Her er de skjulte perlene for bilturen

For mange forsvinner noe av gleden når det blir bilkø og litt for mange turistbusser. Vi gir derfor nå ut en bok om «Norges skjulte perler» Her kommer noen smakebiter.


Lepsoyrev fyr
© NAF

Kort fortalt:

  • Reis langs Glommalinjen i Viken
  • Opplev fyrsafari i Møre og Romsdal
  • Kjør langs svenskegrensen i Nordland

Opplev de skjulte perlene

Norge er et vakkert land med variert natur fra kyst til fjell. Dessuten har det den store fordel at det fremdeles bor folk de fleste steder. Veinettet er i tillegg svært godt utbygd over hele landet. Dette gir gode utallige gode muligheter for bilturer til og mellom attraksjoner.

Det fantastiske, lange og varierte landet vårt har svært mange opplevelsesmuligheter enten du er interessert i natur, historie, turer eller alt sammen. Dessverre er svært mange av mulighetene godt skjult for de fleste av oss. Selv finner vi stadig nye plasser, og slik er det vel med de fleste av oss.

FOTTUR: Hjelmkollen fort, ligger like ved Svinesund og nås på en fin fottur fra den gamle brua over til Sverige.

Langs Glommalinjen i Viken

Et godt turforslag for dem som vil ha en variert biltur med innlagte stopp for fotturer til kulturminner er å reise langs Glommalinjen gjennom østre deler av nye Viken fylke.

Glommalinjen er navnet på en serie på over 30 forsvarsverk som ble anlagt, stort sett, langs Norges lengste elv for å stoppe svenskene. De fleste ble bygget i løpet av noen få år rundt forrige århundreskifte. I dag er de alle fredelige kulturminner som er vel verdt å besøke. Det første, Hjelmkollen fort, ligger like ved Svinesund og nås på en fin fottur fra den gamle brua over til Sverige. Det siste er ærverdige Kongsvinger festning som ble anlagt på 1600-tallet der Glomma svinger vestover.

Mellom disse ytterpunktene ligger det en serie fort og batterier nesten hele veien. Både i Halden, Fredrikstad og Sarpsborg er det en rekke befestninger som bør besøkes. Store festninger som Høytorp fort ved Mysen og Trøgstad fort. Ikke langt fra Lillestrøm ligger Høgåsbateriet og Fetsund batteri, særlig førstnevnte er en skjult perle.

I tillegg til befestningene langs Glomma bygde det norske forsvaret også flere fort og batterier ved Ørje. Et besøk på disse bør du også få med deg.

Ulla fyr
Besøksfyr: For å besøke Ulla fyr må du ta bilferge over, og her finner du også overnattingsmuligheter like ved fyrtårnet. © NAF

På fyrsafari i Møre og Romsdal

Langs norskekysten er det opp gjennom historien anlagt 226 bemannede fyrstasjoner. I dag står nesten alle uten bemanning, men heldigvis har hele 120 av dem fått status som besøksfyr. På hele 80 fyrstasjoner er det også mulig å overnatte. Overraskende mange av fyrene kan du besøke på en biltur. Et meget godt sted å gjøre dette er i nye Ålesund kommune. Hele fem fyrstasjoner befinner seg nå innenfor de nye grensene i kommunen i Møre og Romsdal og de fleste kan besøkes.

Du trenger ikke være spesielt opptatt av fyr for å synes at et besøk på en eller flere av disse er en stor opplevelse. Det første ligger allerede på moloen i Ålesund havn og er tatt i bruk av Brorsundet hotell som særpreget overnattingssted.

På Lepsøyrev fyrstasjon , lenger nord, kan du dessverre ikke overnatte, men det er gode muligheter for å komme opp i et spesielt fyrtårn, som også ligger lett tilgjengelig ytterst på en molo. For å besøke Ulla og Ona fyr må du ta bilferge et par steder, men begge har overnattingsmuligheter like ved fyrtårnet. Litt mer komplisert er det å komme seg til Flatflesa, like over grensen til Aukra kommune, men der tilbys det til gjengjeld både servering og overnatting av første klasse.

Sulitjelma
Vakker natur: Opplev spektakulære omgivelser med fjellvidder, tinder og breer på Sulitjelma langs svenskegrensen i Nordland. © NAF

Langs svenskegrensen i Nordland

Det er få steder som slår Sulitjelma når det gjelder kombinasjonen av mangslungen industrihistorie og spektakulære omgivelser med fjellvidder, tinder og breer. Stedet ligger noen mil på god bilvei østover fra Fauske, ikke så langt fra der Norge er på sitt smalest. Virksomheten er for lengst opphørt i gruvene i Sulitjelma, men til gjengjeld er det muligheter for turister å se og oppleve hvordan det var i gruvebyen den gang det ble gravd og sprengt ut kilometer på kilometer med gruveganger på jakt etter malm.

Dessuten er altså naturen rundt av første klasse. Blant annet ligger Nord-Norges nest høyeste fjell, Suliskongen på 1909 meter på dagsturlengde fra den gamle gruvebyen. Suliskongen er omgitt av et hoff av flotte fjelltopper. I det flotte fjellområdet langs grensen mot Sverige ligger det et nett av ubetjente turisthytter ganske lett tilgengelige. Gode fiskemuligheter i de mange innsjøene bør også lokke naturinteresserte mennesker til dett området.

Ny bok: «Norges skjulte perler»

Du kan lese mer om disse turene, og en menge flere tursforslag i vår nye bok «Norges skjulte perler». Den handler om turer med bil, til fots, på sykkel og i kajakk til steder i Norge de fleste ikke har vært. I tillegg inneholder den en spennende samling av oppskrifter på matretter som finnes de forskjellige plassene. Boken finner du på ditt nærmeste NAF-senter.

Publisert: 28. juni 2022

Sist oppdatert: 6. desember 2023

Per Roger Lauritzen,

Les også


Fant du det du lette etter?