Kulturell omvei gjennom Astafjord

Ta av fra E6 mot Sjøvegan. Du kjører langs Salangsvassdraget ,som er kjent for godt sjøørretfiske, og passerer etter hvert Salangen kirke, tegnet av Harald Hille og bygget i 1981.


Tett bebyggelse av trehus, ligger ved vannet. Seilbåt ved brygge.
Foto: Einar Johan Dons / © NAF

På Sjøvegan kan du besøke Sør-Troms Museum på Lundbrygga.

Etter en mil fra Sjøvegan, langs Sagfjorden, kommer du til Salangsverket. Her står restene etter høyreiste bygninger og minner oss om industrieventyret og klondykestemningen tidlig på 1900-tallet. Jernmalm fra gruvene på Storhaugen ble transportert til Salangsverket og foredlet til jernbriketter som ble eksportert til Europa. Ruinområdet er skiltet og tilrettelagt med stier. Ønsker du en fjelltur, kan du følge den gamle anleggsvegen fra Salangsverket opp til malmgruvene på Storhaugen.

Fantastisk utsikt

Vegen går videre utover Salangen med fantastisk utsikt over Astafjorden. I jernalderen markerte Astafjorden grensen mellom den samiske befolkningen inne i fjordene og den norrøne befolkningen lenger ute på kysten. Skattlegging og handel med samene var viktig for den norrøne økonomien.

Når du har passert Mjøsundbrua, er du på Andørja, Norges mest fjellrike øy, med Årbostatinden og Langelitinden som spektakulære turmål for de spreke. Veien svinger seg videre langs Astafjorden med utsikt inn til fjordene Salangen, Lavangen og Gratangen. Små bygder klamrer seg fast i landet mellom sjøen og fjellet.

Handelssted fra 1794

På Rolla ligger Hamnvik Handelssted fra 1794. Hamnvik var sete for et samlet embetsverk med lensmann, prest og sorenskriver. Handelsstedet er fredet og bygninger og anlegg godt bevart. Ta deg tid til å vandre i dette flotte landskapet. Litt lenger oppe i Hamnvik ligger Ibestad kirke. Dette er en langkirke fra 1881 med 650 sitteplasser. Kirka erstattet middelalderkirka fra 1300-tallet som ble revet i 1880.

Tett bebyggelse av trehus, ligger ved vannet. Seilbåt ved brygge.
Hamnvik handelssted ble etablert i 1794. Her kan du oppleve gammel storhetstid og kystkultur. Foto: Einar Johan Dons / © NAF
Foto: Einar Johan Dons / © NAF

Boplass i 10.000 år

Veien videre fører deg til Sørrollnes. Det åpne landskapet gir deg en vid horisont, og beliggenheten midt i skipsleia og nært ressursene i havet har gjort dette til attraktiv boplass i 10 000 år. Steinalderboplassen, tuften etter jernalderhuset, gårdshaugen og gravfeltet ute på Haugneset er skiltet og verdt et besøk. Samtidig vandrer du i den nordnorske fiskerbondens kulturlandskap, med rekkene av naust, bolighus og fjøs. Det er merket flere turstier fra Sørrollnes. Her er det bare å velge om man vil gå på topptur eller rusle en tur i skogen.

Ungen kan utfolde seg på Fabeløya naturlekeplass – før turen går videre med ferga til Harstad.


Fant du det du lette etter?