Mann setter ladekabelen i en elbil

Slik lader du billigst hjemme

Det kan være mye penger å spare på å lade smart.

Foto: Kjersti Stuestøl

En stor fordel med å kjøre elbil framfor bensin- eller dieselbil er billig drivstoff – i hvert fall om du kan lade hjemme.

Strømstøtten sørger for at det selv med høye strømpriser er betydelig billigere å lade elbilen enn å fylle dieselbilen.

Aller mest sparer du om du er bevisst på hvordan du lader.

Fordeler for deg med elbil!

Som medlem i NAF får du gode fordeler som forsikring, billån og lading. Vi står også klare for å hjelpe deg med vedlikehold, verkstedtjenester og service.

Illustrasjon av elbil som lader

Lad når strømmen er billig

Det grunnleggende rådet for å spare penger er å lade når strømmen er billig. Strømstøtten beregnes ut fra gjennomsnittsprisen for hele måneden, og derfor lønner det seg fortsatt å lade elbilen når timesprisen er på sitt laveste.

Mange strømselskaper viser deg strømprisene i sin app. Alternativt kan du sjekke strømprisene hos Nord Pool, hvor morgendagens priser publiseres hver dag i 13-tiden.

De laveste strømprisene ser vi som regel når folk flest bruker lite strøm, som er om natten. Du kan også oppleve at strømprisene generelt er noe lavere i helgene enn i hverdagene.

Strømprisene er ofte på sitt høyeste på morgenen og ettermiddagen i hverdagene, som betyr at du helst bør unngå å plugge i laderen med en gang du kommer hjem fra jobb.

Et enkelt tiltak for å spare penger vil være å starte ladingen før du legger deg om kvelden og avslutte når du våkner. Sørg for at du lader med en dedikert ladeboks for å unngå brannfare og jordfeilproblemer.

Les mer: Slik lader du trygt hjemme

Les også: Nå kan du ikke lenger installere stikkontakt til lading

Rabatt på hjemmelader

Som NAF-medlem får du Zaptec Go til medlemspris! Ladeboksen lader automatisk når strømmen er billigst, og er testvinner i NAFs test av ladebokser.

Smart lading

For mange vil det å starte lading før natten være nok til å gjøre ladingen billigere. Samtidig finnes det noen hjelpemidler som kan gjøre ladingen enda smartere.

Både bilen, ladeboksen og strømselskapet kan tilby løsninger som hjelper deg å lade når strømmen er billigst.

Kanskje har bilen din en mulighet for å tidsstyre lading til å skje mellom klokken 00.00 og 06.00, slik at du slipper å gå ut sent og tidlig for å koble inn og ut ladekabelen. Noen biler har en app hvor du kan sette slike innstillinger.

Det finnes smarte ladebokser som lar deg styre ladingen med en app. Noen ladebokser kommer med mulighet for smartlading, som følger med på strømprisene og sørger for at elbilen lades når strømmen er på sitt billigste.

Noen strømselskaper tilbyr også smartlading-løsninger, hvor enten bilen eller ladeboksen kobles opp mot strømselskapet.

Det finnes altså flere veier til mål om du ønsker at din elbil skal lades når strømmen er billigst. Du bør undersøke hva som passer best for deg.

Mann i garasje plugger ladekabel i elbil
Start lading om kvelden og avslutt om morgenen. det er billigere enn å lade med en gang etter jobb. foto: Kasper Furulund Frøjd / NAF. © NAF

Rask eller treg lading?

Du ønsker kanskje at elbilen skal lades opp så raskt som mulig hjemme, som i så fall betyr at elbilen må lades med et høyt antall kilowatt (kW).

Fra 1. juli 2022 ble det imidlertid innført en ny måte å beregne hvor mye du skal betale i nettleie, hvor de som bruker et høyt antall kW på en gang blir straffet.

Hvis du lader elbilen med høy effekt samtidig som du skrur på vaskemaskinen, bruker stekeovnen og kanskje andre elektriske apparater, må du forvente en høyere nettleie-regning.

Les mer om den nye nettleiemodellen her.

Om du ønsker å spare mest mulig penger på ladingen, bør du derfor skru ned effekten bilen lades med for å unngå økt nettleie. Dette kan som regel gjøres gjennom bilen eller ladeboksen.

Lavere effekt vil gjøre ladingen tregere, men kan gi deg lavere nettleie.

Publisert: 26. januar 2023

Sist oppdatert: 2. april 2024

Kasper Furulund Frøjd,

Les også


Fant du det du lette etter?