Lindesnes fyr

Reise i Agder

Hvis du vil raskt frem i Agder, er det E39 som er veien, men hvis du vil oppleve kysten, må du følge de ytterste fylkesveiene. Her er våre tips.

Vi har delt inn de 35 opplevelsene du kan finne i Agder alfabetisk. Bruk lenkene for å komme direkte til opplevelsene.

B-F | G-J | H-L | K-M | N-R | S-T

Hva skjer i Agder?

Jo, Aust- og Vest Agder ble slått sammen til ett fylke 01.01.2020. Mange vil hevde at det var på tide, fordi dette området har vært definert som enheten Sørlandet i lange tider. Landsdelsen assosieres nok først og fremst med sommer, sol, skjærgård og hvitmalt trebebyggelse, men har mange andre kvaliteter.

Perleraden av koselige Sørlandsbyer strekker seg fra Risør til Flekkefjord og omfatter rader med trehus, men og mye annet. Her er det et vell av kulturminner, men og mange eksempler på nysatsninger og tilpasningsdyktighet. Mesteparten av Agder er innland. De delene er også svært varierte med et vell av daler og heiområder. Det er knappest noe annet norsk fylke som har så mye og variert natur per kvadratkilometer, som Agder.

Smørbrødlisten over opplevelser i Agder, finner du nedenfor. Utvalget er basert på egne erfaringer og innspill fra en rekke kommuner og destinasjonsselskaper.

Foto 2: Til venstre: Raet nasjonalpark inneholder også smale landarealer på de store øyene Tromøya og Flosta, og mange mindre øyer og skjær. Her fra Kalvøysund festning. Til høyre: Turen gjennom Spangereidkanalen er en flott opplevelse.
Store Torungen fyr
Båt på Spangereidkanalen
Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

35 opplevelser i Agder

B-F

Froland verk med gamle hus og trær
Froland verk er et kulturminne i Froland kommune i Agder. Froland verk var på slutten av 1700-tallet et av landets jernverk, bl.a. med en omfattende produksjon av kanonkuler og jernovner.

G-J

Kristiansand domkirke
Kristiansand domkirke er en av landets største. Bygningsarbeidene ble ferdige 1. februar 1885, og hadde da kostet totalt 240 000 kroner. Det gikk blant annet med 700 000 murstein à 2 øre stykket.

K-M

Nes jernvareverksmuseum
Nes Jernverksmuseum ligger på Nes Verk i Tvedstrand. Dette er Norges best bevarte, av de gamle jernverkene.

N-R

S-T

Podkast: NAF Veiboks beste turforslag

Lytt til Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen og medforfatter Reidar Stangenes dele sine beste turforslag og opplevelser fra Agder

Publisert: 19. juni 2024

Sist oppdatert: 2. juli 2024

Per Roger Lauritzen,

Les også


Fant du det du lette etter?