Pass på dette når elbilen skal selges til utlandet

Rekordmange eldre elbiler eksporteres til utlandet. Det stiller noen ekstra krav til deg som selger. Få tipsene her!


En grå Nissan Leaf ved siden av gamle drivstoffpumper
Første generasjon Nissan Leaf. © NAF

Har du blitt kontaktet av noen som vil kjøpe den aldrende elbilen din? Da er du ikke alene. Bruktmarkedet støvsuges for rimelige elbiler for tiden, og etterspørselen er såpass høy at enkelte opplever å få uoppfordrede henvendelser om man kunne tenke seg å selge.

Kort fortalt:

 • Eldre, norske elbiler er attraktive å eksportere
 • Bilen må være i kjørbar stand
 • Det er viktig at bilen registreres på kjøper før den blir sendt ut av landet

Eksplosiv økning i eksport

Det at norske elbiler hovedsakelig har vært avgifts- og momsfrie gjør dem svært attraktive prismessig å eksportere. Dette gjenspeiles i eksportstatistikken de siste årene, som har hatt en eksplosiv økning.

Første halvår 2022 har det blitt eksportert 1204 elbiler ut av landet, mot totalt 706 biler i hele 2021. Til sammenligning var det kun 32 elbiler som ble eksportert ut av Norge i 2017.

Mange av bilene går til Sverige og Polen, mens rundt 30 prosent av bilene går nå til Ukraina, hvor det er mangel på fossilt drivstoff på grunn av den pågående krigen.

Men hva betyr det for deg som selger at kjøper vil ta bilen ut av landet?

Les også: Det trengs bedre metoder for å teste batteriet i elbilen

Dette må du passe på

For deg som selger, er det stort sett de samme tingene du må være obs på når du selger bilen til en kjøper som vil eksportere den eller en som skal beholde bilen i Norge. Og så er det et par ting det kan være greit å være ekstra påpasselig med.

 • Bilen MÅ omregistreres på ny eier: Du risikerer å få tilsendt dyre krav hvis du står som eier på bilen når den sendes ut av landet. Hvis kjøper hevder at omregistrering ikke lar seg gjennomføre, ikke selg bilen til vedkommende.
 • Si opp forsikring og bompengeavtaler
 • Skriv kontrakt: Vi anbefaler NAF Kjøpekontrakt. Denne enkle og praktiske digitale løsningen inneholder nødvendige opplysninger om kjøretøyet, tilstand, utstyr som følger med, informasjon om oppgjøret og partenes personopplysninger. Kjøper og selger kan også skrive ned alt de har blitt enige om muntlig og skriftlig form.
 • Ikke gi fra deg bilen før du har penger på konto.
 • Slett brukeren din fra bilens systemer: Logg ut og sørg for at ingen personlig informasjon blir liggende igjen i systemet noe sted. Gjenopprett fabrikkinnstillinger der dette er mulig. Slett bilen fra tilhørende apper.
 • Bilen må være EU-godkjent: Hvis ikke, kan den bli klassifisert som skrot og da er det andre regler som gjelder.

Hos Tollvesenet kan du lese mer om vilkårene for å eksportere kjøretøy ut av landet. Det er den som står registrert som eier av bilen som er ansvarlig for disse vilkårene følges. Derfor understreker vi at du som selger omregistrere bilen på kjøper før den går ut av landet.

Trygg handel med NAF Kjøpekontrakt

Tryggere og enklere kjøp og salg av bruktbil og andre kjøretøy mellom privatpersoner. Få signering, betaling og eierskifte gjort på ett sted!

Advarer mot ny svindelmetode

Politiets Nettpatrulje på Facebook gikk nylig ut med en advarsel til de som skal selge bruktbil på FINN.no, etter å ha mottatt flere henvendelser hvor bilselgere har blitt svindlet. Blant annet har bilselgere blitt lurt ved at:

 • Kjøper tar kontakt på SMS eller mail
 • Kjøper sier at hen jobber "offshore"
 • Kjøper sier bilen skal være en gave til noen
 • Kjøper kan ikke komme og se bilen og ønsker å bruke et fraktselskap
 • Kjøper vil at du skal betale et gebyr for dem (for eksempel frakt, toll, merverdiavgift). Denne betalingen havner i lommene til svindlerne.

For å redusere risikoen for å bli lurt, anbefaler politiet at man holder all kommunikasjon til FINNs meldingssystem og at man kun handler med verifiserte FINN-brukere. De påpeker også at du som selger aldri skal betale gebyr eller avgifter for andre, uansett hvor gode grunner de har.

Selges raskere enn i fjor

FINN kan fortelle at juli er den måneden de siste to årene hvor det har vært flest søk etter «elbil» på nettstedet. Og interessen bare øker.

Sammenlignet med fjoråret ble det sendt 51 prosent flere meldinger på elbil-annonsene som ble lagt ut. Dette gjenspeiles også i tiden det tar før bilen er solgt. I juli 2022 tok det i snitt 24 dager å selge en elbil på FINN mot 31 i juli i fjor.

På utkikk etter brukt elbil? Her finner du NAFs sjekkliste for kjøp av brukte elbiler

Publisert: 23. august 2022

Sist oppdatert: 30. november 2023


Les også


Fant du det du lette etter?