Mye lengre stopplengde med vinterdekk på sommerføre

Vi har testet forskjellen mellom sommer- og vinterdekk på sommerføre. Forskjellene er skremmende store, og de øker med økende temperaturer og nedbør.


Kort fortalt:

  • I høy hastighet har bilen med vinterdekk syv meter lengre stopplengde.
  • Vinterdekk egner seg ikke for varmere vær – de er laget for vinterføre.
  • Å kjøre med riktige dekk handler som din egen og andres sikkerhet.

Riktige dekk kan avverge farlige situasjoner

I 80 kilometer i timen har bilen med vinterdekk syv meter lengre stopplengde enn bilen med sommerdekk. De syv meterne kan være viktige i en kritisk situasjon.

Når vinteren kommer legger de aller fleste om til vinterhjul. Men visste du at det utgjør en risiko å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren? Denne testen illustrerer hvorfor det er viktig å kjøre med dekk tilpasset føre og sesong.

Testen ble gjennomført på lukket bane og i en hastighet på 80 kilometer i timen. Bilene i testen var to Opel Mokka-e, der den eneste forskjellen mellom de to var at den ene hadde nye sommerdekk på, mens den andre bilen var utstyrt med piggfrie vinterdekk.

Bildet viser to bilder i en stopplengdetest. Her testes sommerdekk vs vinterdekk.
Måling av stopplende på dekk. © NAF

Vinterdekk på sommerføre gir lengre bremselengde

Piggfrie vinterdekk fungerer godt om vinteren og når temperaturene er lave. Men når gradestokken nærmer seg 10 varmegrader mister piggfrie vinterdekk mange av de egenskapene sine. Resultatet er dårligere veigrep og lengre bremselengde. Det viser vår test med all tydelighet.

Dårligere veigrep på våt veibane

Hvis du kommer ut for en kritisk sitasjon og må bråbremse teller hver eneste meter. Da er det ikke sikkert du har syv meter til rådighet for å unngå en ulykke. Jo høyere hastigheten er og jo varmere det blir, jo mer øker forskjellen i stopplengde mellom sommer- og vinterdekk. Forskjellen øker også på våt veibane.

Å kjøre med riktige dekk handler om din og andres sikkerhet. Samtidig som bremselengden øker vil også kjøreegenskapene vil bli dårligere dersom du kjører med feil dekk.

Medlemsfordel:

Få rabatt på dekk, felger og dekkhotell

Som NAF-medlem får du de beste betingelsene på dekk, felger og dekkhotell hos BestDrive. Rabatten gjelder en rekke kjente dekkmerker.

Deler av et dekk med felg (hjul)

Publisert: 17. april 2023

Sist oppdatert: 18. mai 2024

Jan Harry Svendsen,

Les også


Fant du det du lette etter?