Bilde viser en mann som sikrer juletre på biltaket

Slik sikrer du taklast på bilen din

Skal du frakte juletreet, sofaen eller hyllene du har kjøpt på IKEA? Det er praktisk å frakte ting på taket på bilen, men hvordan skal du feste ting skikkelig?

© NAF

Kan du frakte ting direkte på taket uten takstativ?

Bilen er et praktisk redskap når du skal frakte ting. Du har mulighet til å frakte ting både inne i bilen og oppå taket. Det er viktig å vurdere vekten og formen på det som skal fraktes, og vurdere om taket eller bagasjerommet er en passende metode å frakte dette på.

Ikke legg frakten din direkte på taket. En ting er at du kan skade taket, men faren for at gjenstanden løsner og sklir av taket i sving, ved en nedbremsing eller akselerasjon – er noe du ikke vil oppleve.

Velger du å feste gjenstandene på taket er det et par ting du skal tenke på før du surrer fast juletreet eller sofaen.

Sjekk bilens tillatte taklast i vognkort

Det er begrenset hvor mye vekt du har lov til å ha på taket av bilen. Bilen er godkjent med en maksvekt, som i de fleste tilfeller står oppgitt i vognkortet på bilen. 

Når du beregner den totale vekten du kan frakte på takent må du ta med vekten av takstativet, vekten av takboksen (hvis du benytter det) og vekten av bagasjen i beregningen.

Overskrider du maksgrensen for tillatt taklast, så kan dette gå ut over kjøreegenskapene og sikkerheten på bilen. I tillegg til at det er ulovlig.

Fordeler for deg som NAF-medlem

Som NAF-medlem får du umiddelbart tilgang på over 60 medlemsfordeler som veihjelp, lån, forsikring, og rabatter som kan gi deg store besparelser.

illustrasjon

Hvordan stroppe fast gjenstandene på taket?

Når du først har fått lagt gjenstandene på taket, er det enkelt å stroppe ting fast med jekkestropper. Press gjenstandene du frakter sammen ordentlig, og press det også godt mot underlaget – slik at lasten din ikke vil bevege seg i noen retninger.

Du kan også feste gjenstandene med et tau. Bruk gjerne flere tau og tenk deg at lasten ikke skal forskyve seg i noen retninger. Sitter lasten godt i sideretning, men ikke er surret i forkant, kan den forskyve seg med så stor kraft at den fyker ut av takstativet på bilen. 

Bilde av en mann som sikrer juletre på biltaket
Sikker last: Skal du frakte juletreet, må du huske å stroppe og feste det godt på tak. © NAF

Kan lasten være lenger enn bilen?

Det du frakter skal ikke stikke mer enn 15 centimeter utenfor bilens side, og ikke over en meter foran.

Last som stikker ut over en meter bak, skal merkes tydelig, og du kan for eksempel bruke en pose eller refleksvest til å merke den.

Publisert: 6. desember 2022

Sist oppdatert: 12. desember 2023

Anette Berve,

Les også


Fant du det du lette etter?