Golf på vinterføre

Vinterdekktest 2023: Investere i nye vinterdekk eller beholde de gamle en sesong til?

Ny, billig eller brukt? Vi i NAF-magasinet Motor har i årets test av vinterdekk rettet oppmerksomheten mot det vanligste dekket på markedet; det brukte.

© NAF

NAF-magasinet Motor har sammen med det svenske magasinet Vi Bilägare testet 16 vinterdekk i årets store vinterdekktest. Dekkalternativene sammenlignes på både vått, tørt og vinterlig føre.

I årets dekktest har vi rettet spesiell oppmerksomhet mot det brukte bildekket. For å finne svar på hvordan et gammelt dekk klarer seg mot de fabrikkferske alternativene, har vi inkludert to brukte premiumdekk i testen - både piggdekk og piggfritt.

Alle dekk har dimensjonen 225/45 R17.

gul bil på våt asfalt, vinterdekktesten 2023
Testanlegg: Dekkenes barmarkegenskaper ble testet på både våt og tørr asfalt utenfor Tammerfors i Finland. Foto: Fredrik Diits Vikström. © NAF

Test av piggdekk

Piggdekktesten på vinterføre ble gjort i Nord-Sverige, med Volkswagen Golf som testbil. Resultatene utpeker den finske vinterspesialisten Nokian som testvinner, etterfulgt av Michelin og Goodyear.

Disse topp-modellene får sammenlagt høye poeng, men de utmerker seg på ulike kvaliteter og disiplin. Det er derfor viktig å studere enkelttestene i detalj, slik at du sørger for å velge det riktige dekket for deg.

Nedenfor viser en poengoversikt over piggdekkene som ble testet. Ved å trykke på lenkene kan du lese mer om hver enkelt omtale og alle detaljene i samtlige deltester.

Slik kommer årets piggdekk ut:

Foto 1: © NAFFoto 2: Best-i-test: Dekk fra Nokian, Michelin og Goodyear utmerker seg i testene på vinterføre. © NAF
innendørs isbane vinterdekktest
vinterdekktesten 2023

Bruktdekk i test

Det 8 år gamle bruktdekket fra Nokian kommer dårligst ut i testen. Med sine slitte pigger understreker testresultatene den åpenbare sikkerhets­­gevinsten som ligger i en investering i nye dekk. Dette er imidlertid kun gjeldende dersom du sammenligner med andre dekk i premiumklassen.

Sammenlignet med budsjettdekk er forskjellen overraskende liten, og bruktdekket holder seg bra sammenlignet med budsjettdekket fra Goodride. Våre testresultater indikerer at du bør tenke deg om en ekstra gang før du velger et billig-dekk.

Test av piggfrie dekk

Testen av piggfrie dekk ble gjort på asfalt i Finland, med Volkswagen Golf som testbil. Vi har fokusert på nordiske dekk i våre tester, da dette er dekkvarianten som dominerer markedet i Skandinavia og er spesielt designet for vinterlige forhold.

Det piggfrie dekket fra Continental er blant topp tre i nesten alle testdisipliner og tar med dette en solid seier. Nykommerne fra Goodyear og Nokian får også sammenlagt høye poengsummer, der særlig Nokian-dekket utmerker seg med klasseledende vintergrep.

Nedenfor viser en poengoversikt over de piggfrie dekkene som ble testet. Trykk på lenkene for å lese mer om hver enkelt omtale.

Slik kommer årets piggfrie dekk ut:

piggfrie dekk, vinterdekktest
Nykommere: Flere nykommere på markedet utmerket seg i testen for piggfrie dekk. © NAF

Å investere i kvalitet lønner seg

I likhet med piggdekktesten ble også et piggfritt premium bruktdekk testet. Sammenlignet med vårt brukte piggdekk har også det piggfrie dekket noe mer slitasje. Dette merkes særlig i vannplaningstesten.

Men, testresultatene underbygger imidlertid det samme som i piggdekktesten: Det vil ikke lønne seg å kjøpe billige vinterdekk i troen på at fersk gummi er bedre enn slitte premiumdekk.

«

“Til sin høye alder kan bruktdekket matche et helt annet budsjett dekk, selv på is”

Vi anbefaler derfor å velge kvalitet foran pris da dette vil lønne seg både på kort og lang sikt. Skulle ikke budsjettet ha rom for å kjøpe nye dekk, bør du heller vurdere å legge til side penger slik at du kan satse på et dekk av høyere kvalitet neste sesong.

MEDLEMSFORDEL

Har du sikret deg vinterdekk?

Som NAF-medlem får du rabatter på dekk, dekkhotell, felger med mer hos BestDrive by Continental.

Deler av et dekk med felg (hjul)

Finn det beste vinterdekket for deg

Husk at det ikke finnes ett dekk som er best på alt. Det beste kjøpet for deg avhenger av dine prioriteringer. Studer testresultatene for å finne det dekket som passer ditt behov og din vinter best.

Publisert: 16. september 2023

Nils Svärd/Peter Raaum,

Les også


Fant du det du lette etter?