Kjør trygt om høsten

Høsten er en vakker tid å kjøre motorsykkel på, men det er også en av de mest krevende med vekslende vær og lavere temperaturer. Her er våre tips og råd for en trygg og sikker sesongavslutning.


Høstbilde MC med JHS
Høsten er fantastisk på motorsykkel, men løv, regn og lave temperaturer kan være en utfordring. Foto: NAF / © NAF

Kort fortalt:

  • Løv og grus som skylles inn på veien av høstregn kan gjøre veiene glatte.
  • Selv om det ser tørt ut kan løv på veien være vått og sleipt.
  • Du kan møte på "Black Ice" hvor det ser ut som om veien er våt, mens det i realiteten ligger is på veien.

Sesonginnspurten står for tur og høsten byr på egne utfordringer for motorsyklister, selv den vante motorsykkelveien kan bli forræderisk glatt.

Løv blir glatt som såpe

Klar luft, deilige temperaturer og lite trafikk på veiene – høsten er en fantastisk tid for deg som motorsyklist. Men løv fra trær og grus som skylles inn over veibanen av høstregn kan gjøre veiene glatte.

Løv som ligger på en ellers tørr veibane kan være fuktig eller vått og det kan også danne seg is inne blant løvet som du ikke ser før det er for sent. Vått løv, og annet plantenedfall, kan gjøre veien svært glatt. Hemmeligheten er å skaffe seg handlingsrom gjennom å sette ned farten før svingen. Husk også å kle deg etter været - og sjekk at dekkene dine har godt med mønster og korrekt dekktrykk.

Lumske høstveier

Høsten er også en tid der man man kan møte på is i skyggepartiene.

Flere, også erfarne motorsykister, forulykker hvert år fordi det som ser ut som våt veibane, i realiteten er is. I tillegg bør du være ekstra varsom dersom det har vært minusgrader gjennom natten, og man bør passe på over broer og andre steder der det kan danne seg is.

Vær også oppmerksom i jordbruksområder. Jord som landbruksmaskiner har tatt med seg inn på veien er glatt, både om du skal bremse eller dersom du treffer på det i en sving.

NAF MC

Bli medlem i NAF MC

Vi har 27 MC-klubber over hele Norge. Som medlem får du gratis sikkerhetstrening, tips og råd, inspirasjon og en rekke turforslag.

Du får også veihjelp, nøkkelforsikring, hjelp fra NAFs advokater og tilgang til NAFs fordelsprogram.

Motorsyklist i rundkjøring

Publisert: 31. august 2023

Sist oppdatert: 30. november 2023

Jan Harry Svendsen,

Les også


Fant du det du lette etter?