Nørdstedalseter - Breheimens bortgjemte MC-perle

Liker du grus? Vakker natur og kjøreopplevelser? I såfall bør du legge Nørdstedalseter inn i planene for motorsykkelturer du bør ta. Turen er et eventyr.


Nørdstedalseter
© NAF

Jeg våkner på et fellesrom i den gamle Sveitservillaen på Turtagrø Hotell. Her er gulvene skjeve og bygningen knirker i takt med vær og vind. Hadde jeg vært overtroisk ville jeg helt sikkert også kunne ha fornemmet nærværet av en eller annen fredløs sjel som hadde surret rundt i gangene.

Å våkne her er mer enn å gni søvnen ut av øynene og gjøre seg klar for en ny dag. Det er som å våkne i et eventyr, der utsikten gjennom det smårutede vinduet er så eksotisk og dramatisk som du kan få det. Der toppene strekker seg mot himmelen og der dalene snirkler seg gjennom landskapet.

Som motorsyklist er dette den perfekte starten på dagen, for uansett hvilken retning du kjører blir opplevelsen dramatisk og eksotisk – akkurat som turen jeg er i ferd med å legge ut på.

Perfekt utgangspunkt


Turtagrø er bare noen steinkast unna Jostedalsbreen, Sognefjellet, Galdhøpiggen og Hurrungane som du ser rett opp på fra hotellets lobby. Det er fjell på alle kanter, fjell av den typen som gir deg åndenød av ren og skjær begeistrelse. Også er det veiene med sine hårnåler, svinger og utsikter. Som motorsyklist er det vanskelig å ønske seg mer.

Nørdstedalseter
Vilt og vakkert: Brukbar veistandard på anleggsveien inn mot Nørdstedalseter. © NAF

Jeg pakker sykkelen, tar på meg hjelmen og kjører mot Fortun. Fra utsiktspunktet ser jeg dalen foran meg. Grønn, vakker og innbydende. Og det er her nede vi skal svinge av mot Nørdstedalseter og begi oss inn i det dypeste av Sognefjellets skatter. Men for å komme inn hit må du like grus, naturopplevelser og være litt over gjennomsnittet eventyrlysten – for dette er ikke noe sted man tilfeldig snubler over.

Vilt og vakkert

Sannheten er vel heller at de fleste kjører forbi. Fordi de ikke vet. Mange vil nok også tenke seg om når de passerer skiltet som advarer mot stor rasfare og fraråder stopp. Men for eventyrerne vil det bare pirre interessen, akkurat som skiltet som forteller at dette er en anleggsvei med dårlig standard.

Men uansett hva skiltene sier er veien først og fremst en opplevelse der man snor seg innover dalen, før man klatrer opp mot snaufjellet. Her er man omkranset av høye fjelltopper og dype daler. Dette er som et skuespill iscenesatt av naturen selv. Og der du spiller hovedrollen.

I dag er det spesielt trolsk der skyene ligger rett under toppene. Selve veien er heller ikke så dårlig som man advares mot, men den er smal og enkelte steder stuper landskapet ned mot dalen under deg. Det er en vei som krever respekt, men som samtidig gir så mye tilbake.

Veien fortsetter - men krever grusdekk

Fremme ved Nørdstedalseter finner man en hyggelig DNT-hytte omkranset av storslagen natur, og har man med seg turklærne er dette stedet å forlate motorsykkelen og ta beina fatt. For de som vil videre på to hjul er dette ikke endestasjonen. Veien går videre, men standarden er dårlig og du bør ha dekk som er mer egnet for røffere underlag. Mine 80/20 dekk var ikke det, og derfor ble turen videre innover også raskt endret til retur...

Nørdstedalseter
Veien videre: Innover fjellet fra Nørdstedalseter krever gode grusdekk, selv om dette ikke var det verste partiet. © NAF

I en av motbakkene, som bestod av sand, måtte jeg legge sykkelen ned. Med 250 kilo adventure-sykkel på siden, drøyt to mil inne på fjellet, uten mobildekning og alene var et godt gammelt løft eneste utvei. Vel tilbake på sidestøtten uten så mye som en skramme på verken sykkel eller undertegnede, ble jeg og motorsykkelen ganske raskt enige om at den beste veien nå var tilbake.

Vel tilbake på Nørdstedalsetervar vi igjen i komfortsonen, og inn hit kommer du deg ganske greit med de fleste motorsykler som ikke kun er laget for et liv på sort bitumen. Men fordi det ikke er mobildekning her inne kan det lønne seg å være ett par stykker som kjører sammen. Selv hadde jeg en plan B, og hadde også alliert meg med hjelp om jeg ikke var tilbake til en viss tid.

Ikke kjør forbi, kjør innom

Veien tilbake er minst like vakker og fascinerende som veien inn til Nørdstedalseter. Men fordi man kommer andre veien er alt annerledes. Utsiktene endres, stupene virker annerledes og turen har en annen dimensjon.

Nørdstedalseter
Fantastisk natur: Å kjøre på slije veier er ekte motorsykkelglede. © NAF

Avstikkeren inn til Nørdstedalseter er ikke den lengste i verden. Når du igjen står ved kirken i Fortun ved riksvei 55, har du lagt bak deg drøyt fire mil. Men det er fire mil du aldri glemmer. Fire mil ikke så mange andre motorsyklister har kjørt - og det er fire mil du bør oppleve. For det er akkurat det denne turen er; en opplevelse, en oppdagelse og en vei der man føler at man nærmest besøker den siste utpost.

NAF MC

Bli medlem i NAF MC

NAF MC har 27 klubber over hele Norge. Som medlem får du gratis sikkerhetstrening, tips og råd, inspirasjon og en rekke turforslag. I tillegg får du veihjelp, nøkkelforsikring, hjelp fra NAFs advokater og tilgang til NAFs fordelsprogram.

To personer på tur med MC-sykkel

Publisert: 2. januar 2023

Sist oppdatert: 5. februar 2024

Jan Harry Svendsen,

Les også


Fant du det du lette etter?