Har din bil avanserte førerassistentsystemer (ADAS)?

Nyere biler har ofte avanserte førerstøttesystemer for bedre kjøreopplevelse og sikkerhet. De trenger også jevnlig sjekk og justering.


ADAS-kalibrering
Adas-systemer: Sikkerhetssystemene hjelper føreren med å unngå potensielle farer i trafikken. © NAF

Hva er avanserte førerassistentsystemer (ADAS)?

ADAS står for Advanced Driver Assistance Systems, og er «samlekategorien» for bilens aktive sikkerhetssystemer som bruker radar eller lidar, kameraer og andre sensorer.

Dette kan være alt fra adaptiv cruise control (ACC), blindsoneassistent, fotgjengerassistent, til ryggekamera, parkeringssensorer, nightvision-kamera, eller head-up display. 

Utviklingen av avanserte førerassistentsystemer har hatt stor innvirkning på moderne bilkjøring. Dette er teknologi som er spesielt designet for å forbedre både kjørekomfort og trafikksikkerhet.

I likhet med andre systemer må også ADAS-systemet vedlikeholdes og kontrolleres, for å unngå funksjonsfeil. Kalibrering er avgjørende for å sikre at disse sikkerhetssystemene fungerer som de skal.

ADAS-kalibrering

Behovet for ADAS-kalibrering vil variere fra bil til bil, og hvilke komponenter bilen er utstyrt med. Typiske ting som gjør at ADAS-komponenter skal kalibreres kan være ved en hjulstillingskontroll, utskifting av ADAS-komponenter eller ved demontering av ADAS-komponenter.

Du må kalibrere systemene dersom du har skiftet frontrute eller dersom du har mistanke om at systemene ikke fungerer slik de skal. Har du kjørt inn i noe, eller rygget på noe, må du også kalibrere systemene.

Varsler bilen om jeg trenger kalibrering?

Bilen varsler sjelden om hjulstilling eller om ADAS-komponentene er ute av posisjon. Enkelte biler kan varsle dersom en sensor eller radar er tildekket, eller ute av posisjon. Som fører kan man i enkelte tilfeller selv merke om bilens systemer ikke fungerer som de skal. Eksempler på dette er dersom bilen plutselig bremser opp i svinger, eller at den tror at den ser en hindring foran seg, som egentlig befinner seg på siden av bilen.

Man kan også oppleve at hjelpelinjene i ryggekamera ikke lenger stemmer med retningen på rattet når man skal rygge inn på en parkeringsplass. 

Foto 1: Systemkalibrering: Vi utfører ADAS-kalibrering på flere av våre NAF sentre. © NAFFoto 2: Systemkalibrering: Vi utfører ADAS-kalibrering på flere av våre NAF sentre. © NAF
ADAS-kalibrering
ADAS-kalibrering

Vi tilbyr ADAS-kalibrering

For å utføre en ADAS-kalibrering kreves spesialiserte teknikere og riktig utstyr. Vi i NAF tilbyr kalibrering av ADAS på utvalgte NAF-sentre i Tromsø, Bodø, Trondheim (Tiller), Hamar, Oslo (Eikenga), Drammen, Kristiansand, og i Bergen (Kokstad). Ønsker du å bestille kalibrering ring oss på tlf. 08 505 for å sette opp time hos et av de aktuelle verkstedene.

Medlemsfordel:

Få 10% på service og reparasjon

Våre NAF-sentre er åpne for alle, og som NAF-medlem får du en ekstra fordel, når du fikser bilen din hos oss.

Flere spørsmål og svar

Publisert: 3. november 2023

Sist oppdatert: 6. desember 2023

Jan Harry Svendsen,

Les også


Fant du det du lette etter?