Tvers over Agder

Arendal vía Evje til Egersund – det er få steder i Norge det er så mye natur og kultur per kvadratkilometer som i Agderfylkene, særlig i de indre delene.


Kajakk på stille vann. Frodig natur.
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Kortere strekning, men lengre kjøretid, og mye mer interessant enn E18. Her veksler bratte dalsider med flate dalbunner nesten hele tiden. Det finnes et vell av vann i form av elver og innsjøer, og mer eller mindre tydelige spor etter mennesker overalt – nesten.

Hvis du vil oppleve et tverrsnitt av dette på en biltur mellom Østlandet og Sørvestlandet skal du velge FV42. Den er et meget godt alternativ til E18 og E39 på turen mellom Aust-Agder og Rogaland.

FV42 går mellom Arendal og Egersund. Totalt er strekningen 238 km og tar 3 timer og 47 minutter å kjøre. Velger du isteden Europaveiene er de faktisk 6 km lenger, men 23 minutter raskere. Slik sett er omveien en snarvei for dem som har bedre tid, og for alle dem som ønsker å bruke veien som et middel til å se og oppleve, og ikke bare komme raskt frem. Benytter du deg også av en del av avstikkerne vi lister opp nedenfor er det fort gjort at turen gjennom Agderfylkene ikke tar timer, men dager.

Turen langs «omveien» FV42 starter ved Stoa-krysset på E18, like vest for Arendal. Området her er et eldorado for handleinteresserte med en mengde butikker, så det er lett å bli oppholdt her en stund før det bærer ut i naturen. Du skal nemlig ikke ha kjørt mange metrene langs FV42 før du kommer inn i frodig skog og passerer idylliske vann.

Det første, Haugåsdalstjenn, passerer du etter en snau kilometer. Du får også et glimt av det større Assævannet før du forlater Arendal kommune.

Froland er innholdsrikt

Mye natur får du også etter at du har krysset kommunegrensen til Froland, men også mye annet. FV42 passerer flere attraksjoner, både for dem som er interessert i kultur og dem som er interessert naturopplevelser.

De sistnevnte får sitt like etter at veien har passert gjennom kommunesenteret Osedalen. Da tar FV152 av mot nord langs Nidelva. Den går blant annet mot den 17 meter høye Eivindstadfoss hvor det er et kraftverk og mot Olandsheia. Der ligger Olandsbu, en av Norges sydligste turisthytter, som bør friste friluftsfolket til en tur i heia. Om du vil kan du faktisk starte turen i Austheiene derfra.

FV152 går til Oland via Sparsås gård hvor det er vel bevarte minner fra vikingenes kleberstensindustri. Veien til Eivindstadfoss går også forbi Froland kirke. Det er en vakker langkirke i tre fra 1718, og på kirkegården ligger matematikeren Niels Henrik Abel (1802–29) gravlagt. Historien om ham kan du lese om du kjører videre langs FV42 til Frolands verk.

Abel var forlovet med den danske guvernanten på verket, Christine Kemp, og døde dessverre altfor ung på dette stedet. På dødsleiet skrev han ned sitt berømte addisjonsteori. På Frolands verk er det reist en minnestein over han.

Gårdstun med trehus, statue og tuntre.
Frolands verk med sin statue av Niels Henrik Abel fortjener et besøk. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Frolands verk er også et interessant stoppested av mange andre grunner. Det er et gammelt jernverk med særpreget verksmiljø. Her ble det anlagt jernverk i 1765 og det ble drevet frem til 1867. Stedets sagbruk var i drift frem til 1993. I dag drives det kun skogsdrift på plassen, men sporene etter fordums storhet er mange.

Frolands verk har en interessant, fredet hovedbygning fra 1780-årene, Den har inventardetaljer i klassisistisk stil, gamle ovner i louis-seize- og rokokkostil. Barokkhagen er også fin selv om den er delvis forandret. I dag drives også Frolands Verk kultursenter på plassen. Stallen er blitt galleri og utsalg for brukskunst. Her er også jernverksutstilling.

Like ved verket er det også en fin, liten badeplass i Trevann. Det er det også i Hynnekleiv som er et fint sted å ta en rast. Like ved rasteplassen er det dessuten en sandstrand slik at badeenglene blant oss kan få sitt her også.

Siste stoppested for dem som er interessert i historien i Froland er stedet Mykland. Her ligger både et lite skolemuseum og nok en vakker kirke. Mykland kirke er blant de få åttekantede her i landet og er fra 1832.

Fra Birkenes til Evje

Grensen mellom Froland og Birkenes går midt ute på Vågsdalsfjorden. Den er inngangsporten til store padlemuligheter både nord- og sørover, og det er fint å sette utpå like etter broa.

De som har med seg kajakk eller kano på turen har imidlertid mye annet å velge i langs FV42. Veien passerer både den nevnte Nidelva og en rad andre større elver som Tovdalselva, Otra, Mandalselva, Storåni og Sira. I tillegg passerer veien en lang rekke padlebare innsjøer som kan friste til mange stopp, og korte eller lange padleturer.

Langs FV42 i Birkenes er det først og fremst staselige Vegusdal kirke som er verdt en stopp. Tar du noen avstikkere sørover i kommunen vil du blant annet kunne oppleve landets eneste torvstrømuseum på Tveide ved Birkeland og Flakkefossen ikke langt unna. Sistnevnte er en naturperle i Birkenes. På toppen har man også flott utsikt utover Birkeland.

I Birkenes vokser Mollestadeika som regnes som et av Norges største trær. Det er over 1000 år gammelt.

Neste kommune FV42 går igjennom er Evje og Hornes. Veien passerer Bjorvatnet. Det navnet tyder på at de mest tålmodige blant oss har muligheter for å se bever en tidlig morgen eller en sen kveldsstund hvor den er mest aktiv. For aktive reisende er kommunesenteret Evje Sørlandets svar på Voss. Her er det tilbud om et vell av adrenalinfylte opplevelser som rafting, sykkelløyper, klatreskog, kajakkskole og gokart.

Mineralparken i Evje er også en opplevelse. Den er en av de største attraksjonene på Sørlandet. 1200 steiner og mineraler fra hele verden viser skaperverket på en unik måte. En vandring på Evje mineralsti, litt nord for sentrum er også en fin måte å lære mer om både gruvedrift og mineraler samtidig med at du får en fin naturopplevelse. Stien går innom fem nedlagte pegmatittgruver og Flåt nikkelgruve.

Gjennom Vest Agder

I Audnedal kommune er vi i Vest-Agder. Her passerer FV42 Mandalselva. Før du kommer dit er det bryet verdt å ta en avstikker opp til bygdemuseet på Sveindal. Det er åpent midt på sommeren. Du bør også ta avstikkeren sørover på FV460 for å komme til kommunesenteret Konsmo med det særpregede Barnevandresenteret. Det forteller blant annet historien om da barnearbeid var utbredt også her.

Grindheim kirke, en særpreget tømmer-kirke.
I Audnedal ligger Grindheim kirke, en særpreget tømmer-kirke fra 1783 med rosemalt interiør. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Underveis vil du få med deg Audnedal kommunes viktigste kulturminne, Grindheim kirke, en særpreget tømmerkirke fra 1783 med rosemalt interiør. Om kvelden er kirken strålende opplyst og verdt en stopp da også.

Den langstrakte innsjøen Lygne er sentral i Hægebostad kommune. For deg som følger FV42 kan det være en god idé å ta en avstikker sørover langs innsjøen på FV43. Da kan du få med deg et besøk i Tingvatn Fornminnepark hvor det er en vikingutstilling og kopi av det kjente Snartemosverdet. Her er også gamle steinformasjoner, sannsynligvis fra jernalderen.


Stort sverd, satt i bakken.
I Hægebostad kommune finner du det velvoksne Snartemosverdet. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Kjører du litt videre sørover er det også verdt å ta avstikkeren opp til Heddan Gjestegard. Det er en kulturhistorisk gjestegård som tilbyr rom med frokost, hytter og egen restaurant. Den har Olavsrosa status.

Gårdsbruk i frodig landskap.
Ovenfra er det lettere å se den spennende geologien rundt Heddan Gard i Hægebostad. Foto: Helifoto / © NAF
Foto: Helifoto / © NAF

Videre på FV42 er Eiken, i nordenden av Lygne, et godt stoppested. Her ligger blant annet en korskirke fra 1817. Her er også den flotte Kvitåfossen som du når på en halvtimes fottur nede fra dalen.

I Kvinesdal er det også mye å se på langs FV42, særlig om du svinger litt av hovedveien. Det vakre Fjotlandsvatnet passerer du på sørsiden. Det er et nydelig sted å padle. Du kan sette utpå ved Fjotland kirke på østsiden, og kombinere en naturopplevelse med et besøk i en bygning fra 1835 og med ennå eldre interiør.

En avstikker til Knaben gruver hører også med i dette området.

Følg FV465 nordover langs Kvina. Den inneholder flere fine fosser som innbyr til stopp. Knaben molybdengruver har rik historie fra 1800-tallet til den ble nedlagt i 1973. Historien fortelles i et lite gruvemuseum.

Mot Rogaland

Etter Kvinesdal gjør FV42 også en kort sving innom Flekkefjord kommune. Noen av mulighetene der er beskrevet i turforslaget langs Sørlandskysten. Her nevner vi bare at Sandvatnet er et fint sted å stoppe dersom du trenger en hvil og et bad. Det er det også muligheter for langs det lange Sirdalsvatnet. FV42 følger østbredden og du kan for eksempel svinge av ned til vannet i den vesle bygda Haughom.

Utsikt over tettstedet Tonstad ved Sirdalsvatnet. Omringet av fjell.
Litt oppe i dalsiden får du god oversikt over Tonstad ved Sirdalsvatnet. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Tonstad ligger i nordenden av Sirdalsvatnet og er senter i kommunen som har fått navn etter elven Sira. Her er det viktigste kulturminnet Storhaugane, to velvoksne gravhauger som er blant de største i Vest- Agder. Mindre er gravehaugene på Skeie, litt nordover i dalen, men her finner du mer enn 20 gravplasser fra folkevandringstiden, som vitner om at stedet har vært et maktsentrum i jernalderen.

I Tonstad er det også verdt å bli med på en omvisning i Norges nest største kraftstasjon. Tonstad kraftstasjon ligger 750 meter inne i fjellet og har omvisning sommerstid. Adskillig mindre er det gamle Finså kraftverk, men det gamle, restaurerte anlegget ligger like ved FV42 på veien videre vestover og er interessant å studere nærmere.

Imponerende og flott er det også å kjøre gjennom den trange Gyadalen og inn i Eigersund kommune i Rogaland. Et obligatorisk stopp her er den restaurerte Terland klopp. Det er en imponerende 60 meter lang steinbru fra 1800 tallet.

60 meter lang steinbru.
Den restaurerte Terland klopp er et imponerende kulturminne. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

Adskillig eldre er de to bevarte gårdsanleggene ved Lomeland. De er visstnok helt fra jernalderen.

Like før du kommer frem til Egersund bør du også få med deg et stopp ved Slettebø. Her ligger Dalane folkemuseum i en tidligere sorenskrivergård fra 1800-tallet. I kommunesenteret Egersund er også den gamle trehusbebyggelsen på Hauen og Egersund Fayancemuseum er nesten obligatoriske stoppesteder for dem som reiser langs FV42 og har tid og lyst til å gjøre seg kjent langs denne interessante veien.

Båthavn med båter og partytelt på brygga.
I Egersund havn er det liv og røre og et fint sted å avslutte denne rundturen. Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF
Foto: Per Roger Lauritzen / © NAF

De som skal østover fra Egersund kan forresten peile seg inn på FV44 mot Flekkefjord og omveien langs Sørlandets svaberg. Da får de også en svært flott rundtur.Fant du det du lette etter?