Bildet av lysende varsellamper på dashbordet.

Hva betyr varsellampene på dashbordet?

Opplever du at en lampe blinker i dashbordet eller et varsel plutselig dukker opp i instrumentpanelet under kjøring? Her er de viktigste huskereglene for varsellamper i bil.

© NAF

Kort fortalt:

Når en rød eller gul motorlampe lyser

Begynner en rød lampe lyse under kjøring, må du stoppe umiddelbart, på et trygt sted, og sjekke feilen. Er lampen oransje eller gul, kan du kjøre til et verksted.

Grønne lamper er ofte varsler på at noen av bilens funksjoner er aktive – for eksempel cruise control og parkeringssensorer.

Varsellampene og selve utformingen av lampene eller varslet kan variere i utseende fra bil til bil. Er det en ukjent lampe som dukker opp –kan det være smart å stoppe bilen og sjekke bilens instruksjonsbok. Det gir deg detaljer og veiledning på hvordan du skal forholde deg til lampen som lyser på din bil.

Er du usikker eller ikke finner ut hva lampen betyr, kan du ringe oss på 08 505 (tastevalg 2) for å snakke med en av våre bilkyndige på kundesenteret.

Her er noen av de viktigste og vanligste varslene:

Røde varsellamper:

Generelt indikerer røde varsellamper at det er en alvorlig feil, og at du må stoppe bilen umiddelbart. Ring etter veihjelp, og få bilen fraktet til et verksted.

Motortemperatur

rød varsellampe for motortemeratur.

Lyser denne lampen betyr det at temperaturen på motorens kjølevæske er for høy og at du må stoppe. Nå kan det være fare for skader på motoren din. Velger du å ignorere denne lampen, kan motoren koke og det kan føre til store og dyre skader på bilen din. Stopp bilen slik at temperaturen synker og sjekk kjølevæske nivået og etterfyll om nivået er lavt. Fortsetter lampen å lyse bør du komme deg til verksted. Finn ditt nærmeste NAF-senter her, eller ring 08 505.

Oljetrykk

rød varsellampe for olje.

Hvis oljelampen lyser i din bil, betyr det at motoren har for lite olje eller at motoren har mistet oljetrykket. Fortsetter du å kjøre kan motoren få alvorlige skader og motorhavari. Stopp umiddelbart, på et trygt sted, slå av motoren og ring etter veihjelp. Er du usikker på oljenivået på din bil, kan du bestille time for oljeskift på ditt NAF-senter, vi sjekker og skifter olje mens du venter.

Lading

Rød varsellampe for batteri og lading.

Ikke spenning eller manglende lading til batteriet og bilen kan stoppe under kjøring. Du bør sjekke det elektriske anlegget på et verksted. Kontakt ditt nærmeste NAF-senter for kontroll og bytte av batteri.

Service-varsel

rød varsellampe for service.

En del moderne biler har ikke faste servicentervaller, men skal på service når bilens datamaskin har registret kjørelengde, kjøremåte og lignende gjør det nødvendig. Lampen viser at bilen må på service, og at du må bestille time på et verksted. Service kan du nå bestille på de fleste NAF-sentre, og som NAF-medlem får du fast medlemsrabatt hos våre verksteder.

Sikkerhetsbelte

rød varsellampe for sikkerhetsbelte.

Moderne biler føler hvilke seter det sitter passasjerer i. Dersom en passasjer ikke har satt på seg sikkerhetsbeltet, lyser lampen. Sjekk om passasjerene bak bruker beltet.

Bremsefeil

rød varsellampe for bremsefeil.

Denne lampen indikerer at det kan være en alvorlig feil med bremsene på bilen. Du bør stoppe umiddelbart på et trygt sted og kontakte veihjelp. Bilen må til verksted for kontroll. På våre verksteder vil vi utføre et feilsøk for å avdekke hvorfor lampen for bremsefeil lyser. Ring oss på 08 505.

Gule eller oransje varsellamper:

Gule eller oransje lamper forteller som oftest om en driftsstatus som ikke er like kritisk, men som kan utvikle seg til alvorlige problemer. Som regel kan du kjøre til et verksted for nærmere undersøkelser. Det skal nevnes at noen gule eller oransje lamper også kan indikere at for eksempel antispinnssystemet er aktivt (hvis du spinner når du kjører) eller at du har lavt lufttrykk i ett av dekkene.

ABS-systemet

gul varsellampe for abs.

Begynner ABS lampen å lyse så betyr det at ABS-funksjonen ikke er aktiv. Bremsene vil fungere, men uten ABS-funksjonen. Kjør til et verksted for sjekk. Finn ditt nærmeste NAF-senter her eller ring oss på 08 505.

Glødelampe

glødelampe

Dette er lampen som viser at glødepluggene i motoren er aktive. Glødepluggene forvarmer forbreningskammeret slik at dieselen som sprøytes inn fra dysene lettere kan antenne og hjelper veldig på kaldstarten, spesielt om vinteren. Når lampen slukkes så er det klart å vri om nøkkelen og starte motoren.
På mer moderne dieselbiler skjer dette veldig raskt og mange har sikkert ikke lagt merke til at glødelampen er aktivt, men jo kaldere det er ute jo lengre vil denne lampen lyse.

Antisladd-systemet

gul varsellampe for antisladd.

Når ESP lampen lyser/ blinker, betyr det at bilens ESP-system er i funksjon for å stabilisere bilen slik at du unngår sladd. Sett ned farten, hvis du synes det er glatt.

Kollisjonspute

gul varsellampe for kollisjonspute.

Lyser dersom det er oppstått feil på bilens krasjsensorer, kollisjonsputer eller tilhørende ledningsnett. Det kan bety at puten(e) ikke løser ut i en kollisjon, og at bilen må på verksted for feilsøking. Ved å foreta feilsøking kan vi identifisere hvorfor lampen lyser og hva du må få fikset.

Motorfeil

gul varsellampe for motorlampen.

Oppstår det feil eller forstyrrelser i bilens motorstyringssystem, tennes lampen. Bilen går gjerne automatisk ned på nødprogram og motoren trekker dårligere for å unngå overbelastning. Kjør bilen til ditt nærmeste NAF-senter med verksted for feilsøking.

Bremsebelegg

gul varsellampe for bremsebelegg.


En elektrisk føler som sitter på bremsene gir et signal om at bremseklossene begynner å bli tynnslitte. Bilen din må på verksted for å bytte bremseklosser. På alle våre NAF-sentre med verksted får du byttet bremseskiver og klosser. Kontakt oss på 08 505 eller send oss en forespørsel.

bildet viser en varsellampe som lyser gult på dashboardet
Gul varsellampe: Nyere biler har et varslingssystem for feil lufttrykk, kalt TPMS. Feil lufttrykk i dekk kan gi dårlige kjøreegenskaper og slitte dekk. © NAF
NAF Verksted

Få 10% på deler

Våre verksteder er åpne for alle, og som NAF-medlem vil du ha en ekstra fordel ved å fikse bilen hos oss. Nå tilbyr vi 10 prosent rabatt for våre NAF-medlemmer på både deler og arbeidstid på alle våre verksteder.

Illustrasjon av mekaniker

Dekktrykkvarsler/TMPS

gul varsellampe for dekktrykkvarsler.

Nyere biler har et system som overvåker lufttrykket i dekkene. Dersom trykket faller tennes lampen. Varsellampen kan også indikere punktering. Sjekk lufttrykket på nærmeste bensinstasjon.

Drivstoff tom

gul varsellampe for drivstoff.

Du er i ferd med å kjøre tom for drivstoff. Når lampen lyser er det normalt bensin eller diesel igjen til fem-seks mil kjøring. Kjør til nærmeste bensinstasjon.

Dieselpartikkelfilter

gul varsellampe for dieselpartikkelfilter.

Lyser dersom partikkelfilteret som skal fange opp sotutslipp på en dieselbil er i ferd med å tette seg. Mye småkjøring med lav motortemperatur er ofte årsaken. En langtur i høyere turtall vil vanligvis rense filteret og slukke lampen.

Lite spylervæske

gul varsellampe for lite spylevæske.

Dette signalet er et varsel om at tanken for spylevæske snart er tom. Mangel på spylervæske kan være farlig når du kjører på motorvei med få muligheter til å stoppe og fylle, spesielt i årstider med mye nedbør og skitt i veibanen. Fyll på spylervæske ved første anledning.

Grønne eller blå varsellamper:

Grønne eller blå lamper viser at bilens funksjoner er aktive,og kan for eksempel være cruise control, filholderassistent, Eco-modus, lys eller parkeringsensorer.

Nærlys/kjørelys

grønn varsellampe for fjernlys.

I Norge er det påbudt å kjøre med kjørelys, men dette kan enten være nærlys eller nærlys med lav spenning. Dette sistnevnte kjørelyset betegnes også som led-signaturlys eller daylight running lights (DRL) – som aktiveres når det blir mørkt eller du kjører inn i en tunnel.

Fjernlys

blå varsellampe for fjernlys.

Dukker dette symbolet opp, har du skrudd på fjernlysene. Husk at fjernlys ikke skal benyttes slik at annen trafikant blir blendet.

Tåkelys

Grønn varsellampe for tåkelys.

Tåkelyset skal bare brukes i tåke, snø eller ved kraftig regn og sikt mindre enn 50 meter. Lampen viser at lyset er tent. Bruk av tåkelys i god sikt blender andre trafikanter og er helt unødvendig. Sjekk lysbryterne slik at tåkelyset ikke står på ved et uhell.

Parkeringshjelp

grønn varsellampe for parkeringshjelp.

Symbolet viser at avstandsvarsleren bak er innkoplet. Den piper når du rygger og nærmer deg et hinder. Stol ikke blindt på denne.

Fartsholder/cruisekontroll

grønn varsellampe for fartsholder.

Symbolet viser at fartsholderen, eller cruisekontrollen, er aktiv. Trykk på knappen for å sette ønsket hastighet. Trår du bremsen inn, skrus cruisekontrollen av.

Hva er TPMS?

Moderne biler har et varslingssystem for feil lufttrykk, kalt Tyre Pressure Monitoring System (TPMS), og er påkrevd i biler solgt etter 1. november 2014.

Kort fortalt er det et enkelt overvåkingssystem med sensorer som varsler om at trykket faller i dekket, og en gul varsellampe dukker opp i dashbordet. Det kan skje ved plutselig temperaturfall eller i verste fall har du punktert. Riktig lufttrykk er nemlig viktig for å ha godt veigrep, det reduserer slitasjen på dekkene og gir deg mindre utgifter til drivstoff.

Lyser varsellampen mens du er på veien, er det viktig å stoppe og sjekke om du har punktert. Har du ikke det, betyr det at du har for lite trykk i dekkene. Sjekk dekktrykket på nærmeste bensinstasjon, og etterfyll luft hvis det mangler. For å nullstille systemet, sjekker du instruksjonsboka for hvordan du gjør det på akkurat din bil.

Lyser varsellampene i bilen - kontakt ditt nærmeste NAF-senter

Våre verksteder er åpne for alle, og som NAF-medlem får du 10 % rabatt på service og reparasjon.

Publisert: 14. september 2022

Sist oppdatert: 10. april 2024

Tom Andre Nilsen,

Les også


Fant du det du lette etter?