Opp mot Sylan på sykkelsetet

Turen tar deg på flotte fjellveier fra Tydal og nesten til svenskegrensen. Den går delvis i karolinernes spor og gir muligheter for å skjøte på syklingen med fotturer.


Tid: Tre dager.

Distanse: Ås i Tydal – Skarpdalen, utgangspunkt til Ramsjøhytta ca. 17 km. Ås i Tydal – Storerikvollen ca. 22 km. Storerikvollen – Skarpdalen, utgangspunkt til Ramsjøytta, ca. 25 km

Vanskelighetsgrad: Enkel

Egnet for: 

Dag 1

Tydal kommune har mye å by den friluftlivsinteresserte. Der kan du starte fra Glåmåvuggetjønn og padle Norges lengste elv til Fredrikstad. Der kan du vandre noen meget flotte fjellturer, blant annet i karolinernes tragiske fotspor.

I Tydal kommune kan du også besøke Skarvan og Roltdalen nasjonalpark. Dessuten kan du kombinere noen av dette med en sykkeltur på de flotte fjellveiene som det også finnes mange mil av i denne kommunen.

Du kan for eksempel svinge av FV705 fra kommunesenteret Ås og sykle til fjells. Eventuelt kan du bruke bilen opp de første bakkene, men så må du laste av sykkelen og tråkke videre. Det er rart med det- du kommer tettere på naturen med et sykkelsete under rompa enn et bilsete, og det er både vakker og variert natur innover dalen.

Sykkel langs landevei
© NAF

Veien går forbi gårdene ved Østby og flater ut innover mot Gammelvollsjøen som følges på østsiden før du svinger av østover mot den store Essandsjøen. Den passerer du på nordsiden. Ved Sankåvollen er det bom og parkering for bilister, mens syklister kan trille helt inn til idylliske Storerikvollen. Det er en av Trondhjems Turistforenings flotte betjente hytter og er et utmerket sted å stoppe opp.

Fra turisthytta går det merkede sommerruter til Ramsjøhytta, Bjørneggen, Blåhammarstua, Sylstationen, Nedalshytta og Ås i Tydal. Forbi hytta går også den merkede traseen for Armfeldts karolineres dødsmarsj i 1719, under den store nordiske krigen. De rutene er ikke egnet for syklister, men du kan jo parkere doningen en dag eller flere og ta bena fatt.

Dag 2

Sykkelturen videre kan også ha en DNT hytte som mål, nemlig nevnte Ramsjøhytta. Den ligger også nydelig til, men lenger nord, og er et flott utgangspunkt for fotturer i Skarvan og Roltdalen nasjonalpark.

Sykkelturen til Ramsjøhytta går delvis tilbake på samme vei du kom, nesten til Gammelvollsjøen. Etter å ha passert Øvermoen svinger du først nordvestover, og etter hvert nordover langs østsiden av elven Lødølja. Den følger du opp i Skarpdalen og parkerer på parkeringsplassen der fotturruta mellom Storerikvollen og Ramsjøhytta passerer.

sykkel i naturlandskap
© NAF

En halv mils vei på god sti bringer deg opp til den selvbetjente turisthytta. Ramsjøhytta bør du heller ikke haste videre fra. Som nevnt ligger nasjonalparken like ved, og en fin topptur er den 1441 meter høye Fongen.

Ved varden der møtes kommunegrensene i Selbu, Meråker og Tydal, og toppen er høyeste punkt i de to førstnevnte. Der kan altså de som samler på toppunkter i norske kommuner få med seg to stykker på en fin dagstur.

NAF SYKKEL

Er din sykkel registrert?

Vi har laget et sykkelmedlemskap for deg med ett mål: Å skape en tryggere og enklere sykkelhverdag.

Illustrasjon av mann med hund på sykkel

Dag 3

Dagen starter med en lett og fin fottur ned til sykkelen, og fortsetter med en ditto tur ned dalen. Underveis kan du velge om du vil følge ruta tilbake til Østby og Ås eller fortsette på østsiden av Lødølja ned til Tydal. Da kommer du ned til FV705 ved Aunet. Derfra er det bare noen få kilometer tilbake til Ås.

Etter en drøy kilometer passerer forresten FV705 både Tydal museum og Brekka bygdetun. Begge er absolutt verdt en stopp.

grusvei ved hytter
© NAF

Publisert: 14. mars 2023

Sist oppdatert: 1. mars 2024

Per Roger Lauritzen,

Fant du det du lette etter?