bør du selv skru lysene på.

Episode 5: Husk å bruke parkeringslys

Når du velger innstillingen for parkeringslys, lyser en dempet versjon av kjørelysene og baklyset.

Parklys skal du bruke når du står parkert, så du ikke blender motgående trafikk. Da vil også trafikanter som oppholder seg i nærheten av bilen være mer synlig.

Husk bare å skru på lysene når du kjører videre.

Husk riktig justering av lysene på bilen din

Vel så viktig er det at lysene er riktig justert. At lysene er riktig justert er svært viktig for å ha oversikt både fremover i veibanen og ikke minst få opplyst veikanten. Lysjustering kan du få hjelp til enten på et verksted eller et av våre NAF-sentre.

Nye regler for ekstra fjernlys

1. oktober 2018 ble det gjort noen endringer i regelverket for ettermontering av ekstra fjernlys. Nå kan du montere så mange ekstra fjernlys du vil på bilen din. Det er heller ingen begrensning til maksimal tillatt lysstyrke.

Det finnes noen ulemper ved å ha for sterke ekstralys på bilen, fordi; når du dimmer ned fjernlyset og skal tilbake til ordinær lyskilde (vanlige kjørelys) – kan du oppleve å nesten ikke se noen ting, fordi ekstralysene har redusert nattesynet ditt. Litt sånn som når du kjører fra sterkt sollys og inn i en veldig mørk tunell. Ønsker du deg bedre lys på bilen, bør du sette deg godt inn i bruken av ekstralys og hvordan de fungerer på veien.

Hos noen av våre NAF-sentre tilbyr vi både salg og montering av ekstralys. Time for montering avtaler du med senteret som tilbyr dette.

Publisert: 12. juli 2021

Marianne Søhagen og Tom Andre Nilsen,

Les også


Fant du det du lette etter?