Nordkapplatået

Reise i Finnmark

Bare én vei forbinder Finnmark med resten av landet – E6, med flere nasjonale turistveier. Det gir deg muligheter for både rundturer og avstikkere i Norges største fylke. Her er vår tips.

Vi har delt inn de 30 opplevelsene du kan finne i Finnmark, alfabetisk. Bruk lenkene for å komme direkte til opplevelsene.

A-F | G-I | K-N | P-T | V-Ø

Hva skjer i Finnmark?

Lengst nord og lengst øst ligger Norges største fylke, og det med færrest innbyggere. Knivskjellodden ved Nordkapp er «fastlands»-Norges nordligste punkt og Hornøya ved Vardø, det østligste.

Kirkenes ligger lengre øst enn St. Petersburg og Istanbul. I øst grenser Finnmark til Russland, i sør til Finland og i vest mot Troms. Over lange strekninger følger riksgrensen elver: Jakobselva og Pasvikelva mot Russland, Anárjohka og Tana mot Finland. Finnmark deles gjerne i fire naturområder: Øst-Finnmark, Vest-Finnmark, Finnmarksvidda og kystområdene.

Langs kysten har landskapet et arktisk preg. Halvøyene i øst, og særlig Varangerhalvøya har mye steinørken, mens i vest er landskapet alpint med tinder, botner og enkelte breer. Finnmarksvidda sørvest i fylket har landskap som består av tørre, bølgende åser. Her ligger landets klart største kommune, Kautokeino. Alta er fylkets største by, mens Vardø og Hammerfest er de eldste.

Veihjelp fra NAF

Vel frem med NAF i ferien

Med NAF Veihjelp kan du være trygg på å få hjelp når uhellet er ute. Som medlem med veihjelp får du hjelp uten egenandel uansett hva som er årsaken til at bilen stanser.

Illustrasjon av familie som får veihjelp om sommeren

30 opplevelser i Finnmark

A-F

Gjenreisningsmuseet i Hammerfest
Gjenreisningsmuseet ligger i sentrum av Hammerfest. Her finnes samlinger som dokumenterer følgene av den tyske okkupasjonsmaktens tvangsevakuering av befolkningen i Finnmark og Nord-Troms, under andre verdenskrig i 1944.

G-I

K-N

Mann på motorsykkel på Postruta, en gruslagt vei.
En ferd med tohjulingen langs den tradisjonsrike Postruta er en flott tur. Høyeste punkt er ca. 530 moh.

P-T

Installasjon av urbefolkning i robåt
Varanger Samiske Museum dokumenterer og formidler den sjøsamiske kulturhistorien i Varanger, samisk forhistorie og samisk samtid.

V-Ø

Podkast: NAF Veiboks beste turforslag

Lytt til Veibok-redaktør Per Roger Lauritzen og medforfatter Reidar Stangenes dele sine beste turforslag og opplevelser fra Finnmark

Publisert: 19. juni 2024

Sist oppdatert: 2. juli 2024

Per Roger Lauritzen,

Les også


Fant du det du lette etter?