Varsler statsbudsjettet slutten for elbilfordelene?

Det blir både vektavgift og moms på elbil fra nyttår, i tillegg til at det åpnes for mer bompenger. Er elbil-fordelenes tid omme? Elbilpodden går i studio for å diskutere neste års statsbudsjett og kikke litt i spåkula for årene fremover.


Tre personer i et podkast-studio
Elbilpodden #90. Foto: Kjersti Stuestøl / © NAF

Regjeringen og SV kom til enighet om neste års statsbudsjett og ser nå til elbilistene for å få tallene til å gå opp. Moms på beløpet over 500 000 kroner, vektavgift på 12,50 kroner per kilo over 500 kilo og en økning av bompengegrensen er noe av det vi kan vente oss det kommende året.

Med seg i studio denne gangen har forbrukerrådgiver Anette Berve pressesjef i NAF, Ingunn Handagard og leder for kommunikasjon og politikk i NAF, Geir Arne Servan.

Er dette begynnelsen på slutten for elbilfordelene?

– Det kommer nå et ras av nye avgifter på elbil som vi er velig spent på å se hvordan vil innvirke på folks bruk av elbil, sier Handagard. NAF kommer til å følge utviklingen med argusøyne.

– Det er ganske intense forhandlinger som har vært. I den typen forhandlinger er alt på bordet; hele budsjettet er oppe til vurdering, forklarer Geir ArneServan.

Servan har 14 år bak seg på Stortinget og er godt kjent med hvordan forhandlingene foregår. Han påpeker at politikerne har hatt mange store, vanskelige temaer å ta tak i denne gangen, men at ikke alt er helt sort. Tross det veldig stramme budsjettet, har regjeringen nemlig unngått store kutt i samferdselsbudsjettet.

Vektavgiften kommer

Vektavgift og statsbudsjett-forhandlingene var også tema for en episode av Elbilpodden for noen uker siden, da det kom frem at SV ønsket å få vektavgiften skrotet.

– Dessverre gikk den ikke igjennom. Det er trist for alle som er opptatt av at vi nå skal få et skifte over til elbil, sier Geir Arne Servan, NAFs leder for kommunikasjon og politikk.

Hele episoden kan du høre nedenfor eller i en podcast-app nær deg:

Les mer om hva neste års statsbudsjett innebærer for deg

Dette er Elbilpodden

Elbilpodden er en podcast om elbil fra NAF. Programleder Anette Berve har aktuelle gjester i studio hver uke. Her skal vi besvare både det du lurer på og det du ikke visste at du lurte på.

Hvordan abonnerer jeg på Elbilpodden?

PC/ Mac: Hvis du trykker på knappen «Follow» i det lille avspillingsvinduet rett over, får du opp en QR-kode du kan scanne med mobiltelefonen din. Deretter velger du bare ønsket podcast-app du vil ha Elbilpodden i.

Mobil: Trykk + i det lille avspillingsvinduet, og velg deretter ønsket podcast-app du vil ha Elbilpodden i.

Du kan også abonnere på Elbilpodden i Spotify eller i iTunes. Du finner også Elbilpodden på Youtube i egen spilleliste og selvsagt her på nettsidene til NAF.

Gi oss tips og tilbakemeldinger!

Har du forslag til aktuelle temaer eller gjester i studio? Vil du gi oss ros eller ris? Ikke nøl med å ta kontakt! Sjekk ut NAF Elbil på Facebook og send oss en melding på Messenger.

Publisert: 1. desember 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023

Kjersti Stuestøl,

Les også


Fant du det du lette etter?