Ta med deg to diamant reflekser

Gratis refleks på NAF Senteret

Ta med deg 2 diamant reflekser når du er innom NAF Senteret!


Nå er vi i gang med den mørke tiden av året!

Være så synlig som mulig

Kun fire av ti voksne bruker refleks, viser undersøkelser fra Trygg Trafikk. Dårligst er menn over 30 år, aller best er barn. Her er tolv grunner til at du bør bruke refleks.

1. En refleks gjør deg synlig i mørket gjennom å reflektere lys, og reduserer risikoen for å bli påkjørt. Som fotgjenger med refleks gir du en bilist hele 85 prosent større sjanse til å se deg i tide.

2. En bilsjåfør med nærlys på bilen vil se en fotgjenger med refleks på 140 meters avstand. Uten refleks er du først synlig for bilisten på vel 25 meters avstand.

3. De fleste ulykker mellom bil og fotgjengere skjer i byene når folk krysser gaten. Lys fra biler og butikker konkurrerer om bilistens oppmerksomhet og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks, ikke minst når det regner eller er dårlig sikt.

4. En bilist i 50 km/t ser deg kun to sekunder før bilen passerer deg dersom du går i mørket uten refleks. Bruker du refleks vil bilisten se deg vel ti sekunder før.

5. I fjor ble 108 drept i trafikken i Norge. Nær 20 av disse var fotgjengere eller syklister. 75 prosent av disse var menn, og mange av trafikkulykkene skjedde i mørket.

6. Vel 40 prosent av ulykker hvor fotgjengere omkommer, skjer i mørket.

7. Halvparten av fotgjengere som omkom i trafikkulykker brukte ikke refleks, viser ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen.

8. I fjor ble 602 mennesker hardt skadd i trafikken i Norge. 141 av disse var fotgjengere eller syklister, og 31 av disse var barn under 16 år.

9. Undersøkelser viser at fire av ti reflekser er gamle og slitte og bør skiftes ut med nye. Du bør ha en refleks som er CE-merket, da disse er godkjente og virker godt i mørket.

10. Refleks er den lille livredderen, din billigste livsforsikring. Bruk 15 sekunder på å ta den på deg, det kan være forskjellen mellom liv og død. Heng den helst i knehøyde da det er der den får mest mulig lys fra billykter.

11. De aller beste refleksene er de som henger langs siden av kroppen da de er i konstant bevegelse, og reflekterer lys godt. Har du to på deg blir du synlig i mørket fra flere sider. Refleksbånd som festes rundt armer og bein er også gode, samt refleksvester.

12. Reflekser er ferskvare, slitasje og riper svekker effekten. Derfor bør du skifte de ut minst hvert tredje år. Refleksvester mister effekt etter vel 20 gangers vask.

Kilder: Trygg Trafikk, Statens vegvesen, Statistisk sentralbyrå, Tryg Forsikring.

19. oktober 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023


Fant du det du lette etter?