– Ingen slipper unna de høye avgiftene

Det blir dobbel kjøpsavgift på elbil, både merverdiavgift og engangsavgift fra nyttår. Bompengene for elbiler øker, og de gir ingen lettelser til diesel- og bensinbilistene.


Mann laster bagasje opp i takboks
Nå kommer elbiler med egenskaper nordmenn etterspør. Men nye avgifter vil gjøre de fleste nye elbilene mellom 20.000 og 30.000 kroner dyrere. I tillegg kommer moms på den delen av bilprisen som overstiger 500 000 kroner. © NAF

«

Dette er å bondefange bilistene med høye avgifter. Her slipper ingen unna,

Regjeringen og SV har kommet til enighet om neste års statsbudsjett. Det byr på blant annet dette for bilistene:

  • Vektavgift på alle biler: 12,50 kroner per kilo over 500 kg
  • Moms på bilprisen over 500 000 kroner på elbiler
  • Avgiftsfordelen som ladbare hybrider har hatt til nå fases ut
  • Økte bompengetakster for elbiler til opp til 70 prosent av full takst

Nye avgifter bondefanger

– Vanlige familier prøver å skjerme økonomien sin ved å gå over til elbil. Nå lukker politikerne det vinduet, akkurat i det elbil er i ferd med å bli den nye folkebilen, også i distriktene. Vektavgiften alene kommer til å utgjøre 20 000 - 25 000 kroner på en ny elbil. Det slår så klart inn i lommeboka på alle de som hadde planer om å kjøpe seg ny elbil i 2023, sier Handagard.

Samtidig som det blir dyrere å skaffe seg elbil, rører ikke regjeringen avgiftene på bensin og diesel. For familier som nå kjenner på presset i økonomien som følge av høye energipriser, er det ingen lettelser i sikte. Drivstoffprisene har vært rekordhøye i hele år.

– Vi hadde ventet solide tiltak mot de høye energiprisene, som avgiftskutt eller direktestøtte, til bilistene som nå sliter, sier Handagard.

Les også: Dette er rettighetene når elbilen du venter på får nye avgifter .

Satte grensen på 20 kroner literen

Før valget var Senterpartiet klare på at de ikke ville bidra til avgiftsøkninger som brakte drivstoffprisene over 20 kroner.

– Etter mange måneder med priser godt over dette, er spørsmålet hvor høye drivstoffpriser denne regjeringen tåler før de gjør noe. De har åpenbart høyere tålegrense enn folk flest, sier Handagard.

Slår også ut på klimamål

Økte elbilavgifter vil bremse bilsalget og føre til økte utslipp fra personbilene, viser beregninger NAF har gjort. På bakgrunn av forskning fra Østli og Fridstrøm ved Transportøkonomisk Institutt har NAF regnet ut at avgift tilsvarende full moms på elbil vil gi 270 000 færre elbiler på veiene enn uten slike avgifter. Nå starter avgiftskappløpet også på elbiler.

– Avgiftene gir en tredobbel smell fordi det blir dyrere å bytte til en elbil, utslippene blir større og folk i distriktene kan bli sittende med bensin- og dieselbiler som blir stadig dyrere i drift, sier Handagard. - Det vil undergrave det grønne skiftet, det vil bli dyrere å bruke bilen man har, avslutter hun.

NAF gjør elbil-hverdagen enklere

NAF jobber på flere fronter for å gjøre din elbil-hverdag bedre. Noe av det viktigste er kombinasjonen av mediesynlighet og direkte politikerkontakt. Vi bruker mediene aktivt, og vi har jevnlige møter med politikere i regjeringen og på Stortinget.

Publisert: 29. november 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Ingunn Handagard,

Les også


Fant du det du lette etter?