Gjennom Aurlandsdalen

Fylkesvei 50 mellom Aurland og Hol er ikke på den fasjonable lista over nasjonale turistveier, men det burde den ha vært.


Bebyggelse langs vannet i Aurlandsdalen.
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Vel fremme på Aurlandsvangen, men lysten på flere fjellopplevelser, kan du ta turen opp Aurlandsdalen.

Gjennom den villvakre og storslagne Aurlandsdalen går ikke bare en av Norges flotteste fotturruter, men også en av de mest spennende veistrekningene – åpen (nesten) hele året.

Ingeniørkunst av klasse

Veien fra Aurlandsvangen opp i Aurlandsdalen over fjellet langs Strandavatn til Myrland og Hol, er ingeniørkunst av høy klasse. Der det ikke har vært mulig å svinge veibanen opp og ned fjellsidene, har de sprengt seg tvers igjennom i imponerende tunneler, flere av dem er mange kilometer lange.

Rett som det er dukker veien ut av fjellet og går åpent i så stupbratte og utilgjengelige daler, at det nesten er utrolig at det her har gått en viktig ferdselsvei mellom øst- og vestland – før transporten ble hjulgående. Utrolig nok er det også flere steder ryddet gårdsbruk og setre som har vært i drift i mange generasjoner.

Dalen for fjellvandrere

Hver sommer vandrer flere tusen fjellvandrere gjennom dalen. De passerer da blant annet den nedlagte gården Sinjarheim som er restaurert etter alle kunstens regler.

Fjellstuene på Østerbø.
Fjellstuene på Østerbø tilbyr overnatting når du vil ta føttene fatt. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Biltur og fottur lar seg også utmerket forene i Aurlandsdalen. Det går for eksempel utmerket an å overnatte på en av de to koselige fjellstuene på Østerbø, vandre ned til Vassbygd og så ta bussen opp igjen. Vil du vandre to dager parkerer du ved Geiteryggtunnelen og tar den korte turen opp til turisthytta med sammen navn. De to neste dagene kan du så vandre ned dalen. Vil du heller bruke bilen til fjells, kan du følge en av anleggsveiene som strekker seg opp til Nyhellervatnet eller store Vargevatnet og ta turer i de områdene.

Fortsett på fjellet

Etter at du har passert gjennom den lange Geiteryggtunnelen er du ute av Aurlandsdalen, men veien videre over fjellet er også en stor opplevelse. På trivelige Storestølen, omtrent midt på det lange Strandavatnet, kan du også overnatte og ta fotturer både nordover mot Iungsdalen og vestover mot Finse.


Fant du det du lette etter?